Kapat

Damga vergisi hesaplama nasıl yapılır?

Damga vergisi hesaplama, vergi mükellefi olan her kişi ve kurumun merak ettiği ve bilmesi gereken konuların başında gelir. Damga vergisi hesaplanırken pek çok farklı parametre göz önüne alındığından damga vergisi hesaplama konusunda zaman zaman kafanız karışabilir.

03.11.2022
İçindekiler

Damga vergisi hesaplama nasıl yapılır?

Damga vergisi hesaplama, vergi mükellefi olan her kişi ve kurumun merak ettiği ve bilmesi gereken konuların başında gelir. Damga vergisi hesaplanırken pek çok farklı parametre göz önüne alındığından damga vergisi hesaplama konusunda zaman zaman kafanız karışabilir. "Damga vergisi hesaplama nasıl yapılır?" sorusuna geçmeden önce damga vergisinin ne olduğu, oranları ve damga vergisi beyannamesinde nelerin olması gerektiğini bilirseniz işlemlerinizi daha kolay yapabilirsiniz. 

Damga vergisi nedir?

Damga vergisi, kişiler arasında, kişi ile kurum arasında ve kurumlar arasında yapılan ticari faaliyetlerde kullanılan resmi kağıt ve belgelerden alınan vergiye denir. Resmi belge ya da kağıdın illa ki fiziki bir kağıt olması gerekmez. Fiziki ortamda hazırlanan ıslak imzalı kağıt ve belgelere ek olarak elektronik ortamda elektronik imzayla oluşturulan belgeler de geçerli sayılır. Damga vergisinin ödenebilmesi için beyan edilebilir olması, imzalanabilir olması, elektonik ortamda imzalanmış olması ve bir hükmünün olması gerekir. Son olarak tüzel ya da gerçek tüm kişilerin resmi işlerde kullanılan belgeler için damga vergisi ödemesi zorunludur. Unutulmamalıdır ki damga vergisi cezası damga vergisini düzenleyen kişilerden alınır. 2022 yılında damga vergisi cezalarında da %36,2' lik bir artış yapılmıştır.  

Damga vergisi oranı ne kadar?

Damga vergisi oranları vergi türüne göre ve o yıl vergi kanunlarında yapılan değişikliklere göre farklılık gösterebilir. 1 Ocak 2022 yılında alınan kararlar gereği damga vergisi oranları artırılmıştır. Taksitli satışlarda damga vergisi olarak binde 8,25 oranında vergi alınır. Sözleşmelerde iki farklı durum söz konusudur. Eğer sözleşmelerde bir değer belirtilmişse nispi ödeme alınır ve bu oran binde 8,25'tir. Eğer bir oran belirtilmemişse damga vergisi maktu olarak alınır ve bu tutar vergi türüne göre değişkenlik gösterir. Sözleşmenin değerini biliyorsanız damga vergisini yıllık olarak hesaplayabilirsiniz. Şöyle ki; sözleşmenin yıllık değeri X %0,948 size yıllık damga vergisi tutarını verecektir. Karşı tarafla olan anlaşmanıza bağlı olarak sözleşmenizde damga vergisinin yarı yarıya ödeneceği ibaresi yer alıyorsa çıkan sonucu ikiye bölebilirsiniz.

66 seri numaralı Damga Vergisi Genel Tebliğ ile 2022 yılı için en çok bilinen ve yaygın olan damga vergisi oranları şu şekilde gerçekleşmiştir;

  •  Mukavelenameler, temlikname ve taahhütnamelerden binde 9,48
  • Kefalet, rehin ve teminat senetleri binde 9,48
  • Kira mukaveletnameleri binde 1,89
  • Resmi dairelerden alınan mal ve hizmetlere karşı yapılan ödemelerde binde 9,48
  • Maaş, ikramiye, huzur hakkı, aidat, yemek ve mesken bedeli gibi hizmet karşılığı alınan ücretler için binde 7,59

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ilan edilen damga vergisi oranları ve türlerine dair detaylı bilgilere bakanlığın ilgili web sayfalarından da ulaşabilirsiinz

Damga vergisi beyannamesi nasıl hazırlanır?

İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden damga vergisi beyannamesini kolayca hazırlayabilirsiniz. Öncelikle kullanıcı adı ve şifrenizle İnteraktif Vergi Dairesi'ne giriş yapmalısınız (e-Devlet bilgilerinizle giriş yapmanız gerekir). Giriş yaptıktan sonra arama kısmına beyanname türünüzü yazabilirsiniz. Hazırlamak istediğiniz damga vergilerini seçtikten sonra gelen şifreyi ve e-İmzanızın tarihini girmeniz gerekir. Daha sonra ekrana çıkacak olan ilgili kısımlar doğru bir şekilde doldurulur. Bilgileri girdikten sonra taslak olarak kaydedebilirsiniz. Daha sonra ön izlemede yaptığınız kontroller neticesinde bir hata yoksa onaya gönderebilirsiniz. Tüm işlemlerden sonra tahakkuk fişini görüntüleyerek yaptığınız işlemi teyit edebilirsiniz.  

Gelir ve damga vergisi ne kadar?

27.11. 2021 yılında Resmi Gazete'de yayınlanan kararla gelir ve damga vergisi ücretlerinde artışa gidilmiştir. Beyannameler için alınacak vergi tutarlarına bakacak olursak;

1. Yıllık gelir vergisi beyannamesi için 132,30 TL

2. Katma değer vergisi için 87,30 TL

3. Kurumlar vergisi için 176,70 TL

4. Muhtasar beyanname için 87,30 TL

5. Gümrük idarelerine verilen beyannameler için 176,70 TL

6. İl özel idareleri ve belediyeler için 64,80 TL

7. SGK'ya sigorta prim bildirimi için 64,80 TL

8. Diğer vergi beyannaleri 87,30 TL 

2022 yılı için bir şirketin ortalama damga vergisi ücretleri toplamı şu şekilde olabilir;

  • KDV beyannamesi için (12 ay, her ay için ödeniyor) : 1.047,60 TL
  • Yılda 4 kez muhtasar beyanname için (çalışan sayısı 10'dan az olanlar için) : 349,20 TL
  • Kurumlar vergisi beyannamesi için 176,70 TL
  • Yıllık 4 defa geçici vergi beyannamesi için 544,00 TL ödemeniz gerekir.

Tüm bu rakamları topladığımızda yıllık en az 2000 TL civarında damga vergisi masrafınız oluşabilir. Aylık olarak ortalama 260 TL civarlarında bir damga vergisi masrafı 2022 yılında sizleri bekliyor.

03.11.2022 tarihinde güncellenmiştir.