Kapat

e Bordro nedir? e Bordro sorgulama nasıl yapılır?

e Bordro resmi açıdan geçerliliği bulunan, herhangi bir sektörde düzenli olarak çalışan kişinin maaş bilgisini elektronik doküman olarak temin edebilmesidir.

15.06.2022
İçindekiler

e Bordro nedir? e Bordro sorgulama nasıl yapılır?

e Bordro nedir?

e Bordro sorgulama nasıl yapılır?

Kimler e Bordro alabilir?

İşçi e Bordro nasıl düzenlenir?

e Bordro nedir? e Bordro sorgulama nasıl yapılır?

Bordro genel olarak bir çalışan tüm maaş bilgilerinin yer verildiği bir belgedir. Bu belge işe başlama tarihinden itibaren hangi ayda ne kadar maaş alındığını kalem kalem gözler önüne serer. Kamu çalışanı ve özel sektör çalışanı olarak farklı mercilerden talep edilebilen maaş bordrosu genellikle bazı kurumlara gönderilmek üzere ihtiyaç duyulan belgelerdendir. Özel sektörde çalışan kişilerin firmanın muhasebesinden talep edebildiği bordro kamu sektörü çalışanlarında Maliye Bakanlığı’nın bağlı kurumlarından alınabilir. Ancak teknolojik gelişmelerin hızlanmasıyla birlikte dijitalleşen işlemler artık bu dokümanın internet üzerinden kolayca temin edilebilmesini sağlıyor. Ekstra zaman ve bekleme külfeti olmadan e- Devlet üzerinden alınabilen, çalışan kişinin maaş bilgisinin yer aldığı dökümler de e Bordro olarak tanımlanır. Gerek işletmeler gerek çalışanlar için kolaylaşan e Bordro sistemini ele alırken e Bordro nedir, sorgulaması nasıl yapılır, nasıl düzenlenebilir gibi konuları daha yakından ele almak gerekir.

e Bordro nedir?

e Bordro resmi açıdan geçerliliği bulunan, herhangi bir sektörde düzenli olarak çalışan kişinin maaş bilgisini elektronik doküman olarak temin edebilmesidir. Hem kişinin hem de kişinin bağlı olduğu firmanın kolayca temin edebildiği bu doküman elektronik ortamdan temin edilmek istendiğinde KEP yani Kayıtlı Elektronik Posta mailleri kullanılır. Güvenli ve sorunsuz bir şekilde bu mail adreslerine iletilen e Bordro sonrasında ihtiyaç duyulan alanda kullanılabilir.

e Bordro sorgulama nasıl yapılır?

Özellikle ilk defa bu tarz bir dokümanı internet üzerinden temin etmek isteyenler e Bordro sorgulama nasıl yapılır, bu belge nasıl temin edilebilir konusunda sıkıntı yaşayabiliyor. Oldukça basit bir şekilde saniyeler içerisinde alabileceğiniz e Bordro belgesi için ilk olarak e- Devlet sistemine kayıtlı olmanız gerekir. Keza hala bu sisteme giriş yapmadıysanız size en yakın PTT şubesinden T.C. kimlik numaranızı kullanarak e- Devlet şifrenizi isteyebilirsiniz. Size verilen şifre geçici olduğu için yine T.C. kimlik numaranız ve elinizdeki şifreyle sisteme erişim sağladıktan sonra daha güvenli ve size özel yeni bir şifre belirlemeniz gerekir. Bu aşamaları hallettikten sonra Maliye Bakanlığı’nın sayfasına geçiş yapmalısınız. Bu sayfada karşınıza çıkacak olan seçeneklerden biri olan e Bordro sekmesine tıklayarak geçiş yapabilirsiniz. Karşınıza yeni bir ekran açılacak ve bu ekranda talep ettiğiniz maaş bordrosunun ay, yıl bilgilerini girmeniz gerekecek. Gerekli alanları doldurduktan sonra “sorgula” seçeneğine tıklayarak belgeyi görüntüleyebilirsiniz. Belgeyi çıktı olarak kullanmak istiyorsanız, sorgulama sonrasında karşınıza gelen e Bordro belgesini “indir” seçeneğinden faydalanarak bilgisayar, tablet ya da akıllı telefonunuza doküman olarak indirebilirsiniz.

Kimler e Bordro alabilir?

İnternet ortamından basitçe temin edilebilen ve resmi olarak da geçerliliği bulunan e Bordro belgesini temin edebilmek için 657 sayılı kanunla bir memur olmanız gerekiyor. Ayrıca maaşlarınızın Kamu Harcama ve Muhasebe Bilişim Sistemi aracılığıyla ödenmesi gerekir. Bunun dışında 4C sigortalı çalışan memurlar ya da sözleşmeli olanlar maalesef bu sistemden faydalanamıyor. Söz konusu özel sektör olduğunda ise e Bordro dökümünü temin etmek isteyen çalışan ise talebini bağlı bulunduğu firmanın muhasebesine yapmak zorunda. Bu ilgili departman kişinin talebi üzerine KEP maillerini kullanarak bahsi geçen şahıs ya da şahısların e Bordro dökümlerine erişim sağlayabilir.

İşçi e Bordro nasıl düzenlenir?

İşletmeler açısından önemli bir konu olan e Bordro nasıl düzenlenir sorusuyla ilgilenen departman muhasebe ya da insan kaynakları olabilir. Şirket bünyesinde hangi ilgili departman bu konuyla ilgileniyorsa e bordronun düzenlenmesi, temini, çalışana verilmesi o departmanın görevidir. Bu aşamada bordro hazırlama hem işçi hem de işveren tarafından yapılacak tüm kesintilerle düzenlenir. Eksiksiz ve tam girilmesi gereken bilgilere bakılacak olursa;

  • Maaş bordrosunun oluşturulduğu dönem ve tarih bilgisi,
  • İş yerine ait olan sicil numarası,
  • Çalışanın adı soyadı, almakta olduğu maaş bilgisi, SGK sicil numarası, işyerindeki unvanı ve ücretin türü,
  • Çalışanın çalışma günleri ve hafta tatillerine bağlı olarak aldığı kazanç bilgisi,
  • Ek ödeme yapılıyorsa bu bilgiler (çocuk desteği, sağlık sigortası, yakacak yardımı vb.)
  • Özel kesinti bilgileri (sağlık kesintisi, finansal yardım vb.)
  • Devlet tarafından belirlenen yasal kesintiler (damga vergisi, gelir vergisi, işsizlik sigorta payı, SGK işçi kesintisi)
  • Matrahlar (kümülatif gelir vergisi matrahı, damga vergisi, gelir vergisi, SSK)
  • İşçinin belgeyi onayladığına dair imza şeklinde ilerler.

Özel sektör çalışanları için her ay 2 nüsha şeklinde düzenlenen e Bordronun biri çalışana verilirken diğeri firma bünyesinde saklanır. Her firma farklı bir muhasebe yazılımı kullandığı için e Bordro düzenlemesinde geçiş sekmeleri farklı da olsa bu yukarıda belirttiğimiz bilgilerin düzenlemede kesinlikle bulunması gerekir.

 

 

15.06.2022 tarihinde güncellenmiştir.
Size nasıl yardımcı olabiliriz? Size nasıl yardımcı olabiliriz?