Teklif alın
Kapat

Konkordato nedir? Konkordato süreçleri

Şirketler için mali yönetim oldukça önemli konular arasında yer alır. Başka bazı yöntemlerin yanı sıra şirketler kaynak sağlamak için borç alabilir. Ancak alınan bu borçların vakti geldiğinde ödenmesi gerekecektir. Kimi durumlarda şirketlerin borcu zamanında ödemek için yeterli kaynağı olmayabilir.

27.09.2024
İçindekiler

Konkordato nedir? Konkordato süreçleri

Şirketler için mali yönetim oldukça önemli konular arasında yer alır. Başka bazı yöntemlerin yanı sıra şirketler kaynak sağlamak için borç alabilir. Ancak alınan bu borçların vakti geldiğinde ödenmesi gerekecektir. Kimi durumlarda şirketlerin borcu zamanında ödemek için yeterli kaynağı olmayabilir. Bu durumda konkordato süreci kullanılarak borcun yeniden yapılandırılmasına gerek duyulabilir. Peki, konkordato nedir ve bu süreç nasıl yürütülür? Eğer konkordato hakkında bazı temel bilgileri edinmek istiyorsanız bu yazımızı gözden geçirebilirsiniz.

İş hayatında finansal yönetimden ar-ge çalışmalarına kadar birçok alanda kullanılan çeşit çeşit süreç bulunmaktadır. Bu süreçler şirketlerin çalışmalarının organize edilmesinde önemli yere sahiptir. Şirketler kaynaklarının yönetimi konusunda birtakım süreçleri ve yeri geldiğinde çeşitli anlaşmaları kullanabilir. Konkordato şirketlerin borçlarına dair yapılan bir tür anlaşmadır. Şirketler yaptıkları çalışmaları gerçekleştirmek adına aldıkları borçları zamanında ödeme imkanına sahip olmayabilir. Bu durumda tarafların mağduriyetinin önlenmesi istenir. Borcunu zamanında ödeme imkanına sahip olmayan taraf konkordato talebi ile bu süreci başlatabilir. Gerekli şartlar karşılandığı takdirde konkordato ilan etmek mümkün olacaktır.

Söz konusu şirketlerin finansal süreçleri olduğunda borçların yönetilmesi hususu dikkat edilecek konulardan biridir. Şirketlerin kaynak sağlamak için aldıkları borçları belirli tarihlerde ödemeleri gerekli olur. Borçların idare edilmesi hem alacaklı hem de borçlu taraf için önemli bir konudur. Dolayısıyla bu alana yönelik çeşitli kural ve düzenlemeler yapılmıştır. Bu kurallar ve düzenlemeler dahilinde, borcunu zamanında ödeme imkanı olmayan borçlunun izleyebileceği bazı yollar mevcuttur. Bunun örnekleri arasında iflasın ertelenmesi davası gibi yöntemlerin yanı sıra konkordato davası da yer alır.

Şirketler, şirket yöneticileri ve şirketlerin ilgili bölümlerinde çalışanlar için borçların doğru yönetiminin yanı sıra zamanında ödenmesi mümkün olmayan borçlar olduğunda nelerin yapılabileceğini bilmek de oldukça önemli bir konu olabilir. Borçlar söz konusu olduğunda, konkordato davası bazı şirketlerin kimi durumlarda yararlanma ihtiyacı olabilecek yasal süreçlerden biridir. Bu bağlamda, eğer bir şirketiniz varsa veya konuya dair bir alanda çalışıyorsanız konkordato süreci hakkında detaylı bilgi almaya ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu konuyla ilgili olarak "konkordato nedir?" sorusunun cevabının yanı sıra konkordato kararının nasıl alındığı gibi detayları öğrenmek isteyebilirsiniz. Aşağıda konuya dair birtakım temel detayları bulabilirsiniz. Şirketiniz için konkordato sürecini başlatma ihtiyacınız ortaya çıktıysa bunun için profesyonel destekten yararlanabilirsiniz.

Konkordato süreci nasıl yürütülür?

Şirket yönetimine dair araştırma yaparken konu borçların ödenememesi durumuna geldiğinde karşınıza çıkabilecek terimlerden biri konkordatodur. Eğer şirketinizin bir alacaklıya olan borcunu zamanında ödeyememe ihtimaliniz varsa konkordato sürecine dair detayları öğrenmeniz gerekebilir. Aşağıda konkordato sürecinin nasıl yürütüldüğüne dair temel detayları bulabilirsiniz.

 

Öncelikle, konkordato sürecini başlatmadan önce, bu süreçten neden yararlanıldığını bilmek isteyebilirsiniz. Şirketler borçlarını ödeyememeleri durumda finansal açıdan zor duruma düşebilir. Borçların ödenmemesine bağlı olarak şirketler kaynaklarını kaybedebilir ve iflas edebilir. Dolayısıyla bu sürecin başlatılmasının uygun olduğu bir zamanda, borçlarını zamanında ödeyemeyen şirketlerin konkordato talebi yapması gerekebilir.

Bu sürecin başlatılması ve yönetilmesi sırasında konuya dair profesyonel destek alınabilir. Konkordato sürecinin başlatılmasına yönelik olarak şirketin içinde bulunduğu mevcut finansal durum gözden geçirilir. Şirketin kaynakları ve harcamaları gibi detayların incelenmesiyle konkordato ilan etmek için doğru koşulların olup olmadığı anlaşılabilir. Konkordato ilan etmek için bazı şartların oluşmuş olması gereklidir. Örnek olarak, şirketin finansal açıdan zor durumda olduğunun belgelendirilmesi bunlardan biridir. Gerekli tüm şartları karşılayan şirketler konkordato ilan etme amacıyla mahkemeye başvurabilir ve alınan karara göre sonraki aşamalara geçebilir.

