Teklif alın
Kapat

e-Fatura nedir, nasıl kesilir?

e-Dönüşüm sistemlerinden biri olan e-Fatura, firmaların birçok kalem üzerinde tasarruf sağlamasına yardımcı olurken faturalamaya ait tüm süreci yönetmede büyük kolaylık sağlar.

20.04.2022
İçindekiler

e-Fatura nedir, nasıl kesilir?

e-Dönüşüm sistemlerinden biri olan e-Fatura, firmaların birçok kalem üzerinde tasarruf sağlamasına yardımcı olurken faturalamaya ait tüm süreci yönetmede büyük kolaylık sağlar. Ticari faaliyete sahip olan firmalar için en temel aksiyonlardan biri olan faturalama işlemlerine harcanan zaman ve masraf düşünüldüğünde e-Fatura şirketler için oldukça fazla avantaja sahiptir.

e-Fatura Nedir?

e-Fatura, kâğıt olarak basılan faturanın elektronik ortamda oluşturulan halidir. Elektronik fatura sisteminde faturalamaya dair tüm süreç dijital ortam üzerinden yönetilir. e-Fatura ile kâğıt fatura, hukuki nitelikleri bakımından birbirinin aynıdır.

Vergi Usul Kanunu gereğince kâğıt faturada bulunması zorunlu olan tüm bilgiler elektronik fatura üzerinde de yer almak zorundadır. e-Fatura sisteminde yalnızca faturanın oluşum süreci yer almaz aynı zamanda karşı tarafa da elektronik ortam üzerinden gönderim sağlanır.

e-Fatura Nasıl Kesilir?

Elektronik fatura, dijital ortam üzerinden üç farklı yol ile kesilebilir. e-Fatura oluşturma yöntemleri aşağıdaki gibidir:

Gelir İdaresi Başkanlığı Portalı: Resmi internet sitesindeki mevcut e-Fatura portalı aracılığı ile elektronik faturanızı ücretsiz olarak hazırlamanız mümkündür. GİB Portal ile fatura işlemlerine dair tüm süreçleri burada düzenleyebilir ve takip edebilirsiniz.

GİB Portalı sistemi, fatura kesim adedi yüksek miktarlarda olmayan işletmeler için daha kullanışlıdır. GİB Portalı üzerinde oluşturulup kesilen faturaların saklama süresi 6 aydır. 6 aylık süreyi dolduran faturaların saklanması yükümlülüğü mükellefe aittir.

Özel Entegratör: GİB tarafından onaylanmış özel entegratörlerden birini tercih ederek elektronik faturalarınızı oluşturabilirsiniz. Özel entegratörlerin sunduğu online portal üzerinden fatura kesebileceğiniz gibi Muhasebe paketleriyle yapacağınız entegrasyonlar ile kullanım sağlayabilirsiniz.

Entegrasyon Yöntemi: İşletmenizin bağlı olduğu bilgi işlem sistemi ile GİB'i birbirine entegre etmek suretiyle faturalarınızı kesmeniz mümkün olur. Şirket bu yöntemi tercih ettiğinde ayrı bir donanım ve yazılım geliştirebileceği birime ihtiyaç duyabilir.

e-Fatura Başvurusu Nasıl Yapılır?

Elektronik fatura başvurusunda belli başlı birtakım adımları takip etmeniz gerekir. Sırasıyla yapmanız gerekenler aşağıdaki gibidir:

  • Mali mühür: e-Fatura işlemleri için kullanılması Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından zorunlu tutulan bir elektronik mühürdür. TÜBİTAK’a bağlı olan Kamu Sertifikasyon Merkezi internet sitesi üzerinden başvuru yaptıktan sonra talep edilen ücreti de ödeyerek elektronik mühür başvurunuzu gerçekleştirmiş olursunuz. Eğer bir şahıs şirketine sahipseniz mali mühür yerine e-İmza kullanabilirsiniz.
  • e-Fatura başvurusu: GİB’in sunduğu e-Fatura canlı ortam başvuru formunu doldurarak elektronik fatura kullanmak istediğinizi bildirmeniz gerekir. Başvuru sonrasında süreci takip etmek için e-Fatura sorgulama ekranına girebilirsiniz.
  • e-Fatura aktivasyonu: Son aşamada elektronik faturalarınızı oluşturabilmeniz, gönderimini ve alınımı sağlayabilmeniz için hesabınızı aktive etmeniz gerekir. Seçtiğiniz kullanım yöntemine göre hesabınızı mali mühür ile aktif ederek kullanabilirsiniz. Aktivasyon aşaması, e-Fatura sisteminizin kullanıma hazır hale geldiği aşamadır.

e-Fatura’ya Geçiş Şartları Nelerdir?

Elektronik fatura uygulamasına geçmek için birtakım özellikleri sağlıyor olmanız gerekir. Bunlar;

  • Gerçek ve şahıs şirketi statüsüne sahip olmak,
  • Anonim şirket olmak,
  • Limited şirket olmaktır.

Bu özellikleri bünyesinde barındıranlar e-Fatura uygulamasına geçiş yapabilirler. Ancak, bazı özelliklere sahip olan şirketler için e-Fatura sistemine geçiş, bir tercih olmaktan çıkar ve zorunlu hale gelir.

e-Fatura Kimler İçin Zorunludur?

e-Fatura mükellefi olabilmek için Vergi Usul Kanunu’nda birtakım şartlar söz konusudur. Bunlar;

  • İşletmelerin 2018, 2019 veya 2020 hesap dönemleri için 5 Milyon, 2021 hesap dönemi için 4 Milyon, 2022 veya müteakip hesap dönemleri için brüt hasılatın 3 Milyon TL ve üzerinde olması,
  • Mükellefin EPDK lisansına sahip olması,
  • Özel Tüketim Kanunu'na ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa ve/veya ithal edenler,
  • Gayrimenkul ve/veya motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunanlar,
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı ile belediyelerden yatırım ve/veya işletme belgesi almak suretiyle konaklama hizmeti veren otel işletmeleri,
  • e-Ticaret faaliyetinde bulunan mükellefler,

Yukarıda sayılan mükellefler e-Fatura uygulamasına geçmek zorundadır.

Özel Entegratörle e-Fatura Kesmenin Avantajları Nelerdir?

  • Özel entegratörlerin bulut teknolojileri sayesinde dilediğiniz cihaz üzerinden sisteme kolayca ulaşabilirsiniz.
  • İnternet bağlantısının bulunduğu her ortamda özel entegratör vasıtasıyla e Fatura sisteminde işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
  • Arşivleme özelliği sayesinde geçmiş elektronik faturalarınıza rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
  • Kâğıt, mürekkep ve kargo maliyetlerinden tasarruf sağlayabilirsiniz.
  • Herhangi bir yazılım ya da donanım yatırımı yapmanıza gerek kalmaz.
  • Her firmanın yalnızca kendi verilerine ulaşabileceği güvenli bir sistem deneyimi sunar.
  • Alanında uzman kişilerin sağladığı danışmanlık hizmeti ile e-Fatura sistemine geçiş ve sistemin kullanımı kolaylaşır.
20.04.2022 tarihinde güncellenmiştir.