Teklif alın
Kapat

Vergi borcu ödeme nasıl yapılır?

Vergi borcu İnternet Vergi Dairesi, vergi dairelerine şahsen giderek, banka ve internet bankacılığı yoluyla ödenebilir. Günümüzde vergi dairesine giderek vakit kaybetmemek için kişi ve kurumlar İnternet Vergi Dairesi üzerinden işlemlerini gerçekleştirirler.

29.09.2022
İçindekiler

Vergi borcu ödeme nasıl yapılır?

Vergi borcu ödemenin nasıl yapıldığına geçmeden önce verginin ne olduğunun bilinmesi gerekir. Vergi; kamu hizmetlerinn devamı ve kamu kurumlarının işleyişi için gerçek ve tüzel kişilerden belli oranlarda alınan ödemelere denir. Kanunda belirtilen hususlara göre vergi yükümlülüğü olanlar ve belirlenen süre içersinde vergilerini ödemeyenler vergi borcuna girmiş olurlar. Şimdi ise vergi borcu nedir, nasıl ödenir, yapılandırılmış vergi nasıl ödenir ve vergi ödemeyenlere ne gibi kanuni yaptırımlar uygulanır? gibi sorulara bu yazıda yanıt bulabilirsiniz.

Vergi borcu nedir?

Kanuni olarak gelir elde ettiğiniz her şey otomatik olarak vergi borcuna sebep olur. Vergi borcu, beyanname ile belli tarihler arasında duyurulan ve beyannameden sonra tahakkuk eden süre içerisinde ödenen bir borçtur. Vergi borçları yılın belli dönemlerinde kişilerin ekonomik güçlerine göre farklı oranlarda alınır.

Vergi borcu ödeme nasıl yapılır?

Yılın belirli dönemlerinde vergi beyannamesi devlet tarafından düzenlenerek vergi dairelerine gönderilir. Vergi dairesine gönderilen beyannameler hakkında tahakkuk fişi düzenlendikten sonra borçluya bu tahakkuk fişi iletilir. Vergi borcu İnternet Vergi Dairesi, vergi dairelerine şahsen giderek, banka ve internet bankacılığı yoluyla ödenebilir. Günümüzde vergi dairesine giderek vakit kaybetmemek için kişi ve kurumlar İnternet Vergi Dairesi üzerinden işlemlerini gerçekleştirirler. Peki online olarak vergi borcu nasıl ödenir? Tarayıcınıza "www.gib.gov.tr" yazarak girişi yapılır. Daha sonra  "borç sorgulama ve ödeme" sekmesi tıklanarak çıkan vergi borcunuzu kredi ya da banka kartıyla güvenli bir şekilde ödeyebilirsiniz. Dilerseniz bu işlemi e-Devlet üzerinden de yapabilirsiniz. Her türlü ihtimale karşı vergi ödemelerinizi kontrol etmeli ve gerektiğinde vergi dairelerine danışarak durumunuzu teyit ettirmelisiniz.

Yapılandırılmış vergi borcu ödeme nereden yapılır?

Belli dönemlerde devlet tarafından açıklanan takvimde vergi indirimi ya da yapılandırması olabiliyor. Kamuya ait yapılandırılmış borçların ödenmesi internet üzerinden yapılabiliyor. Gelir İdaresi Başkanlığı ya da e-Devlet üzerinden "borç sorgulama ve ödeme" bölümünden yapılandırılmış vergi borçlarınızı ödeyebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken şey ilk iki taksiti zamanında ödemenizdir. İlk iki taksiti zamanında ödemeyenler ya da yıllık takvimde birden fazla taksiti geç ödeyenlerin yapılandırması bozulmuş olur. 

Vergi borcunu ödemeyenler için ne gibi yaptırımlar var?

 Vergi borcunu ödemeyenler için uygulanan yaptırımlar vergi ziyaı cezası olarak geçer. Vergi Usulü Kanunu'nun 341. maddesinde belirlenen koşullarda vergi borcunu ödemeyenler için çeşitli yaptırımlar uygulanır. Vergi borcunu ödememek her şeyden önce bir suçtur ve vatandaşlık görevlerini yerine getirmemektir. Peki vergi borcunu ödemeyenler için ne gibi yaptırımlar uygulanır?

1. Vergilerin ödenmeyip geciktirilmesi halinde %2,5 oranında gecikme faizi uygulanır.

2. Vergi ziyaı nedeniyle ödenmeyen vergiler için 1 katı fazla vergi alınır. 

3. Vegi Usulü Kanunu'nun 351. maddesinde belirtilen sebeplerden ötürü vergi ödenmemişse bu ceza 3 katına çıkabilir. Özellikle kaçakçılık yoluyla vergiden kaçmaya çalışanlara 3 katı ceza uygulanır. 

4. Gerçekte olmayan kişiler adına hesap açılması ve bunun tespiti halinde 3 katı oranında bir vergi cezası uygulanır. Kurumda çalışmayan birisini çalışıyor göstermek te bu cezaya tabidir.

5. Vergi incelemesine tabi tutulduktan sonra ve takdir komisyonuna sevkten sonraki verilen cezaların dışında açıklanan vergi takviminden sonra verilen vergi beyannamelerinde ceza %50 oranında uygulanır. 

6. Çift defter tutulması (Asıl deftere ek olarak ikinci bir defterin de tutulması) halinde 3 kat vergi ziyaı cezası ile karşılaşabilirsiniz.

7. Şahsi durum, medeni hal ve ailevi bilgilerin eksik olarak beyan edilmesi ve verginin eksik tahakkuk ettirilmesi  halinde 1 kat vergi ziyaı cezası uygulanır.

29.09.2022 tarihinde güncellenmiştir.