Kapat

Siber güvenlik nedir? Dijital dönüşüm ve siber güvenlik

Siber güvenlik işlemlerinde dijital ortamdaki tüm veriler, saldırılara karşı etkili bir şekilde korunur. Bu aşamalarda ise gelişmiş teknolojilerden ve yazılımlardan sıklıkla yararlanılır. Alanında uzman kişiler, bu bağlamda gerekli eğitimleri alarak sistemler üzerinde etkili bir koruma sağlar.

17.10.2024
İçindekiler

Siber güvenlik nedir? Dijital dönüşüm ve siber güvenlik

Siber güvenlik işlemlerinde dijital ortamdaki tüm veriler, saldırılara karşı etkili bir şekilde korunur. Bu aşamalarda ise gelişmiş teknolojilerden ve yazılımlardan sıklıkla yararlanılır. Alanında uzman kişiler, bu bağlamda gerekli eğitimleri alarak sistemler üzerinde etkili bir koruma sağlar.

Siber güvenlik ne anlama gelir ve işlevleri nelerdir?

“Siber ne demektir?” sorusuna, kelime anlamı olarak internete bağlı olan cevabı verilebilir. Bu güvenlik sisteminde, dijital ortamla bağlantısı olan tüm cihazlar kötü amaçlı saldırılara karşı gelişmiş bir şekilde korunur. Böylece tüm bilgisayarlar, mobil uygulamalar, sunucular ve ağlar muhafaza altına alınır. Siber güvenlik tanımı bu şekilde yapılabilir. Bu gelişmiş teknolojiyle birlikte mobil uygulama ya da web sitesi geliştiricilerinin yanı sıra bilgilerini yalnızca depolamak isteyen kişilerin de korunması sağlanır. Güvenliği sağlanan sistemlerde tüm veri işlemeleri, yedeklemeleri ve depolanma süreci de gönül rahatlığıyla yapılabilir. Aynı zamanda bu sayede istenmeyen veri kayıplarının da büyük ölçüde önüne geçilir. “Siber güvenlik ne demek?” sorusuna ve bünyesinde barındırdığı olanaklara bu şekilde yanıt verilebilir. 

Siber suçları hakkında

Siber suçların fiziksel suçlardan ayrılan en büyük noktası bu eylemlerin kötü niyetli kişiler tarafından dijital ortamlarda yapılmasıdır. Siber suç örnekleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Kişisel verilerin çalınması ya da başka taraflara satılması
  • Elektronik posta adresi dolandırıcılığı
  • İnternet dolandırıcılığı
  • Banka hesabı bilgilerinin çalınması
  • Finansal işlemlerin ifşa edilmesi
  • Kimlik dolandırıcılığı
  • Fidye yazılım saldırıları
  • Siber casusluk

“Siber suçları nelerdir?” sorusunun cevabı bu şekildedir. Son derece ciddi nitelikler taşıyan bu suçlar kişilerin birçok eylemini büyük ölçüde risk altında tutar. Bu nedenle kişilerin ve işletmelerin kendini bu suçlara karşı koruması gerekir. Siber suçlar arasında gösterilebilecek dijital ortamdaki tehdit ve şantajlar da büyük bir tehlike unsuru olarak görülür. Kötü niyetli saldırganlar işledikleri bu suçlar doğrultusunda kişileri finansal anlamda büyük zararlara uğratabilir. Siber suçlar bağlamında tüm bu yasa dışı eylemler tespit edilir. Belirtilen tüm suçların ise yasalar doğrultusunda cezai bir işlemi bulunur. 

Güncel siber saldırılar gelişen dijital ortamla birlikte her geçen gün sayısını artırır. Dijital ortamda sağlanan anonim hesap oluşturma yetkisi bu suçların artmasında büyük rol oynayabilir. Birtakım teknolojik bilgilere daha kolay ulaşılması kişileri bu suçları işlemeye teşvik eder. “Siber suçlar neye bakar?” sorusuna maddeler hâlinde şu şekilde cevap verilebilir:

  • Sisteme izinsiz bir şekilde girme ve zarar verme eylemleri
  • Sistem üzerindeki verilerin çalınması
  • Sisteme yeni veriler eklenmesi
  • Sistemi erişime kapatma
  • Özel hayatın gizliliğine müdahale etme
  • İletişimi izleme ve izinsiz kayıt altına alma eylemleri

Alanında uzman kişiler tarafından tespit edilen bu eylemler için gerekli önlemler alınmadığı takdirde geri dönüşü olmayan sonuçlar meydana gelebilir. Bu nedenle ilgili departmanda faaliyetlerini yürüten kişiler, teknolojinin tüm imkânlarından profesyonel bir şekilde yararlanarak yasa dışı tüm eylemler üzerinde detaylı kontrol sağlar.

