Kapat

e-Ticaret siteleri için faydalı API entegrasyonları

Gelişen teknoloji sayesinde dijital dünya her geçen gün biraz daha ilerler. Farklı yazılım uygulamaları birbirleriyle etkileşimde bulunur. Bu sayede veri paylaşımı daha önemli bir hal alır. Daha verimli veri paylaşımı ve farklı yazılım uygulamalarının birbirleriyle etkileşimi söz konusu olduğunda API ön plana çıkar.

25.09.2023
İçindekiler

e-Ticaret siteleri için faydalı API entegrasyonları

Gelişen teknoloji sayesinde dijital dünya her geçen gün biraz daha ilerler. Farklı yazılım uygulamaları birbirleriyle etkileşimde bulunur. Bu sayede veri paylaşımı daha önemli bir hal alır. Daha verimli veri paylaşımı ve farklı yazılım uygulamalarının birbirleriyle etkileşimi söz konusu olduğunda API ön plana çıkar. API açılımı Application Programming Interface olarak belirtilir. Temel görevi farklı yazılımların birbirleriyle iletişimde bulunmasını sağlamak olan API’lar temel arayüzlerdir. Arayüzler veri alışverişi yapmayı, işlevselliği ve paylaşımı mümkün kılar. 

Dijital dünyada her türlü sektörde ve alanda API’lar yaygın bir şekilde kullanılır. e-Ticaret, sağlık ve finans temel kullanım alanları olsa da farklı platformlarda çeşitli hizmetlerde kullanılabilmesi mümkündür. API’ların sunduğu avantajları, nasıl kullanıldığını ve “API nedir ne işe yarar?” konusunu sizler için derledik. 

API ne demek?

Application Programming Interface kelimelerinin kısaltması olan “API nedir?” konusu gelişen teknoloji dünyasında oldukça sık araştırılır. Türkçe olarak Uygulama Planlama Arabirimi olarak geçen bir arayüzdür. Çeşitli yazılım uygulamalarının etkileşimde bulunmalarını mümkün kılar. Veri alışverişi ile paylaşımı çok daha pratik bir hale getirir. Belirli set, komut, protokol ve veri yapıları yer alır. API kullanımı pek çok avantajı sizlere sunar. Bu avantajlar şu şekilde açıklanabilir:

  • API’lar çeşitli yazılım uygulamalarını modüler bir hale getirerek farklı bileşenlerin çalışmasını mümkün kılar. Daha büyük ve çok daha karmaşık sistemler oluşturulabilir. Daha pratik işler çıkarılabilir. 
  • Uygulamalar arasında veri paylaşımında bulunmayı kolay bir hale getirir. Bu şekilde verilerin tekrar etmesini önleyerek en güncel ve doğru verileri sizlere sunar.
  • Herhangi bir projenin geliştirme aşamasındaysanız bu süreci daha hızlı hale getirir. API’ların belirli kodları vardır. Bu kodlar verimlilik sağlar.
  • Bir tür köprü görevi gören API’lar uygulamaları farklı cihazlarda da çalıştırabilmenize yardımcı olur. Bu şekilde yenilikçi bir çözüm üretebilmenizi ve uygulamalarınızı daha donanımlı hale getirmenizi sağlar. 
  • Müşteri deneyimlerini olumlu yönde ilerletmek için API’lar kullanılabilir. Örneğin: e-Ticaret alanında ödeme ağ geçitleri sayesinde daha fazla ödeme yöntemi sunabilirsiniz. 
  • Verilerinizin güvenliğini sağlar. Kontrol etmenize olanak tanır. Kimlik doğrulama veya yetkilendirme yöntemlerini kullanarak veri erişimini kontrol altına alabilir. Bu sayede güvenliği elde edebilirsiniz. 
  • Analitik araçları API’lara entegre edebilir. Bu şekilde kullanıcı davranışlarını izleyerek sunduğunuz hizmeti bu doğrultuda zenginleştirebilirsiniz. 

Temel anlamda API’lar ile geliştirme süreciniz daha pratik bir hal alır. Günümüzde oldukça geniş kullanım alanı olan API’lar farklı işlevlere sahiptir. API çeşitleri, kullanıldığı alana göre farklılık gösterir. Örneğin: WEB API’ları internet üzerinden veri alışverişi yapar. Program kütüphaneleri çeşitli işlevler için kod parçaları sunar.

