Kapat

Bulut depolama nedir?

Bulut depolama, var olan tüm dijital verilerinizi internet ya da herhangi bir ağ üstünden farklı bir firmanın deposuna transfer etmenizi sağlayan oldukça işlevsel ve verimli bir hizmet olarak tanımlanabilir. Bu veriler örneğin PDF, fotoğraf ya da doğrudan video gibi birbirinden farklı formatlara sahip olabilir.

15.05.2023
İçindekiler

Bulut depolama nedir?

Bulut depolama, var olan tüm dijital verilerinizi internet ya da herhangi bir ağ üstünden farklı bir firmanın deposuna transfer etmenizi sağlayan oldukça işlevsel ve verimli bir hizmet olarak tanımlanabilir. Bu veriler örneğin PDF, fotoğraf ya da doğrudan video gibi birbirinden farklı formatlara sahip olabilir. Sanal bir ortamda uzun seneler boyunca dijital verinizi muhafaza etmek ve ihtiyaç duyduğunuzda kullanmak için bulut depolama teknolojisinden siz de yararlanabilirsiniz. Bulut depolama teknolojisinde verilerinize 3. kişilerin erişimi söz konusu değildir. Bu durum, güvenlik noktasında duyulan endişeleri de büyük ölçüde ortadan kaldırır.

Günümüzde teknolojinin gelişimi ile beraber bulut depolama özelinde saklanacak verilerin kapasitesi ciddi düzeyde artırılmıştır. Belli bir ek ücret ödemek koşuluyla bulut depolama kapasitesini isteğinize bağlı olarak genişletmeniz mümkündür. Günümüzde Google ve Microsoft, bulut depolama teknolojisinde öncü şirketler arasında yer alır. Bu özel teknolojiyi farklı sektörlerden pek çok işletme sorunsuz bir şekilde kullanmaktadır. Bulut depolama sistemine ilişkin diğer detayları gelin hep birlikte inceleyelim.

Bulut depolama hakkında genel bilgiler

Verilerin güvenli bir alanda depolanabilmesi, bilgi çağı olarak kabul gören bu dönemde en değerli hizmetlerden biri olarak değerlendirilebilir. Hangi ölçekte olursa olsun tüm işletmeler için bugün verilerin muhafaza edilebilmesi, öncelikli konulardan biri arasındadır. Bulut depolama teknolojisinin bu alanda duyulan ihtiyaçlara önemli oranda yanıt verdiğini söyleyebiliriz. Bulut depolama; üçüncü bir tarafça sunulan depolama sistemine, var olan verilerin internet üzerinden aktarılmasına olanak sağlayan hizmetlerin tamamını ifade eder.

Bugün özelinde tek bir bulut depolama sisteminden ya da hizmetinden söz etmek olanaksızdır. Bulut depolama sayesinde e-posta, video, fotoğraf, belge ya da diğer tüm kişisel verileri güvenle yedeklemek/depolamak mümkündür. Bir tür uzaktan yedekleme çözümleri olarak da ifade edilen bulut depolama, hem şirketler hem de doğrudan bireyler için aktif olarak kullanılabilir. Güvenlik önlemleri ve kapasite konusunda sunduğu esneklik, bu teknolojiyi daha da ayrıcalıklı hale getirir. Var olan verilerinize, internet bağlantısı sayesinde nerede olursanız olun günün her saati pratik bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Depolama konusunda farklı özelliklerin kullanılması, bulut depolama fiyatlarına dair temel kriterlerden birisidir. Bu teknolojiden en popüler türlerin blok, nesne ve dosya biçiminde olduğunu ifade edebiliriz. Flash bellek ya da hard disk gibi depolama birimlerinde verileri saklamak, fiziksel deformasyon noktasında belli riskleri beraberinde getirir. Aranılan verilere zamanında güvenli bir şekilde ulaşamamak, işletmeler için ciddi prestij kayıplarına yol açmaktadır. Bulut depolama teknolojisi, bu anlamda her zaman ulaşılabilir ve güvenliği garanti edilmiş bir hizmet sunarak olası riskleri sıfıra indirger. Bu teknolojide verilere kimlerin hangi ölçekte ulaşabileceğini ya da paylaşım yapabileceğini belirlemek doğrudan sizin elinizdedir.

