Kapat

Kripto para nedir?

Kripto para adını verdiğimiz para çeşidi, bir kriptografi algoritmasının altyapısında genellikle bir blok zincir üzerinden çalışan dijital bir para birimidir.

06.01.2023
İçindekiler

Kripto para nedir?

Kripto para adını verdiğimiz para çeşidi, bir kriptografi algoritmasının altyapısında genellikle bir blok zincir üzerinden çalışan dijital bir para birimidir. Kripto paralar, henüz resmi bir para statüsünde değerlendirilmemesine rağmen kullanımı, pek çok kişi ve kurum tarafından her geçen gün artış göstermektedir. En çok bilinen ve ilk ortaya çıkan kripto para birimi ise Bitcoin'dir.

Kripto paralar, kurumlar ve merkez bankalarının kontrolünde olan kağıt paralardan farklı olarak tamamen internet üzerinden alım ve satımı yapılan herhangi bir bankaya bağlı olmadan çalışan bir işleyişe sahiptir. Bir ülkeye, kişiye ya da herhangi bir ülkenin bankasına ait olmayan bu sanal paralar, şifreli cüzdanlarda saklanıp tamamen internet ortamından değiştirilebilme özelliğine sahiptir. 

Kripto para nasıl alınır?

Kripto para nasıl alınır sorusu, günümüzde herkesin merak ettiği bir sorudur. Kripto para almak için öncelikle internet üzerinden bir kripto borsasına üye olmanız gerekir. Bu borsalar, kripto para birimlerinin alınıp satıldığı platformlardır ve bu platformlar üzerinden pek çok farklı kripto para biriminin alım ve satımını gerçekleştirebilirsiniz. 

Borsaya üye olduktan sonra hesap açmanız gerekir. Hesap açmak için gerekli olan bilgi ve belgeleri doldurarak hesap açma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bu gerekli bilgi ve belgeler, tercih edilen kripto borsasının isteklerine göre değişebilir, fakat genellikle kimlik bilgileri ve ödeme yöntemini nasıl yapacağınızı içermektedir. 

Hesabınızı aktive ettikten sonra gerekli ödeme yönteminizi girmelisiniz. Ödeme yöntemleri, banka kartı, kredi kartı ya da banka havalesi gibi seçenekleri içerir. Ödeme yönteminizi belirledikten sonra istenilen tutarda kripto para biriminizi seçebilirsiniz. 

Kripto para piyasası, çok hızlı ve iniş, çıkışlı bir piyasaya sahiptir. Herhangi bir kriz oluşmaması için yatırımlarınızı, risk yönetme becerilerinizi geliştirdikten sonra gerçekleştirmeniz oldukça önemlidir.

Kripto para piyasası

Kripto para birimlerinin alınıp satıldığı kripto para piyasası, birçok farklı dijital platform üzerinden yönetilir. Bu kripto para piyasalarında birçok farklı yatırımcı, iş adamı, tüccar bulunur ve bu kişilerin yaptığı işlemler de kripto para birimlerinin değerini belirler. Bu yapılan işlemler, kripto para biriminin değerinin artışı ya da düşününü etkileyebilecek türden işlemlerdir. 

Bu kripto para piyasaları, volatil olma eğiliminde olan piyasalardır ve hızlı iniş, çıkış gösterirler. Bu nedenle yatırım yapan kişilerin olası riskleri dikkate alarak hareket etmesi ve kripto para piyasasına hakim olmadan büyük yatırımlar yaparak bu riskleri göz ardı etmemesi önemlidir.

Yatırılan para birimlerinin piyasadaki hızlı oynayışı etkilemesi, kripto parayı güvenilmez gibi gösterse de sadece sorumluluğun sizde olduğu ve herhangi bir bankaya bağlı olmayan bir sistemle istediğin anda istediğin yere para transferi yapma kolaylığı sunması, kripto piyasasını ve kripto para birimlerini geleceğin vazgeçilmez ana unsurlarından biri yapacaktır. 

Kripto para birimleri

Şuan dünyada yaklaşık olarak 21.000'in üzerinde kripto para birimleri bulunduğu söylenir ve bunların hepsinin kendine ait, özel blok zinciri bulunur. Bu kadar fazla çeşitte kripto para birimi olmasına rağmen bunlar içinde yaklaşık olarak 50 tanesi kripto para dünyasında ön plana çıkmaktadır. Kullanım açısından zirveyi her zaman koruması ve ilk çıkan kripto para birimi olması Bitcoin'i en çok bilinen kripto para birimi yapmıştır. 

Kurulumu çok daha öncelere dayanan kripto para birimleri, değişen dünya koşullarıyla birlikte kullanım açısından son on yıldır daha da popülerleşmiştir. Bilinen ilk kullanıma sunulan Kripto para birimi Bitcoin (BTC) olmakla birlikte, Etherium (ETH), Binance Coin (BNB), Tether (USDT), Cardano (ADA) ve sırasıyla daha birçok para kripto para birimi kripto para dünyasında yerini almıştır. 

Bitcoin (BTC)

Kim ya da kimler tarafından kurulduğu tam olarak bilinmeyen Bitcoin, 2008 yılında kullanıma sunulan ilk kripto paradır. Kaynak kod yazılımı ortak kullanıma açık olarak sunulan bu ilk kripto para, 2009'da piyasaya sürüldükten sonra kullanılmaya başlanmıştır.

Bitcoin adı verilen bir ağ üzerinden kullanıcıdan kullanıcıya kolayca transfer yapılabilen bir sisteme sahiptir. Yapılan işlemler, kriptografi üzerinden blok zincir adı verilen herkesin görebildiği bir ana kaynakta bulunur. 

Etherium (ETH)

2014 yılında ERC-20 açık kaynak kod sistemiyle kurulan The Ethereum Projesi, en çok bilinen ve en büyük ikinci blok zincirdir. 2015 yılında Ethereum blok zincirinin kripto para birimi Ether, piyasa sürülmüş ve kullanılmaya başlanmıştır. 

2016 yılında Ethereum, iki farklı blok zincire ayrılmış ve yeni oluşan blok zincir Ethereum (ETH) olarak bilinirken, mevcut eski sürüm adını değiştirerek Ethereum Classic (ETC) olarak piyasada yerini almıştır. Bu yeni oluşan Ethereum (ETH), 2021 yılında kripto para piyasasında şimdiye kadarki en yüksek seviyeyi görerek popülerliğini daha da arttırmıştır.

Kripto para vergisi neye göre belirleniyor?

Kripto para vergi sistemi, kripto para birimlerinin alışı, satışı ve takası gibi işlemler sonucu elde edilen kazanca bağlı olarak belirlenir. Bu vergilerin nasıl belirlendiği ülkeden ülkeye değişmekte olup eğer o ülkenin vergi düzenlemelerinde kripto para birimlerine dair yasal bir düzenleme varsa bu durum, o ülkenin vergi oranlarına göre belirlenebilir. 

Dünya genelinde, bir ülkede bir kazançtan elde edilen gelirden vergi alınması için mevcut yasalara göre o kazancın geldiği kaynağın adının konulması gereklidir. Kripto para birimlerinin ise çoğu ülkede yasal para birimi olarak kabul görmemesi ve adının konmaması, ülkelerin vergilendirme sistemlerine girememesine neden olur. 

06.01.2023 tarihinde güncellenmiştir.