Kapat

Evlilik sebebiyle işten ayrılış maddeleri

Günümüzde iş hayatında da aktif olan kadınlar evlilik sebebiyle işten ayrılma kararı alabilir. Hem bireysel yaşamda hem de iş yaşamında önemli bir dönemeç olan evlilik sebebiyle işten ayrılma durumu çeşitli hak ve sorumlulukları da beraberinde getirir. İşten ayrılma bildirimi, hazırlanması gereken önemli resmi belgeler, tazminat konusu ve diğer önemli detaylar bu süreçte büyük bir önem taşır.

05.02.2024
İçindekiler

Evlilik sebebiyle işten ayrılış maddeleri

Günümüzde iş hayatında da aktif olan kadınlar evlilik sebebiyle işten ayrılma kararı alabilir. Hem bireysel yaşamda hem de iş yaşamında önemli bir dönemeç olan evlilik sebebiyle işten ayrılma durumu çeşitli hak ve sorumlulukları da beraberinde getirir. İşten ayrılma bildirimi, hazırlanması gereken önemli resmi belgeler, tazminat konusu ve diğer önemli detaylar bu süreçte büyük bir önem taşır.

Evlilik sebebiyle işten ayrılırken aşama halinde halledilmesi gereken önemli noktalar yer alır. Bu süreçte aynı zamanda evlilik sebebiyle işten ayrılacak tarafın belirli sorumlulukları da bulunur. “Evlilik nedeniyle işten ayrılma nasıl olur?” konusunda merak edilen tüm detayları sizler için bir araya getirdik.

  • Evlilik sebebi ile işten ayrılışı bildirme

Evlilik kararı aldığınızda hayatınızdaki bazı durumları çeşitli nedenlerle düzenlemeniz gerekebilir. Şehir değişikliği ya da diğer özel sebepler nedeniyle evlenmeden önce çalıştığınız iş yerinizden ayrılma kararı almış olabilirsiniz. Bu süreçte dikkat etmeniz gereken çeşitli sorumluluklarınız yer alır. Hem sizin hem de işveren tarafın haklarının korunabilmesi ve etik boyut açısından bazı noktalara özen gösterilmelidir.

Bu süreç ilk olarak işten ayrılma kararınızı işvereninize bildirmenizle başlar. “Evlilik sebebiyle işten ayrılma kaç gün önceden bildirilmeli?” konusunda gereken özeni göstermelisiniz. İşten ayrılma sürecinizi bildirirken çalışma sürenizi göz önünde bulundurmanız gerekir. Evlilik sebebiyle işten ayrılma ihbar süresi 6 aydan daha az süreyle çalışan biri için 2 haftadır. 6 ay ile 1.5 yıl arasında çalışan biri 4 hafta önceden bildirmelidir. 1.5 yıl ile 3 yıl arası çalışan biri ise 6 hafta, 3 yıldan daha uzun süre aynı işyerinde çalışan biri ise 8 hafta öncesinde işverenine işten ayrılma kararını belirtmelidir. Bu sürelere oldukça dikkat etmeli ve hem sizin hem de işvereninizin zor durumda kalmaması için sürelerin geçmemesine özen göstermelisiniz.

İşten ayrılma kararınızı profesyonel bir dil ile yazılmış dilekçe hazırlayarak bildirmelisiniz. Evlilik sebebiyle işten ayrılma dilekçesi hazırlayarak iş hukuku ve haklarınızı incelemelisiniz. Çalıştığınız süreye bağlı olarak işten evlilik nedeniyle ayrılma durumunda almanız gereken bir tazminat olacaktır. Bu tazminat iş hukuku ya da yerel düzenlemelere göre farklılık gösterebilir. Evlilik sebebiyle işten ayrılma tazminat hesaplama konusunda son aylık brüt ücretinizin çalıştığınız sene sayısına çarpılması hesaplamasını dikkate alabilirsiniz. 