Donanım API’ları ise donanım bileşenleriyle yazılım arasında iletişim kurar. Veri tabanı API’ları veri ekleme, güncelleme ve silme işlemlerinde kullanılır. Ses ve görüntü API’ları ise ses ve görüntü tanıma, filtreleme işlemlerini yapar. Harita API’ları ile konum tabanlı hizmetleri kullanabilirsiniz. Sosyal medya API’ları kullanıcı verilerini alarak paylaşım işlevselliğini destekler. Ödeme API’ları ile para transferi gibi finansal işlemlerinizi halledebilirsiniz.  

API kullanım alanları

Gelişen teknoloji çağında oldukça fazla kullanım alanı bulunan API’lar farklı işlevlere sahiptir. API kullanım alanlarının başında web geliştirme ve mobil uygulama alanları yer alır. Sosyal medya platformlarında API entegrasyonu ile hesap oluşturabilir, diğer kullanıcıları izleyebilir ve paylaşımlarda bulunabilirsiniz. Haritalar uygulamalarıyla konum belirtebilir ve yol tarifleri alabilirsiniz. 

Sağlık sektöründe hasta kayıtlarının yapılmasını, laboratuvar sonuçlarının görüntülenmesini ve hasta kayıt yönetimini yapmak için kullanılabilir. Eğitim alanında çeşitli materyaller paylaşılabilir ve öğrencilerin performansları izlenebilir. Oyun endüstrisinde ise oyun geliştirme, çok sayıda oyuncuya yönelik oyunları oluşturma ve lider panoları hazırlamada kullanılır. 

Cihazların birbirleriyle ve internet ağıyla etkileşimde bulunmasını sağlamada kullanılır. Ayrıca veri analizlerinde, veri madenciliğinde ve model oluşturmada tercih edilir. e-Ticaret şirketlerinde pek çok alanda kullanılır. Ödeme işlemlerinin güvenliğini sağlayarak herhangi bir sıkıntı yaşamadan ödeme gerçekleştirilmesini sağlar. Siparişlerin kargo teslimatını otomatik hale getirerek bunların müşterilerle de paylaşılmasını mümkün kılar. 

Ürün stoklarının güncellenmesini pratik hale getirir. Aynı zamanda oldukça popüler internet satış ve pazar alanlarında ürünlerinizi listelemenizi sağlar. Müşteri ilişkileri sistemi entegre edilir. Çok daha iyi bir deneyim sunulabilir. Kampanya ve pazarlama stratejilerini otomatik bir şekilde müşterilere e-posta olarak iletilmesini sağlar. Web sitelerinin trafiği incelenebilir. Bu incelemelere uygun olacak şekilde strateji geliştirmenize yardımcı olur. Bu şekilde API’ların kullanım alanı oldukça geniştir. Her sektörde kullanılabilir. İşleyişi çok daha verimli hale getirir. 

API nasıl kullanılır?

API kullanımıyla işlerinizi daha pratik hale getirmek istiyorsanız “API nasıl kullanılır?” konusunda araştırma yapıyor olabilirsiniz. API kullanımı için ilk olarak size uygun API bulmalı ve işlev olarak sizin için faydalı olduğundan emin olmalısınız. API’lar kimlik doğrulama ve güvenlik araçları gerektirdiği için API’nın web sitesine girerek kimlik doğrulama bilgisi almanız gerekir. 

Ardından kullanabilmek için bir programlama ortamı da hazırlayarak API’ya istek gönderebilirsiniz. Bunu HTTP gibi iletişim protokolleriyle yapabilmeniz mümkün. Sonrasında ise verileri işleyebilir, analiz edebilir ya da görüntüleyebilirsiniz. Kullanacağınız alana göre her API çeşidinin farklı bir kullanım şekli vardır. Eğer kendi API’nizi yazmak ve uygulamaların sizin yazılımınızla erişim sağlamasını istiyorsanız API oluşturma da mümkündür. 

Bunun için ilk olarak amacınızı belirleyerek hangi hizmetleri sunacağınızı tespit etmelisiniz. Veri formatını tasarlayarak API tasarımını tamamladıktan sonra verileri nasıl yapılandıracağınızı belirleyebilirsiniz. API işlevine uygun kodları yazarak programlama dili oluşturmalısınız. Sonrasında ise kullanıcıların nasıl kullanabileceğini gösterecek ayrıntılı API dokümanı çıkarmanız gerekir. API güvenliğini sağladıktan sonra test aşamasından geçilmeli ve API yazmak için gereken sürüm yönetimini de sağlamalısınız. Bu şekilde güncelleme ihtiyacı doğduğunda gereken geçiş süreci oluşturulabilir. Sonrasında kullanıcı ihtiyaçları için sunabilirsiniz.

25.09.2023 tarihinde güncellenmiştir.