Kapat

Vergi numarası nasıl alınır?

Hem tüzel hem de gerçek kişilerin vergi ödemeleri yaparken kullandıkları 10 haneli bir numara bulunur. Vergi numarası olarak da bilinen numara, her kişi ya da kuruma özgü bir numaradır. Yapılan hareketlerin kayda alınması, vergi ödemelerinin takip edilmesi ve düzenli bir sistem kurulması için herkese ayrı atanan vergi numarası, vergiye konu olan işlemlerde zorunlu olarak alınması gerekir.

25.11.2022
İçindekiler

Vergi numarası nasıl alınır?

Hem tüzel hem de gerçek kişilerin vergi ödemeleri yaparken kullandıkları 10 haneli bir numara bulunur. Vergi numarası olarak da bilinen numara, her kişi ya da kuruma özgü bir numaradır. Yapılan hareketlerin kayda alınması, vergi ödemelerinin takip edilmesi ve düzenli bir sistem kurulması için herkese ayrı atanan vergi numarası, vergiye konu olan işlemlerde zorunlu olarak alınması gerekir. Bununla beraber vergi numarası sadece Türk vatandaşlarının aldığı bir numara değildir. Türkiye’de bulunan yabancıların bazı resmi işlemleri gerçekleştirebilmesi için vergi numarası alması gerekir. Yabancı bireyler vergi numarası aracılığıyla sağlık sigortası satın alabilir, herhangi bir bankada kendisine hesap açabilir ya da ikamet izni kart ücretlerinin ödemesini gerçekleştirebilir. Türkiye’de çalışan sözleşmeli uluslararası akademisyenler ise vergi numarası almakla yükümlü değildir. Türkiye’de çalışabilmek için uluslararası akademisyenlerin ya da çalışanların yabancı kimlik numarasına ihtiyaçları vardır. Bu kimlik numarası ile çoğu işlemi rahat bir şekilde gerçekleştirebilirler. Yabancı uyruklu çalışanlar, aileleriyle beraber Türkiye’de yaşıyorlarsa eş ve çocuklarının yabancı kimlik numarası olmadığından onların vergi numarası alması gerekebilir. Kamu hizmetlerini gerçekleştirebilmek için devletin vatandaşların vergi alması gerekir. Vergi numarası, verginin alınabilmesi ve takip edilebilmesi için kazanç sağlayan her gerçek ve tüzel kişinin sahip olması gereken bir numaradır. Topluma hizmet etmeyi sürdürebilmek ve hizmet için gerekli olan kaynağı sağlayabilmek için gelir seviyesi üzerinden alınan vergiler on haneli numaralar sayesinde takip edilir. Vergi numarası alması gereken iş ve prosedürler şu şekilde özetlenebilir:

  • Finansal kiralama
  • Çek, senet, havale ve bono işlemleri
  • Noterde yapılan işlemler
  • Sigortacılık
  • Tapu ve tescil işlemleri
  • Bankacılık ve kredi kartıyla yapılan işlemler
  • Vergilendirme dahilinde olduğun diğer tüm ticari işlemler

 

Vergi kimlik numarası olarak da bilinen vergi numarası, farklı şekillerde alınabilir. İlk olarak vergi numarası alma işlemi kişi ya da kurumların bağlı olduğu vergi daireleri üzerinden gerçekleştirilebilir. Gerçek kişiler vergi numarası almak için nüfus cüzdanlarının aslını ya da noter tasdikli fotokopisini kullanır. Tüzel kişiler ise vergi numarası almak için kuruluş sözleşmesi ya da tescil talepnamesine ihtiyaç duyar. Bütün kimlik bilgileri kuruma ibraz edildikten sonra vergi numarası alınabilir. Bununla beraber dijital dönüşümlerle beraber vergi numarası internet üzerinden de temin edilebilir. Vergi numarası almak isteyen sözleşmeli yabancı uyruklu çalışanlar ise İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden işlem yapabilir. Siteye girdikten sonra “Yabancılar için potansiyel vergi kimlik numarası” sekmesine tıklayarak çıkan formun eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekir. Form doldurulduktan sonra “Tamam” butonuna basıldığında sistem otomatik olarak bir vergi numarası verir. Potansiyel vergi numarası, form doldurulduktan sonra açılan sayfada ismin yer aldığı satırın alt bölümünde bulunur. Bununla beraber internet sitesi üzerinde bir sorun yaşanması halinde yabancı uyruklu olanlar vergi dairesini ziyaret ederek vergi numarası almak amacıyla şahsi olarak başvuruda bulunabilir. Vergi dairesine gidilecekse pasaportun aslı, pasaport kimlik bilgileri sayfasının fotokopisi ve vergi numarası talep dilekçesi belgelerinin bulundurulması gerekir. Yabancılar vergi numaralarını bankacılık ve mali hizmet işlemlerinde, fatura aboneliğinde, emlak ve belediye vergi borcu ödeme işlemlerinde, ikametgah tezkeresi harcı ücreti ödeme işlemlerinde ve ehliyet başvurusu işlemlerinde kullanabilir. Tüzel kişiler, gerçek kişiler ve vergiye tâbi olan yabancı uyruklu kişiler vergi numarası almakla yükümlüdür. Vergiye konu olan bir işlem gerçekleştirildiğinde vergi numarası üzerinden takibinin yapılması için vergi numarası almak oldukça önemlidir. Vergi numarası kişiye ve kuruma özel bir numara olduğu için başkalarına aktarılamaz. On haneli olan vergi numarası almak için herhangi bir ödeme yapılmasına gerek yoktur.

Vergi numarası öğrenme

Vergi numarasını öğrenme işlemi, dijitalleşen sistemler sayesinde oldukça pratik hale gelir. İnteraktif vergi dairesi sitesine girildikten sonra birkaç kademeden oluşan aşamalar takip edilerek vergi numarası kolaylıkla alınabilir. Açılan sayfada üst bölümün sol tarafında “Doğrulamalar” sekmesi yer alır. Sekmeye tıkladıktan sonra “Vergi kimlik bilgisi sorgulama” butonuna tıklayarak işlemler gerçekleştirilebilir. İnteraktif vergi dairesi üzerinden yapılabildiği gibi vergi numarası öğrenme işlemi e-Devlet üzerinden de gerçekleştirilebilir. Kimlik numarası ve şifreyle beraber e-Devlet’e giriş yapıldıktan sonra “Gelir idaresi başkanlığı internet vergi dairesi” resmi sitesine yönlendirilir. Vergi numarasını karşınıza çıkan bu internet sayfası sayesinde öğrenebilirsiniz. 

25.11.2022 tarihinde güncellenmiştir.