Dikkat edilmesi gereken bir nokta da evlilik sebebiyle işten ayrılma tazminatı alabilmek için bir sene boyunca çalışmış olmanızdır. Çalışma süreniz bu sürenin altındaysa tazminat konusunda net bir karar almak zaman alabilir. İhbar sürenizi doğru bir şekilde hesapladıktan ve bunu işvereninize bildirdikten sonra ihbar süreniz bitene kadar çalışmaya devam etmelisiniz. Bunların devamında evlilik sebebiyle işten ayrılma işsizlik maaşı için yerel işsizlik kurumlarına başvuruda bulunabilirsiniz. Sürecin değerlendirilmesinin akabinde gerekli bilgilendirme tarafınıza yapılır. 

  • Yapılması gereken resmi hazırlıklar

Evlilik nedeniyle işten ayrılmaya karar verdiğinizde ilk olarak işten ayrılma bildirimi için dilekçe hazırlamanız gerekir. İşten ayrılma tarihi, sebebi ve diğer tüm detaylara bu dilekçede resmi bir dille yer verilmelidir. Evlilik sebebiyle işten ayrılma kıdem tazminatı için iş hukuku ve sözleşmenizi incelemeniz gerekir. Resmi nikah belgesi, evlilik cüzdanı fotokopisi ve dilekçeniz ile kıdem tazminatı alabilmek için başvuruda bulunabilirsiniz. Ayrıca iş yerinizdeki görevlerinizi devretmek için çeşitli planlamalar hazırlamanız gerekebilir. Siz işten ayrıldıktan sonra işvereninizin zor durumda kalmaması için bu sürece dikkat etmelisiniz.

İşten ayrılma bildirgesi sonrasında anlaşma belgeleri ve diğer resmi dökümanlar da imzalayarak işten ayrılma sürecinizi başlatabilirsiniz. Evlilik nedeniyle işten ayrılma sonrası işe başlama planınız varsa işvereninizden referans talebinde bulunabilirsiniz. 

  • Evlilik sebebiyle işten ayrılış dilekçe örneği

Evlilik sebebiyle işten ayrılmaya karar verdiğinizde bunu bildirirken dilekçe hazırlamanız gerekir. Bu dilekçenin detayları ve üslubu oldukça önemlidir. Aynı zamanda dilekçeyi yazarken dikkat etmeniz gereken önemli detaylar da yer alır. “Evlilik nedeniyle işten ayrılma dilekçesi nasıl yazılır?” konusunda önemli noktalar şu şekilde açıklanabilir:

  • Dilekçenize “İşten Ayrılma Dilekçesi” başlığıyla ve net bir ifadeyle başlamalısınız. Sonrasında hitap şekline ve dilinize dikkat ederek yazıya başlayabilirsiniz. Dilekçe boyunca profesyonel bir dil kullanmanız önemlidir.
  • Ayrılma tarihinizi daha öncesinden hesaplayarak dilekçenizi hazırlarken bu detaya yer vermelisiniz. İş sözleşmenizde belirtilen herhangi bir ihbar süresi bulunmuyorsa çalışma sürenize göre hesaplanan ihbar sürelerine uyma planınızdan bahsetmelisiniz.
  • Ayrılma nedeninizi net bir şekilde ifade etmeniz evlilik sebebiyle işten ayrılma hakları kaybına uğramamanız için önemlidir. 
  • Ekibinizden ayrılırken üzerinizdeki proje ve sorumlulukların devri konusundaki planlarınızdan bahsetmek dilekçe hazırlığında önemli olacaktır.
  • Evlilik sebebiyle ayrıldığınız için resmi nikah belgesi ve evlilik cüzdanı fotokopisi gibi ek belgeleri dilekçenizle sunmanız gerekebilir. 

Sonrasında dilekçenizi doğrudan işvereninize veya insan kaynakları birimine teslim edebilirsiniz. Evlilik sebebiyle işten ayrılma dilekçe örneği inceleyerek dikkat etmeniz gereken detayları inceleyebilirsiniz. Ayrıca evlilik nedeniyle işten ayrılma dilekçesi noter kanalıyla başvurabilirsiniz. Bu adımda evlilik cüzdanı fotokopisiyle noter onayı alabilir ve bu şekilde işvereninize teslim edebilirsiniz. Gerekli belgelerin ve hazırlık sürecinin sona ermesinin ardından evlilik sebebiyle işten ayrılma kodu olan “13” ile iş sözleşmeniz feshedilir.

05.02.2024 tarihinde güncellenmiştir.