Birçok işletmenin basılı fatura yerine kullandığı e-Fatura uygulamasında faturanın düzenlenmesinden karşı tarafa teslim edilmesine kadar geçen sürede pek çok işlem gerçekleşir.
Birçok işletmenin basılı fatura yerine kullandığı e-Fatura uygulamasında faturanın düzenlenmesinden karşı tarafa teslim edilmesine kadar geçen sürede pek çok işlem gerçekleşir. Süreç içerisindeki her bir işlemin kendine özgü bir kodu vardır ve e-Faturanın o andaki durumunu ifade etmekte kullanılır.
e-Fatura uygulamasında işletme satmış olduğu mal veya hizmet için elektronik ortamda belge düzenler. İşlemin başlangıcından faturanın alıcıya teslim edilmesine kadar her adımı doğru tanımlamak için özel e fatura durum kodu kullanılır. Böylelikle faturanın güncel durumu, niteliği gibi bilgiler anlık olarak alınabilir.
Ayrıca faturanın düzenlenmesi veya iletilmesi aşamasında ortaya çıkabilecek hatalar durum kodu aracılığıyla bildirilir ve düzeltme şansı elde edilir.
1210 hata kodu, 1215 hata kodu veya 1220 hata kodu gibi sayılarla ifade edilen her bir kod bir hatayı tanımlar. Böylelikle kullanıcı sorunun nerede olduğunu kolaylıkla görür. Sorunun teşhis edilmesi ile çözüm için adım atmak kolaylaşır. e-Fatura kodları kullanıcı dostu bir sistemin oluşumunda kilit rol oynar.
Standart bir e-Fatura kullanıcısının işlemleri sorunsuz yürütebilmesi için e-Fatura durum kodlarını bilmesi yerinde olur. Ancak bilmese bile en azından tüm kodlara kolay erişebilir durumda olması, sorun çıkması durumunda kolaylıkla çözebilmesi için önemlidir. Aksi hâlde karşılaşılması muhtemel bir problemi çözmesi güçleşecektir.
Örneğin 1230 hata kodu oluşan bir e-Fatura işleminde yapılması gerekenler için öncelikle problemin ne olduğunu bilmek gerekecektir. Sayısal olarak ifade edilen her bir kod ile sistem kullanıcısına bir mesaj göndermiş olur. Kod sistemini iyi tanıyan bir kullanıcı ile faturalandırma süreçlerini hızlı ve hatasız yürütmek oldukça kolaydır.
e-Fatura durum kodları ve anlamlarını akılda tutmak zor olabilir. Ancak iyi bir faturalama süreci için bu kodlara ihtiyaç olacağı kesindir. Durum kodları ve ne anlama geldiği aşağıdaki şekilde özetlenebilir:
Sistem üzerinden e-Fatura oluşturulması sırasında ilk karşılaşılan koddur. e-Faturanın oluşturulduğu, gönderildiği ve işlem sırası için kuyrukta beklediğini ifade eder. GİB durum kodları işlemleri sunucuların yoğunluğuna göre sonuçlandırılır.
Kuyruğa eklenen e-Fatura işlemine ait sıranın geldiğini ve GİB tarafından işleme alındığını bildiren koddur.
GİB tarafından bir dosyanın işleme alınabilmesi için .zip formatında olması gerekir. Başka bir formatta gönderilen dosyada herhangi bir işlem yapılmaksızın e-Fatura hata kodları arasından buna uygun olan 1110 kodu ile durum bildirilir. Burada yapılacak işlem, ilgili e-Faturanın .zip uzantılı bir dosya olarak yeniden gönderilmesidir. Ancak faturanın aynı ETTN ile gönderilmesi gerekir.
Bu noktada “ETTN nedir?”, “Faturada ETTN nedir?”, “Fatura ETTN nedir?”, “ETTN ne demek?” gibi sorulara açıklık getirmek yerinde olacaktır. Evrensel Tekil Tanımlama Numarası ifadesinin kısaltılmış hâli olan ETTN, e-Fatura düzenlenirken benzersiz bir numara olarak sistem tarafından atanır. Belirlenmesinde kullanıcının bir tasarrufu söz konusu değildir.
GİB yani Gelir İdaresi Başkanlığı sistemleri içerisinde işlenecek olan .zip uzantılı e-Fatura dosyalarının 32 karakterden oluşan ID numarasına sahip olması gerekir. Bu karakter uzunluğuna uygun olmayan dosyalar için 1111 durum kodu bildirimi alınır. Yapılması gereken dosyanın uygun format ve doğru ID ile yeniden gönderilmesidir.
