Teklif alın
Kapat

Dijital dönüşüm nedir?

Dijital dönüşüm, kamu ve özel sektördeki iş süreçlerinin teknoloji desteğiyle tamamen dijital ortama taşınması anlamına geliyor. Diğer bir deyişle, bir kurumun faaliyet kapsamındaki bütün uygulamaları bilgi teknolojileri sayesinde dijital dünyada gerçekleştiriliyor. Türkiye’de ilk adımları 2000’li yılların başında atılan dijital dönüşüm özellikle kamu ve özel sektörde süreçleri hızlandıran, kolaylaştıran, daha verimli ve tasarruflu hâle getiren geniş kapsamlı bir değişimi simgeliyor.

06.03.2025
İçindekiler

Dijital dönüşüm nedir?

Dijital dönüşüm, kamu ve özel sektördeki iş süreçlerinin teknoloji desteğiyle tamamen dijital ortama taşınması anlamına geliyor. Diğer bir deyişle, bir kurumun faaliyet kapsamındaki bütün uygulamaları bilgi teknolojileri sayesinde dijital dünyada gerçekleştiriliyor.

Türkiye’de ilk adımları 2000’li yılların başında atılan dijital dönüşüm özellikle kamu ve özel sektörde süreçleri hızlandıran, kolaylaştıran, daha verimli ve tasarruflu hâle getiren geniş kapsamlı bir değişimi simgeliyor. Bugün yaygın şekilde kullanılan e-Belgeler, bulut tabanlı servisler, e-ticaret, dijital bankacılık gibi uygulamaların hepsinin temelinde dijital dönüşüm yatıyor.

Muhasebede dijital dönüşüm neden önemlidir?

Dijital dönüşüm günlük hayatımızdan işimize, kamu hizmetlerinden eğlence sektörüne, eğitimden sağlığa kadar her alanda büyük fark yaratan uygulamaların doğmasını sağladı. İş dünyasında bu dönüşümden en çok fayda sağlayan alanlardan biri de muhasebe oldu.

Dijitalleşme öncesinde büyük ölçüde insan emeğine, kâğıt evrak dolaşımına ve zaman alıcı prosedürlere bağımlı olan muhasebe işlemleri dijital dönüşüm sayesinde çok daha hızlı, verimli, güvenilir ve uygun maliyetli hâle geldi.

Günlük muhasebe operasyonlarının zamandan ve mekândan bağımsız olarak çok daha verimli ve esnek yönetilebilmesini sağlayan dijitalleşmeyle birlikte kâğıt evrak arşivleme zorunluluğu gibi fiziksel kısıtlamalar ortadan kalktı. Artık verilere erişim, veri girişi, veri güncelleme, faturalandırma, muhasebeleştirme gibi işlemler kolayca yapılabiliyor.

e-Fatura, e-Arşiv gibi e-Belge kullanımlarında dijital dönüşümün avantajları

  • e-Belge başlığı altında bir araya getirilen e-Fatura, GİB e-Arşiv Fatura, e-Beyanname ya da e-İrsaliye gibi elektronik uygulamalar sayesinde işletmeler hem iç operasyonlarını hem de müşterileriyle ve resmî kurumlarla bağlantılı süreçlerini çok daha hızlı, verimli ve kolay yönetebiliyor.
  • Dijital dönüşüm öncesinde sadece kâğıt üzerine hazırlanan evraklar artık e-Belgeler şeklinde üretiliyor, iletiliyor ve saklanıyor.
  • Tüm veriler ve belgeler dijital veritabanlarında her an ve her yerden erişilebilir durumda oluyor.
  • Verilerin dijital ortamda ve gerekli teknolojik araçlar kullanılarak saklanması veri güvenliğini artırıyor; veri kurtarma çözümleri sayesinde veri kaybı riski ortadan kalkıyor.
  • İşlemler tamamen elektronik ortamda çok daha hızlı ve doğru şekilde yürütülebiliyor.
  • Dijital dönüşüm kapsamındaki uçtan uca otomasyon çözümleri sayesinde muhasebe ekiplerinin iş yükü ve operasyonel maliyetler azalıyor; verimlilik ve hız artıyor.
  • Kâğıt kullanımının ortadan kalkması çevresel anlamda da işletmelerin sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmalarına katkıda bulunuyor.

Dijital dönüşümdeki yasal zorunluluk ve mevzuatlar nelerdir?

Dijital dönüşüm kapsamında e-Belge kullanması gereken şirketlerin nitelikleri, ilgili mevzuat çerçevesinde belirleniyor ve gerekli görüldüğünde güncellemeler yapılıyor.

Son olarak Kasım 2024’te Vergi Usul Kanunu’nda yapılan değişiklikler Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından duyuruldu. Bu kapsamda:

  • 1/1/2025 ila 31/12/2025 tarihleri arasında vergiler dahil toplam tutarının 3 Bin TL’yi aşması halinde e-Arşiv fatura olarak düzenlenmesi kısmı 1/1/2025 tarihinde yürürlüğe girecektir. 
  • 2026 yılının başından itibaren ise tutardan bağımsız olarak tüm faturaların e-Arşiv Fatura şeklinde düzenlenmesi zorunlu hâle gelecek.
  • İnşaat Demiri İzleme Sistemi (İDİS) kapsamında olup brüt satış hasılatı 1 milyon TL ve üzeri olan mükellefler e-İrsaliye kullanmak zorunda.
  • 1 Ocak 2025 itibarıyla, bilanço esasına göre defter tutan tüm mükelleflerin e-Defter kullanması gerekiyor.

Ayrıca:

  • Brüt satış hasılatı 3 milyon TL ve üzerinde olan vergi mükelleflerinin,
  • e-Ticaret, gayrımenkul, motorlu taşıt, internet reklamcılığı alanlarında faaliyet gösterip brüt satış hasılatı 500 bin TL ve üzerinde olan mükelleflerin de 1 Temmuz 2025 itibarıyla e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamasına geçmesi gerekiyor.

Şirketlerde dijital dönüşüm hangi ürünleri kapsar?

Dijital dönüşümün ilk aşamalarından bu yana kullanılan e-posta, e-imza gibi ürünlerin yanı sıra, GİB tebliğleriyle kademeli olarak şirketlerin hayatına giren e-Belgeler de dönüşümün önemli unsurlarından biri olarak dikkat çekiyor.

e-Belgeler 2025 yılı itibarıyla tüm şirketler için zorunlu olan e-Defter’den kapsamı giderek genişletilen e-Fatura ve e-Arşiv Fatura’ya, e-İrsaliye’den e-Serbest Meslek Makbuzu’na kadar çeşitlilik gösteriyor.

Ayrıca sektörlere özgü e-Adisyon, e-Dekont, e-Müstahsil Makbuzu gibi ürünler de kullanıma sunuluyor. 

Dijital dönüşüm hangi sektörlerdeki firmalar için uygulanabilir?

Tüm dünya dijitalleşme rotasında hızla ilerlerken hiçbir sektör bu rotanın dışında kalmıyor. Dolayısıyla dijital dönüşüm eğitimden üretime, sağlıktan spora, enerjiden perakendeye, kamudan e-ticarete kadar her sektörde ve her ölçekteki şirkette uygulanabiliyor.

Siz de eLogo çözümleriyle dijital dönüşümün ilk adımlarını atın; e-Belge süreçlerinizi dijitalleştirerek şirketinize verimlilik ve hız kazandırın.

06.03.2025 tarihinde güncellenmiştir.