Kapat

Sanal POS nedir?

Sanal pos sayesinde kart ödemesi internet üzerinden sağlanabilir. Sanal pos şirketin müşterilerinden kart ile ödeme alabilmesini sağlayan yazılımdır.

21.11.2022
İçindekiler

Sanal POS nedir?

Mağazaya giderek yani fiziksel olarak alışveriş yaptığınızda kredi kartı ya da banka kartı ile ödeme yaparsınız. Ödemeyi kartınızla pos cihazı vasıtasıyla temassız  ya da şifre girerek tamamlarsınız. Teknolojinin gelişmesiyle fiziksel olarak ödemenin yanında online alışverişler yaygınlaştı. internet üzerinden kart kullanarak ödeme yapma gereklilikleri ortaya çıktı. Sanal pos sayesinde kart ödemesi internet üzerinden sağlanabilir. Sanal pos şirketin müşterilerinden kart ile ödeme alabilmesini sağlayan yazılımdır.

İnternet üzerinden alışverişi kart ile yaparken bu sefer sanal pos kullanılarak  istenen kart bilgileri girilir. Bu bilgiler kart numarası, kart sahibinin adı, kartın son kullanma tarihi ve güvenlik kodudur. Alışveriş sitelerinde istediğiniz ürünü seçip sepete atarsınız. Ardından iletişim bilgileri gibi adımları geçtikten sonra sıra ödeme adımına gelir. Bu adımda sanal pos ile kredi kartı ya da banka kartı bilgilerinizi girerek ödemenizi tamamlarsınız.

Satışların dijitale taşınmasıyla popüler ve büyük markaların yanında küçük ölçekli şirketler de işlerini dijital platformlara taşıdı. Küçük ölçekli şirketler de müşterilerinden ödemelerini sanal pos ile hesaplarına aktarılmalarını sağlayabilirler. Sanal pos büyüklük önemli olmadan her ölçekte firma tarafından kullanılabilir.

 Sanal POS ne işe yarar?

Sanal Pos bir e-ticaret sitesinde kart ile ödeme yapılmasını sağlayan, bankaların sağladığı yazılımlardır. Sanal pos sayesinde güvenli bir şekilde bankaya internet üzerinden ulaşılır ve ödeme yapılır.  

Sanal pos, işlemler internet üzerinden gerçekleştiği için günün her saati ödeme alınabilir. Sanal pos ile ödeme alma işlemini mekandan bağımsız olarak dilediğiniz her yerden gerçekleştirebilirsiniz. Tek gereksinim internet bağlantısıdır.

Sanal pos sayesinde firma sahipleri yaptıkları işlemlerle alakalı olarak detaylı raporlama alırlar. Bu işlemler sipariş, satış gibi işlemler ve çeşitli istatistiklerdir. 

Sanal pos, bankaların sağladığı güvenlik ile internet üzerinden hızlı ve güvenli bir şekilde ödemenizi almanızı sağlar.

Sanal pos hem müşterilere hem de iş yeri sahiplerine büyük kolaylıklar sağlar. Müşteriler için kart bilgilerini güvenle girebilecekleri bir ortam sağlar. İş yeri sahipleri ise ödemelerinin sorunsuz bir şekilde banka hesaplarına aktarılmasını sağlar.

İnternet üzerinden alacağınız ürünü seçtikten sonra sanal pos ile ödemenizi tamamladığınızda, banka  provizyona alınmış işlemin tutarını kredi kartı limitinden düşer. Banka, kredi kartı limitinden düşen tutarı, satışı yapan iş yerinin banka hesabına aktarır.

Banka, satış sırasında tüm işlemleri kayıt altına almaktadır. Böylece firma için yararlı raporlama sunar.

Sanal POS başvurularının kabul edilmesi için gereksinimler nelerdir?

İşyerlerinin, sanal pos başvurularının kabul edilebilmesi için belli gereksinimleri karşılamaları gerekmektedir. Bu gereksinimler aşağıda listelenmiştir:

  • SSL sertifikası: Online satış yapan bir siteniz varsa, ödemeleri sanal pos ile alacaksanız güvenlik çok önemlidir. Web siteniz SSL sertifikasına sahip olmalıdır. SSL sertifikası ile  müşterilerin girdiği bilgiler korunur. Web sitenizde güvenlik sağlanır.
  • Online satış sitenizde bazı sözleşmelere yer vermeniz gereklidir. Bu sözleşmelerden en önemlileri Mesafeli Satış Sözleşmesi ve Hizmet sözleşmesidir.
  • E-Ticaret sitenizde satışa sunduğunuz en az bir ürün bulunması gereklidir. Eğer satışa sunduğunuz herhangi bir ürün yoksa sanal pos sahibi olmak için yaptığınız başvuru reddedilebilir.
  • E-Ticaret sitenizde alışveriş için gerekli sepete ekle, ödeme gibi adımlar olmalıdır.
  • Web sitesinde kredi kartı ya da banka kartı ile ödeme seçeneği bulunmalıdır. Ödeme sayfasında ödeme yapılan bankaların logosu bulunmalıdır. 

 Sanal POS komisyon oranları

Küçük ve orta ölçekli firmalar için sanal pos komisyon oranları korkutucu olabilir. Fakat online satış ortamında ürününüzün satışını arttırmak için müşterilerinize farklı ödeme seçenekleri sunmak için sanal pos kullanmalısınız. Sanal pos komisyon oranı hizmet aldığınız bankaya göre değişmektedir.

Taksit sayısı arttıkça sanal pos komisyon oranları artar. İşletmenin cirosuna ve faaliyet alanına bağlı olarak da komisyon oranları değişkenlik gösterebilir. Sanal pos komisyon oranları, 2022 yılı için  genel olarak incelendiğinde tek çekim için % 2.99'dan başlar. Taksit sayısına göre %11 'e varan sanal pos komisyon oranları görebilirsiniz.

Güncel sanal pos komisyon oranlarına ulaşmak için bankaların müşteri hizmetlerini arayabilirsiniz. Sanal pos yıllık abonelik bedelleri 2022 yılı için 600 TL ile 20000 arasında değişir. 

Sanal pos'u Türkiye'de bulunan bankaların neredeyse hepsinden alabilirsiniz. Aşağıda sanal pos alabileceğiniz bankalardan bazıları listelenmiştir:

  • Finans WebPos(Finans Bank)
  • POSNET(Yapı Kredi Bankası)
  • Ziraat Sanal POS ( Ziraat Bankası)
  • TEB Sanal POS (TEB)
  • Akpos (Akbank)
  • Garanti Sanal POS (Garanti BBVA)
21.11.2022 tarihinde güncellenmiştir.