Teklif alın
Kapat

Maaş bordrosu nedir? Maaş bordrosu nasıl alınır?

Sigortalı olarak bir işte çalışanlar ya da çalışma hayatını sonlandırmış olan emekliler, aylık maaşlarını gösteren belgeleri işverenden veya devlet kurumlarından talep edebilir.

27.05.2022
İçindekiler

Maaş bordrosu nedir? Maaş bordrosu nasıl alınır?

Sigortalı olarak bir işte çalışanlar ya da çalışma hayatını sonlandırmış olan emekliler, aylık maaşlarını gösteren belgeleri işverenden veya devlet kurumlarından talep edebilir. Maaş bordrosu olarak adlandırılan bu belge, resmi evrak olup kişinin maaşında hangi kesintiler ya da ilaveler yapıldığını gösterir. Maaş bordrosu kurumların insan kaynakları ya da muhasebe bölümü tarafından işçilere ulaştırılır. Peki maaş bordrosu hakkında neler biliyorsunuz? Gelin, maaş bordrosu nasıl alınır, e-devlet üzerinden maaş bordrosu sorgulama ve emekliler için maaş bordrosu alma hususlarına birlikte göz atalım.

 

Maaş bordrosu nedir?

 

Maaş bordrosu işverenler tarafından işçiye aylık olarak çalışması karşılığında yaptığı ödemeyi tüm vergi ve kesintilerle birlikte gösteren resmi belgeye denir. İşçiler maaş bordrosundaki çalıştığı gün sayısı, vergi ve kesintilere göre kendisine yatırılan maaşı kontrol edebilir ve gerekli durumlarda itiraz etme hakkı kazanır. Her ay sonunda çalıştığınız kurumdan maaşınıza karşılık oluşturulan bordroyu imzalayarak elden teslim almanız istenir ya da size e-posta yoluyla iletilir. Peki maaş bordrosunda belirtilmesi zorunlu olan şeyler neler?

 

Maaş bordrosunda hangi bilgiler yer almalı?

 

Maaş bordrosu 4857 sayılı İş Kanunu, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve 213 sayılı Vergi Usulü Kanunu'na göre düzenlenir. Maaş bordrosunda yer alması gereken bilgiler ise şunlardır:

 

  • İşyeri sicil numarası
  • Bordronun verildiği gün ve ay
  • Sigortalı kişinin adı ve soyadı
  • Sigortalı kişinin sosyal güvenlik sicil numarası
  • Ekstra çalışma, tatiller ve diğer eklenen tutarlar
  • Vergi, sigorta pirimi ve avans gibi her türlü kesintiler
  • Ücret ödenen gün sayısı
  • İşverenin imzası
  • Ücretin alındığını gösteren sigortalının imzası

 

İş verenler her ay ödedikleri maaşları bordrolamak ve kaydını tutmak mecburiyetindedirler. Bir önceki aya ait olan bordro bir sonraki ayın en geç 20'sine kadar hazırlanmalı ve işçiye teslim edilmek üzere hazır hale getirilmelidir. Son olarak belirtmek gerekir ki eğer kurum çalışanlarına günlük yemek ücreti veriyorsa bu durum bordroya ayni yemek yardımı olarak yazılır ve Sosyal Güvenlik Kurumu prim ödemesine dahil edilmez.

 

E- devletten maaş bordrosu nasıl alınır?

 

Devlet memuru olarak çalışan kişiler e-devlet üzerinden maaş bordrosu sorgulaması yapabilirler. E-devlet üzerinden maaş bordrosu alabilmek için şu adımları izleyebilirsiniz:

 

  1. https://www.turkiye.gov.tr/ adresini ziyaret edin.
  2. Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaranızı ve kullanıcı şifrenizi girdikten sonra e hizmetler sekmesine tıklayınız.
  3. Maliye Bakanlığı hizmetleri sekmesinde yer alan e-bordro seçeneğine tıklayarak maaş bordronuza erişebilirsiniz.
  4. Dosyayı indirdikten sonra yazdır butonuna tıklayarak dilerseniz bordronuzu yazdırabilirsiniz.

 

Maaş bordronuzda aldığınız brüt ve net maaşın yanı sıra sigorta prim ödemeleri ve kesintileri de görebilirsiniz. Özel kurumlar ve bazı kamu kuruluşlarında sözleşmeli olarak çalışan 4C sigortalılar e-devlet uygulaması üzerinden maaş bordrosu görüntüleyemez.

 

Emekli maaş bordrosu nasıl alınır?

 

Devletin belirlediği zaman dilimi kadar çalışmış ve sigorta prim borçlarını ödeyerek emekli olmuş kişiler de tıpkı kamu görevlileri gibi internet üzerinden maaş bordrosu sorgulayabilirler. E-devlet üzerinden emekli maaş bordrosu sorgulamak için şu işlemleri yapmalısınız;

 

  1. https://www.turkiye.gov.tr/ adresini tarayıcınızdan ziyaret ediniz.
  2. Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaranız ve kullanıcı şifrenizle sisteme giriş yapın. Eğer e-devlet hesabınız yoksa en yakın PTT şubesine giderek hesap açtırabilirsiniz.
  3. E-hizmetler seçeneğinden hangi hangi sigorta sisteminden emekli olduysanız (4A,4B,4C) onu yazarak açılan sayfada emekli maaş dökümünüze ulaşabilirsiniz.
  4. Dilerseniz belgeyi yazdır butonuna tıklayarak emekli maaş bordronuzun çıktısını alabilirsiniz.

 

Görüldüğü üzere hem kamu çalışanları hem farklı sigorta sisteminden emekli olan kişiler e devlet uygulaması üzerinden rahatlıkla maaş bordrosu alabilirler.

27.05.2022 tarihinde güncellenmiştir.