Kapat

Demirbaş sınırı ve entegrasyonu

Demirbaş sınırı, işletmelerin yapacakları yeni alımların sınırını gösteren bir ifade olarak bilinir. İlgili işletmeler, belirlenen sınırı herhangi bir şekilde aşmadan alımlarını bu doğrultuda gerçekleştirir. Eğer sınırın üzerine çıkıldıysa alım yapılan unsurlar için fatura kesme işlemi yapılır.

17.10.2024
İçindekiler

Demirbaş sınırı ve entegrasyonu

Demirbaş sınırı, işletmelerin yapacakları yeni alımların sınırını gösteren bir ifade olarak bilinir. İlgili işletmeler, belirlenen sınırı herhangi bir şekilde aşmadan alımlarını bu doğrultuda gerçekleştirir. Eğer sınırın üzerine çıkıldıysa alım yapılan unsurlar için fatura kesme işlemi yapılır.

Demirbaş sınırı ne anlama gelir?

Bu sınır, birçok işletmenin giderlerinin tutarını belirleyen bir ifade olarak açıklanabilir. İşletmeler özelinde belirlenen tutar ise her yıl farklı özelliklere sahip olabilir. İşletme sahipleri, bu farklılıkları inceleyerek sınırı aşmadan işletmelerinin giderlerini uygun bir şekilde karşılar. Bu noktada hasar ve yıpranma durumu yüksek olan eşya ya da ekipmanlar baz alınır. “Demirbaş sınırı nedir?” sorusuna bu şekilde cevap verilebilir. Belirlenen sınırın altında ya da üstünde kalmak ise bu noktada herhangi bir sorun teşkil etmez. Yalnızca işletmelerden bunun için çeşitli faturalandırma işlemleri talep edilir. İşletmesi için ikinci el bir alımda bulunan kişiler, bu sınırdan ne yazık ki yararlanamaz. İşletmeniz için tercih ettiğiniz alımların tamamen yeni ve el değmemiş özellikler barındırması gerekir. 

“Demirbaş sınırı ne demek ve birtakım dikkat edilmesi gereken unsurlar nelerdir?” sorularının cevabı bu şekilde ifade edilebilir. Profesyonel işletme sahipleri, belirlenen şartlara uygun tavırlar sergileyerek bu işlemi her yıl düzenli bir şekilde gerçekleştirir. Belirlenen miktar doğrultusunda işletme sahipleri, işletmelerinde hasar payı büyük olan ve artık işlevini yerine getiremeyen varlıkları yenileme imkânına sahip olur. Bunun içinse ilgili varlıkların işletme bünyesinde bir yıldan daha uzun süredir kullanılıyor olması gerekir. Böylece birçok işletme ayrılan tutar doğrultusunda daha iyi ve gelişmiş hizmetler vermeye devam eder. Hasarlı varlıkların yerine yenileri geldiği içinse işletmelerin hem kalitesi hem itibarı artar. Bu sınırın belirlenmesi işletmelerin daha doğru hamlelerle faaliyetlerini gerçekleştirmesini sağlar. Aynı zamanda bu sayede finansal kayıtlar da daha profesyonel şekilde tutulabilir. Bu işletmeler her yıl bu maddeler için sunulan imkândan yararlanabilir:

  • Gayrimenkuller
  • Seralar
  • Tesisat makineleri
  • Sinema filmleri
  • Nakış makineleri
  • Prefabrik yapılar
  • Çöp temizleme araçları
  • Demirbaş mallar

Birçok işletmelerde yer alan teknolojik aletler ve mobilyalar da çoğu zaman demirbaş olarak sayılabilir. Bu noktada tüm eşya ve ekipmanların maddi değerleri ve işletme bünyesindeki ömrü göz önünde bulundurulur. Büyük, orta ve küçük ölçekli işletmeler belirlenen sınırdan yararlanma hakkına sahip olur. Demirbaş eşyaların tespit edilebilmesi içinse ilk olarak eşyaların işletmeye ait olduğu kanıtlanır. Her demirbaş eşyanın ise kendine göre bir numarası ve etiketi bulunabilir.

Demirbaş sınırı kimler tarafından belirlenir?