Şirketin finansal durumuna dair yapılan incelemelerin ardından, konkordato kararının alınmasının alacaklılar açısından uygun olup olmadığı da belirlenmelidir. Bu süreçte, konuya dair olarak konkordato komiserinin inceleme yapması gerekecektir. Bunun için konkordato sürecinin başlatılması amacıyla mahkemeye başvurulur. Konkordato süreci için başvurular Asliye Ticaret Mahkemesi'ne yapılmaktadır.

Şirketin konkordato başvurusunun kabul edilmesi ve konkordato komiserinin mahkeme tarafından atanması için değerlendirme yapılır. Komiser tarafından da şirketin finansal durumu gözden geçirilir. Buna ek olarak, atanan komiser şirketin konkordato sürecine dair oluşturduğu planı da inceler.

Oluşturulan konkordato planlarının uygun olmasının yanı sıra alacaklıların da sürece onay vermesi gerekir. Bu durum borçlunun yanı sıra alacaklıların da konuya dair menfaatlerinin korunması açısından önemli bir husustur. Buna yönelik olarak borçlu ve alacaklı arasında toplantılar gerçekleştirilir. Alacaklılar ile borçlular arasında konuyla ilgili bir uzlaşmaya bu toplantıların sonucunda ulaşılması hedeflenir. Alacaklıların onayının sonrasında mahkemenin de belirlenen bu konkordato planına onay vermesi gereklidir.

Tüm koşullar karşılandığı takdirde, mahkeme onayının da alınmasıyla konkordato planının uygulanmasına başlanabilir. Bu süreçte şirket oluşturulan plan dahilinde borçlarını düzenli olarak alacaklılara ödemelidir. Sonrasında ise şirketin borçlarının belirlenen süre içerisinde ödenmesi hedeflenir.

Konkordato kararı nasıl alınır?

Şirketlerin borçlarını zamanında ödeyememesi durumunda yapılabilen anlaşmalardan biri konkordato anlaşmasıdır. Konkordato anlaşması mahkeme onayıyla, borçlular ve alacaklılar arasında yapılır. Bu anlaşmayla hem alacaklıların hem de borçluların finansal menfaatlerinin korunması amaçlanır.

 

Bahsi geçen bu anlaşmayla ilgili olarak pek çok sorunun cevabını merak ediyor olabilirsiniz. Örneğin, konkordato kararının nasıl alındığı aklınızdaki merak konuları arasında yer alabilir. Öncelikle, konkordato kararıyla ilgili olarak yeterli bilgiye sahip olmak, konuya dair profesyonel destek almak isteyebilirsiniz.

Konkordato kararı almadan önce hangi durumlarda konkordato sürecinden yararlanılabileceğini öğrenmek faydalı olabilir. İflas öncesi konkordato, iflas sonrası konkordato, mal varlığının terkiyle yapılan konkordato ve tenzilat konkordatosu gibi farklı konkordato çeşitleri bulunmaktadır. Mevcut seçenekler arasında ilgili şirket için uygun olan biri tercih edilmelidir. Konkordato kararının alınmasının öncesinde yapılacaklar arasında şirketin finansal durumunun gözden geçirilmesi yer alır.

Yapılan incelemelerin ardından, gerekli görüldüğü takdirde konkordato süreci ile ilgili olarak mahkemeye başvuru gerçekleştirilebilir. Bu başvuru borçlu taraf veya alacaklılar tarafından yapılabilir. Gerçekleştirilecek olan bu başvuru Asliye Ticaret Mahkemesi'ne yapılır. Başvuru için gerekli belgeler arasında konkordato projesi, denetim raporu ve alacaklılar listesi gibi evraklar bulunmaktadır. Ayrıca borçlunun finansal durumunu gösteren çeşitli evraklar ve konkordatoya dair karşılaştırma tablosu da konkordato başvurusu yapılırken sunulması gerekli olan belgeler arasındadır.

Uygun bir Asliye Ticaret Mahkemesi'ne yapılacak olan konkordato başvurusunun sonrasında mahkeme bu başvuruya dair değerlendirmeleri yapar ve gerekli olduğu takdirde bir konkordato komiseri atanır. Konkordato komiseri yapılan bu başvuruyla ilgili olarak, konkordato sürecinin gerçekleştirilmesinin uygun olup olmadığına dair rapor hazırlar. Hazırlanan bu raporun da incelenmesiyle hakim tarafından konkordato süreciyle ilgili karar verilir.

Kısacası konkordato başvurusu yapılırken şirketin finansal durumunun değerlendirilmesinin yanı sıra ilgili mahkemeye birtakım belgelerin sunulması gerekir. Başvuru sonrasında ise konkordato kararının alınmasında taraflar arasında anlaşma sağlanması önemli faktörler arasında yer alır. Bu anlaşmanın sağlanmasına yönelik olarak taraflar arasında konkordato komiserinin de bulunacağı toplantılar gerçekleştirilir. İki tarafın da konkordato planı üzerinde anlaşmasıyla, konkordato komiserinin oluşturacağı raporu mahkeme inceler ve konkordatoya dair karar mahkeme tarafından alınır. Daha sonra, konkordato planına sadık kalacak şekilde borçlu, alacaklıya olan borçlarını düzenli olarak öder ve konkordato sürecinin sonunda bu borçların ödenmiş olması amaçlanır.

27.09.2024 tarihinde güncellenmiştir.