Siber güvenlik uzmanı olmak için ne yapılması gerekir?

“Siber güvenlik ne iş yapar?” sorusu doğrultusunda uzman kişilerin bilgisayar ortamındaki verileri koruma altına alması ve verileri güvenli bir şekilde işlemesi büyük bir önem taşır. Siber güvenlik uzmanlarının öncelikle lise ve üniversite eğitimlerini başarıyla tamamlaması gerekir. Üniversite eğitimi alan kişilerse genel olarak Bilgisayar Mühendisliği ve Yazılım Mühendisliği bölümlerini tercih eder. Bu alanda mesleki doğrultuda eğitim veren teknik liseler de tercih edilebilir. Aynı zamanda siber güvenlik uzmanları için birçok farklı sertifika programı da bulunur. 

Tüm program boyunca kişilere etkin bir şekilde bilişim eğitimleri verilir. Bu kişilerde üst düzey bir bilgisayar ve yazılım geliştirme yetkinliği olması büyük bir önem taşır. “Nasıl siber güvenlik uzmanı olunur?” sorusu için yol haritası bu şekilde olabilir. 

Meslek hayatına geçiş yapan kişiler faaliyet gösterdiği kurum doğrultusunda tüm ağ ve sunucu hizmetlerini en iyi versiyonuna ulaştırır. Kurum bünyesinde yer alan verilerin güvenliğinden sorumlu olan bu kişiler, birçok yazılımdan ve yapay zeka olanaklarından da etkili bir şekilde yararlanır. Böylece kurum itibarı da verimli bir şekilde korunur ve kurum bilgileri muhafaza edilir. “Siber güvenlik nasıl öğrenilir?” diye düşünen kişiler üniversite eğitimi alabileceği gibi özel kurslara kaydını yaptırarak da bu alanda kendini geliştirebilir. Ardından birçok şirketin ihtiyacı doğrultusunda gerekli hizmetler verilmeye başlanır.

Siber güvenliğe nereden başlanması gerekir?

“Siber güvenliğe nereden başlanmalı?” sorusunun cevabı, internet ortamında kendini ve verilerini güvence altına almak isteyen kişiler tarafından büyük ölçüde merak edilir. Bireysel bir şekilde kendisi için bu güvenliği sağlamak isteyen kişiler, internet ortamında kullandığı şifreleri düzenlemeyi tercih edebilir. Zayıf karakterlerden oluşan güçsüz şifreler saldırganlar tarafından kolaylıkla açığa çıkarılabilir. Sonucunda ise kişiler dijital ortamlardaki eylemlerinin açığa çıkmasıyla karşı karşıya kalabilir. 

Bu noktada kişilerin internet ortamındaki çerez kullanımı konuları da gündeme gelir. Kabul edilen çerezler kişilerin internet kullanımı hakkında bilgiler vermesiyle bilinir. Güvenliğini sağlamak isteyen birçok kişi ise aynı zamanda VPN özelliği bulunan tarayıcılara başvurur. Böylece yoğun trafik dijital ortamda durur ve tüm eylemler korumalı şekilde gerçekleşir. Sıfırdan siber güvenlik önlemleri bu şekilde alındığında kişiler kendilerini dijital ortamda etkin bir şekilde koruyabilir. 

Eğer bir şirket bünyesinde siber güvenlik sağlanmak isteniyorsa ilk olarak bu işlem için ilgili bir  politika oluşturulabilir. Oluşturulan politikaya ise tüm şirket çalışanlarının uyum göstermesi son derece büyük bir önem taşır. Şirketler güvenlik duvarlarını daha gelişmiş bir hâle getirerek de kendini koruma altına alabilir. İlgili siber suçlar departmanı tarafından yürütülen gelişmiş ve kaliteli hizmetler, hem şirketin hem şirket bünyesindeki çalışanların güvenli ortamda faaliyetlerini yürütmesine izin verir. 

17.10.2024 tarihinde güncellenmiştir.