“Demirbaş sınırını kim belirler?” diye düşünüyorsanız bu sınır ve sınırla ilgili tüm şartlar Maliye Bakanlığı tarafından profesyonel bir şekilde yasalar doğrultusunda belirlenir. İlgili bakanlık, her yıl belirlenen tutar üzerinde de hatırı sayılır ölçüde değişiklikler yapar. Tüm oranlara ilgili yükümlülükler doğrultusunda yasal bir şekilde karar verilir. Eğer işletme bünyesindeki eşyaların ya da teknik aletlerin zaman içinde yıpranma ve hasar görme payı bulunuyorsa amortisman ve demirbaş unsurları devreye girer. Maliye Bakanlığı tarafından öne sürülen unsurlar doğrultusunda işletme sahipleri hasarlarını karşılama imkânına sahip olur. Böylece işletme faaliyetleri ve hizmetleri de düzene girmiş olur. 

Demirbaş sınırı 2024 yılında kaç oldu?

Demirbaş sınırı 2024 yılı itibariyle yapılan hesaplamalar doğrultusunda 6.900 ₺ olarak belirlenmiştir. Resmi bir şekilde duyurusu yapılan bu miktar, işletmelerin hasar ve yıpranma payı bulunan eşyalarının ödemeleri etkili bir şekilde karşılanır. Bu noktada belirtilen tutarın her geçen yıl maddi faktörlere bağlı olarak arttığı da rahatlıkla söylenebilir. İlgili site aracılığıyla yapılan duyurular takip edilerek ücret bilgisi işletme sahipleri tarafından kolay bir şekilde öğrenilebilir. “Demirbaş sınırı kdv hariç mi?” diye merak eden birçok işletme sahibi de bulunur. Bu sınır hesaplanırken KDV tutarı hariç tutulur. Sınırın hesaplanması içinse şu aşamalar takip edilir:

  • Varlığın satın alma bedeli hesaplanır.
  • Varlığın faydalı ömrü bulunur.
  • Bu iki unsur birbirine bölünür.

Bu sınırın geçtiğimiz son yedi yıldaki tutarları ise şu şekilde ifade edilebilir:

  • 2023 yılında 4.400 ₺
  • 2022 yılında 2.000 ₺
  • 2021 yılında 1.500 ₺
  • 2020 yılında 1.400 ₺
  • 2019 yılında 1.200 ₺
  • 2018 yılında 1.000 ₺
  • 2017 yılında 900 ₺

Her yıl belirlenen tutar üzerinde enflasyon unsurunun ve işletme gereksinimlerinin de son derece büyük bir etkisi bulunur. Maliye Bakanlığı, işletmelerin ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için en uygun ve tatmin edici miktarı belirler.

Demirbaş sınırı altında ya da üzerinde kalan muhasebe kayıtlarına ne olur?

Demirbaş sınırı altında kalan muhasebe kaydı unsurları için herhangi bir şekilde fatura kesilmesine gerek kalmaz. Alt sınırda kalan demirbaşlar için yalnızca gider ifadesini kullanmak yeterli olur. Eğer varlıkların değeri sınırın üzerinde kaldıysa ise bu noktada eşyalar için fatura kesilmesi gerekir. Fatura üzerindeki varlıklarla ilgili tüm bilgilerin eksiksiz bir şekilde verilmesi son derece büyük önem taşır. Tüm işlemlerde ise istenen farklı belgeler ve evraklar bulunur. “Demirbaş kaydı kaç tl üzeri olur?” diye düşünen kişilere bu kaydın 6.900 ₺ üzerindeki alımlar için koyulduğu rahatlıkla söylenebilir. 

Küçük işletme sahiplerinin de büyük ve orta ölçekli işletmeler gibi bu muhasebe kaydını düzenli bir şekilde tutması gerekir. Küçük işletmelerde yer alan çeşitli eşya ve ekipmanlar bu anlamda gönül rahatlığıyla kayıt altında tutulabilir. Belirlenen sınır doğrultusunda yenilenen tüm unsurlar tüm işletmelerin daha iyi bir şekilde faaliyet göstermesini sağlar. Bu noktada tüm giderler liste hâlinde eksiksiz olarak yazılmalıdır. Küçük işletmelerdeki demirbaşlar için de herhangi bir KDV tutarı dahil olmaz. Eğer 6.900 ₺ değerindeki tutar aşılmadıysa gider olarak kayıtlara geçebilir.

17.10.2024 tarihinde güncellenmiştir.