“Fatura ID ne demek?” sorusunu yeri gelmişken burada cevaplamak uygun olabilir. Basılı faturalarda var olan seri ve sıra numaralarının e-Fatura ortamındaki karşılığıdır. İlk üç hanesi birim kod ve devamındaki dört hane ait olduğu yılı temsil edecek şekilde planlanır. Her yıl sıra numarasının 1’den başlayacak şekilde ilerlemesi sağlanmalıdır.
GİB hata kodları arasında bulunan 1120 kodu alındığında faturanın karşıya iletilmediği ve yeniden gönderilmesi gerektiği anlaşılmalıdır.
Dosyanın açılamadığını ve yeniden gönderilmesi gerektiğini bildiren koddur. Sorun dosyadan veya GİB sistemlerinden kaynaklanabilir.
Sistem üzerinden gönderilen .zip uzantılı dosyanın bir fatura içermediği durumda bu kod ile bildirim yapılır. Zarf olarak nitelenen .zip dosyasında e-Faturanın eksik olduğunu ve yeniden gönderilmesi gerektiğini ifade eder.
Durum kodları arasında 1132 ile ifade edilen ve .zip uzantılı dosyanın içeriğinde yer alan e-Faturanın XML formatında olmadığını anlatan bildirimdir. Sorunu çözmek için dosyanın yeniden gönderilmesi gerekir.
Zarf adı verilen .zip uzantılı dosyanın ID numarası ile XML dosyasının farklı karakterlerle ifade edildiği durumu gösteren hata kodudur. 1133 kodu ile alınan bu hatanın çözümü için sorunun giderilerek dosyanın yeniden gönderilmesi gerekir.
1140 hata kodu ile anlatılmaya çalışılan sorun, zarfın alındığı ancak içeriğine ulaşılamadığı durumdur. Sorunun giderilmesi için zarfın yeniden gönderilmesi gerekir.
Zarf olarak kullanılan .zip uzantılı dosyanın ID numarası içermediği durumlarda 1141 hata kodu ile durum hakkında bilgi verilir. ID ile ilgili düzenleme yapılarak dosyanın yeniden gönderilmesi problemi çözecektir.
İki ID arasında uyumsuzluk olduğu durumlarda yani zarf ID numarası ile içeriğindeki sıkıştırılmış dosyanın aynı adı taşımadığı durumlarda bu kod ile bildirim yapılır. Uyumsuzluk giderilip dosyanın yeniden gönderilmesi sorunu çözecektir.
Gönderilen e-Faturanın geçersiz olduğunu ve yeniden gönderilmesi gerektiğini bildiren durum kodudur. “Entegrasyon hatası ne demek?” sorusuna kimi zaman bu kod cevap olur.
“e-Fatura 1150 hata kodu ne demek?” ya da “Schematron kontrol sonucu hatalı ne demek?” sorusu ile karşılaşılan durumlarda GİB tarafından belirlenen kurallara uymayan faturalar akla gelmelidir. Kurallara uyumluluk sağlandıktan sonra faturaları yeniden göndermek 1150 hata kodu ile ilgili sorunun çözümünü sağlar. Schematron kontrol sonucu hatalı olarak yeniden kodlanırsa uyumluluk ile ilgili hususlar yeniden gözden geçirilmelidir.
1160 durum kodu ile ifade edilen bu hata GİB tarafından uygulanan şema kontrollerinde bir sorun ile karşılaşıldığını anlatır. 1160 hata kodu alındığında alıcı taraf ile düzenleyenin irtibat sağlaması ve faturanın yeniden gönderilmesi gerekir.
e-Fatura düzenlenmesi sırasında imza sahibine ait T.C. kimlik numarası veya vergi kimlik numarası eksikliklerinde 1161 kodu alınır. Böyle durumlarda belge kontrolü yapılmalı, eksiklik veya hata varsa giderilerek faturanın yeniden gönderilmesi sağlanmalıdır.
Faturadaki imzanın kaydedilmediği durumlarda bu hata kodu alınır. Çözüm için imza kontrolünün yapılması ve devamında yeniden gönderilmesi sağlanmalıdır.
Gönderilen dosyanın sistemde daha önce kayıtlı olan bir dosya olduğu 1163 hata kodu ile bildirilir. Bu durumda fatura yeniden gönderilmemeli ve önceki işlemin sağlaması yapılmalıdır.
Faturanın yeniden gönderilmesi gereken bir hata kodudur.
Gönderici birimin yetkisiz olduğu veya tanımlanmamış olduğu durumlarda 1171 hata kodu alınır. Gerekli yetkilendirme ve düzeltme yapılarak yeniden gönderilmesi gerekir.
