Teklif alın
Kapat

Asgari ücret mesai hesaplama

Her iş yerinin belirli mesai saatleri bulunur. Çalışanlar büyük oranda bu saatler içinde çalışmalarını sürdürür. Bunun yanında bazı durumlarda çalışanların mesai saatleri dışında çalıştıkları da görülebilir. İşlerin yetişmesi gereken kritik zamanlarda fazla mesailer gerçekleşebilir. Maaşları mesai saatlerine göre belirlenen çalışanlar için fazla mesai önemli bir yer tutar.

04.10.2024
İçindekiler

Asgari ücret mesai hesaplama

Her iş yerinin belirli mesai saatleri bulunur. Çalışanlar büyük oranda bu saatler içinde çalışmalarını sürdürür. Bunun yanında bazı durumlarda çalışanların mesai saatleri dışında çalıştıkları da görülebilir. İşlerin yetişmesi gereken kritik zamanlarda fazla mesailer gerçekleşebilir. Maaşları mesai saatlerine göre belirlenen çalışanlar için fazla mesai önemli bir yer tutar. Fazla mesai ücretleri özellikle asgari ücretle çalışan kişiler için daha önemli olur. Asgari ücreti mesai hesaplama formüllerinin bilinmesi bu yönden çalışanlar için öncelikli bir konudur.

Mesai, normal şartlarda çalışma süresi anlamına gelir ancak mesaiye kalmak gibi kavramlar fazladan çalışmayı işaret eder. Fazla mesai ücreti, çalışanlara normal mesai saatleri dışındaki çalıştığı saatler için ödenen miktara verilen isimdir. Asgari ücret fazla mesai hesaplama ücretlerine dair detaylar, 4857 sayılı İş Kanunu kapsamı içinde belirlenmiş durumdadır. Kanuna göre haftalık mesai en fazla 45 saattir. İşi gereği haftada 45 saatten fazla çalışması gereken bir çalışan fazla mesai ücreti alma hakkına sahip olur.

Fazla mesai nasıl hesaplanır?

Fazla mesai ücretlerinin hesaplanması saat oranına göre gerçekleştirilir. Asgari ücret 1 saat mesai ücreti üzerinden fazla mesai hesaplaması gerçekleştirilir. Saat hesabı üzerinden yapılma nedeni maaşların saatlik ücretin aya vurulması ile gerçekleşmesidir. 

Fazla mesai ücretlerinin hesaplanma formülü şu şekilde formüle edilir:

  • (Brüt Maaş / 225 x 1,5) x Fazladan Çalışılan Saat = Fazla Mesai Karşılığı Alınacak Ücret

Örnek olarak brüt maaşı 30.000 olan bir çalışan üzerinden 6 saat fazladan hesaplama göz önüne alınırsa:

  • (30.000 / 225 x 1,5) x 6
  • 200 x 6 =1.200

Hesaplama sonucunda bu maaşı alan kişinin fazladan harcadığı mesai için 1.200 TL ücret alması gerekliliği görülmektedir. Bu hesaba göre 3 günlük asgari ücret hesaplama da formül üzerinden kolayca hesaplanabilir.

Asgari ücret mesai saati hesaplaması nasıl yapılır?

“Asgari ücret mesai nasıl hesaplanır?” sorusu, asgari ücretle maaş alan kişilerin merak ettiği sorular içinde kendine yer bulur. Asgari ücret mesai hesaplaması yapılırken Brüt Maaş / 225 formülü kullanılabilir. Asgari ücret mesai hesaplama 2024 yılı asgari ücret hesabına göre gerçekleştirilir. 2024 için geçerli asgari ücret 20.002,50 TL’dir. Bu ücrete göre hesaplama şu şekilde yapılabilir:

  • 200002,50 / 225 = 88,90
  • 88,90 x 1,5 = 133,35 TL

Bu hesaplamalara göre “asgari ücret mesai saati kaç tl?” sorusu 133,35 TL olarak cevaplandırılabilir. Bu hesaplama sistemleri, haftalık çalışma saat süresinin 45 saati aşması durumunda geçerli olur.

