Kapat

Dünyada dijital dönüşüm ve e-Fatura

Dijital dönüşüm işte bizim tüketici ve müşteri olarak taleplerimizle aslında hızla yayılıyor.

13.05.2021
İçindekiler

Dünyada dijital dönüşüm ve e-Fatura

Hayatlarımız teknoloji etkisiyle hızla değişirken üretim ve ticaretin değişmemesi düşünülemezdi. Uçak biletini acenteden alan kaldı mı aranızda? Hatta sinema bileti için bile gişeye gitmiyoruz değil mi? Bireylerin değişen alışkanlıkları, şirketlerin iş yapış biçimlerini ve organizasyonlarını da etkiliyor şüphesiz. Dijital dönüşüm işte bizim tüketici ve müşteri olarak taleplerimizle aslında hızla yayılıyor.


Nasıl bir değişimden bahsediyoruz? Dijital dönüşümü, şirketlerin ve markaların dijitalleşme öncesi eski tekniklerinden kurtulup, teknolojiyi üretim, pazarlama, denetim, vergi, faturalandırma, ölçeklendirme gibi süreçlerinde kullanmaları olarak özetleyebiliriz. Tabii ki her ülkede, markada farklı noktaları ele alınan, şirket yapılarına göre değişen bir süreç bu. Ama genel olarak dünyada çok daha önce başlamış, ülkemizde de hızla yayılım gösteren yeni dünya düzeninin olmazsa olmaz bir parçası olarak nitelendirilebilir.

 

Aslında 4. sanayi devrimi de yakın zamanda gerçekleşti

Bildiğiniz gibi Dünya’nın kaderini değiştiren ilk devrim, sanayi devrimi, buharlı makineleri hayatımıza soktu ve özellikle tekstil ve yolculuk sektörlerinde çığır açtı. 2. sanayi devrimi ile seri üretime geçildi ve bu hız arzı, talebi, şirketlerin ve ülkelerin kaderini değiştirdi. 3. Devrim elektroniğin devreye girmesiyle makinenin insan gücünü ele geçirmesiyle gerçekleşti. Şimdi dijital dönüşüm için sanayinin ve ticaretin 4.Devrimi diyebiliriz rahatlıkla. Sadece üretim süreçlerinde de değil üstelik, satış, pazarlama gibi tüm yapıyı etkileyen bir devrimden bahsediyoruz bu sefer.

 

Devrimin gerisinde kalan yok olacak

Amerika’nın en büyük araştırma şirketlerinden birinin “Worldwide CIO Agenda 2016 Predictions” raporuna göre dünyadaki büyük şirketler dijital dönüşüm içine girmedikleri taktirde 5 yıl içerisinde sektörlere yeni giren şirketlerin tehtidi altında olacak ve bazıları buna dayanamayıp ciddi yaralar alacak.

Yeni gelen, yeni nesil start-up’lar dijital dönüşüme adapte doğdukları için büyük bir tehdit oluşturuyorlar ama aslında büyük şirketler bugün karar verip iyi ortaklarla hızlı yapılanmalar içine girerlerse dönüşümü yakalayabilir ve bundan etkilenmeyebilirler.

Bu değişim için şirketlerin attığı adımların yanı sıra ülke politikaları da tabii ki çok önemli. Hem kamu hem özel sektör için öncü olan ülkeler adaptasyonu çok daha kolay hale getiriyorlar.

 

Peki dünyada hangi ülke bu devrimin neresinde?

Yapılan araştırmalara göre İskandinav ülkeleri, İsviçre, Singapur, Güney Kore, İngiltere, Hong Kong ve Amerika dijitalleşen ekonomilerin başında yer alıyor.

Singapur ve BAE daha küçük bir coğrafyada yer almalarına rağmen önemli uluslararası ticaret merkezleri olmaları sebebiyle dijital dönüşüme hızla adapte olmuş durumdalar. Bu ülkelerin başarısı hem devlet politikalarından hem de start-up’ların çok olması sonucu kültürün inovatif tabanlı olmasından kaynaklanıyor.

Avrupa’da da dönüşüme hız verildi. Dijital dönüşüm kavramı 2010 yılında Avrupa Birliği (AB) tarafından bir vizyon olarak ele alınarak değerlendirildi ve birliğin büyüme hedeflerini belirleyen 2020 planında 7 hayati maddeden biri olarak kabul edildi.

Ülkemiz bu tablonun neresinde derseniz, raporda, “kabuğunu kıranlar” grubu içerisinde yer alan Türkiye’nin devlet politikalarının da hız kazanmasıyla dijital dönüşüm konusunda ilerleme kaydeden ülkeler arasında yer aldığını söyleyebiliriz.

Türkiye’den dijital dönüşümün önemli adımlarından biri için atılım geldi

Uzun zamandır maliye bakanlığının yeni kararlarıyla gündemde olan e-Fatura ticaretin en önemli aşamalarından birini dijital dönüşüm çerçevesinde, kolay, verimli ve çevreci bir yapıya sokan bir teknoloji. Aslında ticari açıdan da dönüşümün en eski adımlarından biri. Tarihçesi çok eskilere dayanıyor. İlk kez 1960’larda demiryolu sektöründe “electronic data interchange: EDI” olarak kullanılmaya başlayan ve veriyi şifreleyerek bir yere taşımaya yarayan bu teknoloji günümüzün dijital devrimine ulaşmadan önce birçok aşamadan geçti.

Özellikle globalleşen dünyada şirketlerin farklı coğrafi bölgelere uzanmaları elektronik faturayı onlar için hayati kılıyordu. İnternet ağının gelişimiyle hızlanan süreçte büyük şirketler hızla bu sistemi kullanmaya başladılar. Amerika, Kuzey Avrupa ve Kanada e-fatura sistemine en hızlı adapte olan ve bütün kamu kuruluşlarını da bu sisteme geçiren öncü ülkelerdendir. Latin Amerika’da kaçakçılık ve kayıt dışı ekonominin önüne geçmekte e-fatura kullanılmıştır.

Avrupa’da e-fatura gitgide gelişen bir süreç içinde. Kuzey Avrupa özellikle kamuda kullanım sıklığıyla başı çekiyor. Ülkemizde de maliye bakanlığının yeni kararları, büyük şirketlerin hızlı adımları ve kamu kuruluşlarının bu sisteme adapte edilmesiyle yaygınlık gün geçtikçe çoğalıyor.

13.05.2021 tarihinde güncellenmiştir.