Kapat

Hal kayıt sistemi nedir? HKS nasıl kullanılır?

Ticaret Bakanlığı tarafından bizzat geliştirilen ve uygulamaya sokulan HKS yani Hal Kayıt Sistemi üretici, tüketici ve satıcıları bir araya getiren ortak bir sistemdir.

23.06.2022
İçindekiler

Hal kayıt sistemi nedir? HKS nasıl kullanılır?

Sebze ve meyve ticari yapanları yakından ilgilendiren Hal Kayıt Sistemi bu ticaretler için güncel bir veri tabanının hazırlanmasını sağlayan sistemdir. Dijital ortamda korumaya alınan bu veriler günümüz koşullarına ayak uydurmak için atılan doğru adımlardan biridir. Özellikle de son yıllarda artık pek çok şeyin internet üzerinden yapılabildiği düşünülecek olursa meyve ve sebze ticareti yapanların tüm kayıtlarının elektronik ortamda toparlanıp saklanması Hal Kayıt Sistemi’nin devreye sokulmasını sağladı. HKS kısaltmasıyla karşımıza çıkan bu dijital sistem nedir, nasıl kullanılır ve ne işe yarar daha yakından incelenebilir.

Hal Kayıt Sistemi’nin Amacı Nedir?

HKS yani Hal Kayıt Sistemi faaliyet alanı sebze ve meyve ticari olan işletmeleri yakından ilgilendiren bir sistemdir. Bu sistem genel olarak 2012 yılında 5957 sayılı sebze ve meyvelerle yeterli arz ve talep derinliği bulunan diğer malların ticareti kapsamında devreye sokulmuştur. İşletmelere büyük kolaylık sağlayan ve bünyesinde 50 bine yakın kullanıcısı bulunan Hal Kayıt Sistemi genel çerçevede şu faydaları sağlar:

  • Sebze ve meyve ticaretine dair güncel verilerin tek bir veri tabanından toplanması,
  • Hazırlanan verilen elektronik ortamdan kolayca takip edilebilmesi,
  • Bu mesleği gerçekleştiren kişi ya da işetmelerin kayıt altına alınması,
  • Toptancı hali olarak görev yapan yerlerin ortak bir bilgi paylaşım platformuna sahip olması,
  • Bu sektörde oluşabilecek olası kayıt dışılığın önüne geçilmesi,
  • Saydam koşulların sağlanmasından ötürü kolay hesap verilebilirliğin sağlanması,
  • Sebze ve meyve ticaretine yönelik kamu sektörünün daha net değerlendirme yapabilme olanağı,
  • Oluşturulan ürün künyeleri vasıtasıyla tüketicinin hangi ürünün nereden kimler tarafından üretildiğini kolayca öğrenebilmesi.

HKS nasıl kullanılır?

Hal Kayıt Sistemi 2012 yılından bu yana sebze ve meyve ticaretiyle uğraşan işletmelerin tek bir bilgilendirme çatısı altında toplanmasını sağlamıştır. Gerek üretici gerek tüketici gerek hal sahiplerinin erişim sağlayabildiği sistem barkod aracılığıyla hizmet verir. Barkod sistemine dayalı bir çalışma prensibi olduğu için mobil olarak kullanıma uygun hale getirilmiştir. Hem Android hem de İOS işletim sistemine sahip akıllı telefonlar tarafından kullanılabilen bu sistem için öncelikle HKS mobil uygulamasını indirmeniz gerekir. Ücretsiz olarak Google Play Store ya da Apple Store’dan indirebileceğiniz uygulama ürünlerin barkodlarını okuyarak işlevini yerine getirir. Son derece basit bir sistemle hazırlanan HKS kullanımı için şu aşamaları izleyebilirsiniz:

  • Sahip olduğunuz akıllı telefona HKS mobil uygulamasını indirin.
  • Barkodlu satış yapan herhangi bir satış merkezinden seçtiğiniz tüm ürünleri “Barkod Sorgulama” özelliğini aktif ederek okutmaya başlayın.
  • Barkodunu okuttuğunuz ürün ya da ürünlerin tüm bilgileri anında cep telefonunuzun ekranına düşecektir.


HKS (Hal Kayıt Sistemi) nedir?

Ticaret Bakanlığı tarafından bizzat geliştirilen ve uygulamaya sokulan HKS yani Hal Kayıt Sistemi üretici, tüketici ve satıcıları bir araya getiren ortak bir sistemdir. Öncelikle sebze ve meyve ticareti yapanları bir araya getirmek amacıyla hazırlanan sistem farklı özellikle ve geliştirmeler sonucunda tüketiciye kadar uzanan geniş bir kullanım alanı sağlar. Gerek kayıt dışı durumların önüne geçmek gerek tüm üreticilerin iletişim ağına dönüşmesi gerekse de tüketiciye net bilgiler sunması açısında son derece yerinde bir uygulamadır. Tüketici ayağını güçlendirmek adına mobil versiyonunun da hazırlanmasıyla genel bir bilgi edinim ağına dönüşmüştür. Buna göre üretici ve hal sahiplerine sağladığı faydalar yanında HKS tüketiciye de şu bilgileri sunar:

  • Her ürünün kendine ait künyesini görüntüleyebilme,
  • Sebze ve meyve üreticisinin kim olduğu,
  • Ürünün üretildiği bölge ve üretim miktarı,
  • Söz konusu sebze ve meyvelerin tüketim zamanı,
  • Sebze ve meyvelerin hangi yöntem kullanılarak üretildiği,
  • Ürünün genel olarak geçmiş durumu, hangi fiyat aralığında kaç kez el değiştirerek son aşamaya geldiği bilgisi.

Basit bir barkod okutma mantığıyla çalışan HKS özellikle tükettiği gıdanın detaylarını öğrenmek isteyen ve sağlıklı beslenmeye çalışan kişiler tarafından sıkça kullanılır. Genel ürün geçmişi ve daha pek çok detaya yer verdiği için tüm tüketicilerin kullanımına sunulan uygulamayı mobil olarak akıllı telefonlarınıza indirebilirsiniz.

Hal Kayıt Sistemi başvuruları nereye yapılır?

Tüketici için mobil olarak kullanım kolaylığı sağlayan HKS, üretici ve hal sahipleri tarafından http://www.hal.gov.tr/Sayfalar/AnaSayfa.aspx adresi üzerinden gerçekleştirilen başvurular sayesinde kullanıma hazır hale getirilir. Buna ek olarak üretici olarak bu sektörde yer alan kişiler Ticaret Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyetlerini devam ettiren Ticaret İl Müdürlükleri’ne bizzat başvuru yaparak da sistemden faydalanabilirler.

23.06.2022 tarihinde güncellenmiştir.