Bulut depolama hizmetlerinde; hibrit bulut, özel bulut ve genel bulut gibi farklı modellere tanıklık edebilirsiniz. Şirketinizin ihtiyaçlarıyla en çok örtüşen bulut depolama hizmet modeline yönelebilirsiniz. Günümüzde bulut depolama hizmeti satın almadan önce ilgili sunucunun performansını teknik açıdan incelemeniz gerekir. Bu sayede kesinti ya da veri kaybı yaratmayacak, yüksek performanslı ve güvenli bir sunucudan hizmet alma şansı bulabilirsiniz. SSD teknolojisinden yararlanması, güncel bir bulut sunucu oluşu, özel durumlara karşı önlemler alabilmesi, hızlı veri okuma özelliğine sahip olması, dikkat edilmesi gereken diğer kriterler arasındadır.

Bulut depolama avantajları nelerdir?

Bulut depolama teknolojileri, hedeflerini büyütmek isteyen işletmelerin ihtiyaç duydukları güvenliği ve çevikliği temin eder. Depolamayı kendi kendine yönetmek genel olarak çok daha yüksek maliyetleri ve güvenlik risklerini beraberinde getirmektedir. Söz konusu teknoloji, gittikçe büyümeye başlayan işletmelere ölçeklendirme becerisi kazandırır. Teknolojinin diğer somut yararlarını şu şekilde aktarabiliriz:

  • Böyle bir teknoloji ile verilerinizi güvence altına almanız, kurumsal güvenilirliğinizin ve itibarınızın artmasına neden olur.
  • Çevrimiçi ortamda, zaman ve mekan sınırlaması olmaksızın verilerinizi yönetebilirsiniz.
  • Depolama kapasitenizi dilediğiniz ölçüde artırıp düşürebilirsiniz. Ayrıca saklama ya da performansa dair yeni özellikleri kullanmaya başlayabilirsiniz.
  • Sadece fiili olarak kullanmayı tercih ettiğiniz özellikler için ödeme yapabilmeniz, size ciddi bir maliyet avantajı getirecektir.
  • Tedarik, yönetim, bakım ya da kurulum gibi teknik süreçlerle uğraşmak ve zaman kaybetmek zorunda kalmazsınız.
  • Bulut depolamanın alternatif analiz araçları sayesinde verilerinizden yola çıkarak yaratıcı analizler oluşturabilirsiniz.
  • Organizasyon içerisinde iş sürekliliğiniz garantili hale gelir. Sistemde yedekleme kayıpları hızlıca tespit edilip onarılır.
  • Veri aktarımları sayesinde cep telefonu ya da bilgisayarlarda yüksek boyutlu dosyaların bulundurulması, bir zorunluluk olmaktan çıkar. Bu da özellikle mobil cihazlardaki depolama sorunlarının ortadan kalkmasını sağlar.
  • Depolama hizmetlerini sunan şirketler yönetim, bakım ve güvenlik konusunda sürekli bir teknik destek vermekle yükümlüdür.

Bulut tabanlı depolama hizmetleri nelerdir?

Bulut tabanlı depolama hizmetine mobil uygulama ya da doğrudan bir web sitesi/web portalı aracılığıyla bağlanabilirsiniz. Tedarikçiler; kapasite, güvenlik, veri erişilebilirliği, bilgi işlem kaynağı gibi konularda müşterilerine hizmet sunmakla yükümlüdür. Bulut tabanlı depolama hizmetlerinde yedeklemeler çoğu zaman bilgisayar ya da cep telefonundan otomatik olarak gerçekleşir. Bu hizmette ilgili depolama alanına fotoğraftan videoya, ses dosyalarından Word dosyalarına akla gelebilecek her türlü dijital materyali aktarmak son derece basittir.

Bulut depolama alanına bir dosyayı aktardıktan sonra ana kaynağından gönül rahatlığıyla silebilirsiniz. Ücretsiz sistemlerde 50 GB’a kadar ücretsiz yedekleme olanağı sunulabilmektedir. Fakat söz konusu alanların yetersiz gelmesi ve ücretsiz versiyonlarda pek çok özelliğin kısıtlı kullanılması, şirketleri yüksek kapasiteli Premium paketlere yöneltmektedir. Dosya depolama, blok birim ya da nesne depolama opsiyonlarında genel olarak karşımıza çıkan bulut depolama kullanım senaryoları şunlardır:

  • Genel amaçlı yedekleme/depolama.
  • Büyük veri ve analitik
  • İş uygulamalarını transfer etme
  • Mikro hizmetler
  • Veritabanları ya da çeşitli uygulama yazılımları
  • Uluslararası operasyonları ya da çeşitli iş birlikteliklerini birleştirme
  • Kaynakları ölçeklendirme
  • İş devamlılığı ve yedeklemeler
  • Yıkımların önüne geçmek için dosya sistemlerinin ek kopyasını barındırma
15.05.2023 tarihinde güncellenmiştir.