Fazla mesai hesaplamanın detayları

Asgari ücret üzerinden mesai hesaplama işlemi yapılırken bazı detaylara dikkat edilmesi gerekir. Bu detaylar sayesinde en doğru hesaplamaya ulaşmak mümkün hale gelir.

Öncelikle kararlaştırılan çalışma sürelerine göz atmak önemli olur. Haftalık çalışma süresi en fazla 45 saat olarak belirlenmiştir ancak çalışanların mesai saatleri işverenler ile çalışanların anlaşmalarına göre değişkenlik de gösterebilir. Örneğin işçi ve işveren arasındaki haftalık mesai saati 40 saat olarak hesaplanmışsa 40 saati geçen her saat için fazla mesai ücreti verilmesi gerekir.

Bir çalışanın günlük çalışma süresinin maksimum 11 saat olması gerekir. Gece saatlerinde çalışanlar için ise bu süre 7,5 saati aşmamalıdır. Bu sürelerin aşımında 45 saat sınırı aşılmamış olsa bile çalışanlara fazladan mesai ücretinin verilmesi gerekir.

Asgari ve diğer ücret hesaplamalarında işin türüne göre çalışma saatleri belirlenir. Örneğin, maden işçilerinde çalışma süreleri gün hesabı üzerinden yapılır ve en fazla 7,5 saatlik çalışma süreleri vardır. Mesai ücretleri de bunlara göre ödenir.

Asgari ücret mesai saati hesaplama işlemleri yapılırken fazla çalışma ücretinin aylık ücrete dahil edilmesi gerekebilir. Fazla süreyle çalışma ücretinin bu durumlarda %25 zamlı ödenmesi gerekir. Bu durum aylık 22,5 saat ile sınırlandırılır. Bu süreyi aşan çalışmalarda yine %50 zamlı ödemeler yapılması gerekli olur.

Asgari ücretli çalışanların mesai hesaplamalarında dikkat edilmesi gerekenler

Asgari ücretli çalışanlar, mesai hesaplamaları yaparken bazı noktalara dikkat etmelidir. Hesaplamaların güncel ücretler üzerinden gerçekleştirilmesi doğru hesaplamaların yapılabilmesi açısından önemli bir yere sahip olur. Yeni asgari ücret mesai saati hesaplaması yapılırken haftalık çalışma saatleri ve aylık çalışma günleri belirlenmesi gerekir. Bu süre asgari ücret söz konusu olduğunda genellikle 45 saattir. Yine de bu durum çalışılan işe göre değişkenlik gösterebilir. 

Asgari ücretle çalışanların mesai hesaplamaları yapılırken saatlik ücretlerin belirlenmesi önemlidir. Asgari ücretler yılın ilk gününde devlet tarafından belirlenmekte ve olağandışı durumlar olmadığı sürece bu rakam 1 yıl süresinde sabit bir şekilde durur. 

Mesai ücretleri hesaplanırken çalışanlar ya da işverenler bazen hesap hataları yapabilir. Bunun nedenlerinin başında düzenli çalışma saatleri dışında harcanan mesainin her zaman tam bir şekilde kaydedilmemiş olması gelir. Çalışanlar, mesai saatlerini kaydederken dikkatli olmalı ve işverenlerinin bu bilgiden haberdar olmasını sağlamalıdır. Bu sayede çalışanların hak kayıplarının önüne geçmek daha kolay sağlanabilir. Haftalık ve aylık çalışma sürelerinin düşük hesaplanması ve bu nedenle eksik mesai ücreti almak gibi durumlarla da karşılaşmak mümkündür. Çalışanların çalışma sürelerini ve saatlik ücretlerini net bir şekilde belirlemeleri ve bir sorun olması halinde ellerindeki kayıtları işverenlerine göstermeleri hak kayıplarını önlemek için önemli olur.

 

04.10.2024 tarihinde güncellenmiştir.