Teklif alın
Kapat

Vergi usul kanunu genel tebliği’nde 509 no'lu değişikliğin detayları

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nin “V.2. Belgelerin Elektronik Ortamda Oluşturulması” başlıklı bölümünün yedinci paragrafındaki değişiklikleri açıklayan tebliğ özellikle iki mükellef grubunu ele alıyor. Detayları yazımızın devamında inceleyebilirsiniz

21.02.2025
İçindekiler

Vergi usul kanunu genel tebliği’nde 509 no'lu değişikliğin detayları

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde (Sıra no: 509) yapılan değişikliğin (Sıra no: 515) detayları

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından 10 Ocak 2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile 509 no.lu  Vergi Usul Kanunu’nda yapılan değişiklikler kamuoyuyla paylaşılmıştı.

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nin “V.2. Belgelerin Elektronik Ortamda Oluşturulması” başlıklı bölümünün yedinci paragrafındaki değişiklikleri açıklayan tebliğ özellikle iki mükellef grubunu ele alıyor. Buna göre:

  • e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamalarına kayıtlı bulunan ve 30/9/2017 tarihli ve 30196 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 483 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin 6. maddesinin 1. fıkrası uyarınca ödeme kaydedici cihaz (ÖKC) kullanımından muaf bulunan işletmeler ve
  • 1/6/2019 tarihli ve 30791 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 507 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde belirtilen Güvenli Mobil Ödeme ve Elektronik Belge Yönetim Sistemi’nden yararlanan mükellefler için

2025 yılı itibarıyla vergiler dâhil toplam satış tutarı 9900 TL’ye kadar olan perakende mal ve hizmet satışlarında e-Arşiv Fatura’da şu bilgilere yer verme zorunluluğu bulunmuyor:

  • müşterinin adı
  • ticaret unvanı
  • adresi
  • vergi dairesi
  • hesap numarası

Bu bilgiler yerine “Müşteri Adı” bölümüne “Nihai Tüketici” yazılması yeterli oluyor ve bu şekilde düzenlenen e-Arşiv Faturalar perakende satış fişi veya ÖKC fişi olarak kabul ediliyor.

Kısacası, ilgili mükelleflerin 2025 yılı itibarıyla 9900 TL’den düşük tutarlı faturalar için müşteri bilgilerini almalarına gerek bulunmuyor, “Nihai Tüketici” başlığı altında anonim fatura kesilebiliyor.

Resmi Gazete’deki ilgili tebliğe buradan ulaşabilirsiniz.

21.02.2025 tarihinde güncellenmiştir.