1171 kodu ile alınan hata benzeri bir durumdur. Aynı adımların atılması sorunu çözer. PK olarak tanımlanmış olması gereken posta kutusu etiketinde GB’nin tanımlı olması bu sonucu doğurur. “PK nedir?” sorusunun yanıtı alıcının ekstra kontrol talebi ile oluşan kod olarak verilebilir.
e-Faturanın alıcısı konumunda bulunan müşterinin ekstra kontrol talebi bulunması hâlinde 1175 durum kodu oluşabilir. Bu durum kodu alınan faturanın yeniden gönderilmesi gerekir. “YD nedir?” sorusu kimi durumlarda yetkili düzenleyicinin tanımlanmaması olarak cevaplanır.
Düzenleyicinin e-İmzasının sistem tarafından kabul görmediği durumlarda 1176 hata kodu alınır. Kontrol sağlanıp yeniden gönderilmesi gerekir.
İmza doğrulamasının geçersiz olduğu durumlarda 1177 hata kodu alınır. Kontroller sağlanıp faturanın yeniden gönderilmesi gerekir.
Gerekli kontrollerin ardından e-Faturanın yeniden gönderilmesini gerektiren bir hata kodudur.
1181 hata kodu alındığında alıcı ve satıcı tarafın adresleri kontrol edilerek belge yeniden gönderilmelidir.
Gerekli kontrollerin ardından fatura yeniden gönderilmelidir.
Bu hata kodunun oluştuğu durumlarda gerekli kontroller yapılmalı ve belge yeniden gönderilmelidir.
Sistemsel bir sorun dolayısıyla yapılamayan işlemin tesis edilebilmesi için belgenin yeniden gönderilmesi gerekir.
1195 GİB durum kodu oluştuğunda Gelir İdaresi Başkanlığı sistemine dair bir problemin varlığından söz edilebilir. 1195 hata kodu sonrasında sorunun çözümü için düzenlenen e-Faturanın yeniden gönderilmesi gerekir. e-Fatura 1195 hata kodu çoğu zaman kullanıcıdan kaynaklanmayan sistemsel bir problemdir.
Kontrollerin başarılı bir şekilde tamamlanmasının ardından 1200 kodu ile sonuç bildirilir.
Faturanın alıcısına ulaştırılamadığını gösteren bu kod alındığında süreç izlenmeli ve yeniden gönderimlerin ardından kodun değişip değişmediğine dikkat edilmelidir. Sistemin 3 defa daha deneyeceği gönderim işlemlerinin sonucunda beklenen bildirim 1215, 1220, 1230 veya 1300 durum kodlarına dönüşmesidir.
1210 kodu ile başarısız gönderim ile sonuçlanan denemelerin ardından neticenin yine başarısız olması hâlinde 1215 durum kodu bildirimi yapılır. Bu aşamadan sonra faturanın yeniden gönderilmesi gerekir.
“Hedeften sistem yanıtı gelmedi” olarak adlandırılan e-Fatura 1220 hata kodu, 2 gün içerisinde güncellenerek değişime uğramalıdır. Aksi hâlde faturanın alıcısı konumundaki müşteri ile temasa geçilmesi yerinde olacaktır. Bu kod alındığında fatura yeniden gönderilmez ve kodun 1230 veya 1300’e değişmesi beklenir.
1220 kodlu “Hedeften sistem yanıtı gelmedi” durumunda sonucun olumsuza evrildiği durumdur. İade sürecinin başlatılması gerekmez. Ancak faturayı yeniden göndermek için adım atılmalıdır.
Düzenlenen e-Fatura sürecinin eksiksiz tamamlandığı ve alıcı tarafa sorunsuz iletildiği anlamına gelen koddur.
Pazaryeri entegrasyonu
Günümüz dijital dünyasında e-ticaretin hızla büyümesiyle birlikte pazaryeri entegrasyonu önemli bir hale gelmiştir. Birç...
Devamını OkuShopier nedir, Shopier'de nasıl satış yapılır?
Shopier, bireysel veya kurumsal üyelik oluşturarak internet üzerinden satış yapmanızı sağlayan bir e-ticaret platformudu...
Devamını OkuTemel fatura iptali nasıl yapılır?
Elektronik fatura sistemleri, işletmelerin muhasebe süreçlerini dijitalleştirerek daha hızlı ve güvenilir hale getirmekt...
Devamını OkuKİŞİSEL VERİLERİN İŞLENMESİ HAKKINDA AYDINLATMA METNİ
Logo Yazılım Sanayi ve Ticaret A.Ş. (“Logo” veya “Şirket”) olarak, kişisel verilerinizin korunmasına önem veriyoruz. Bu aydınlatma metni ile, www.elogo.com.tr internet sitesinde bulunan bilgi talebi formu aracılığıyla tarafımızla iletişime geçtiğiniz durumlarda kişisel verilerinizi nasıl işlediğimiz hakkında sizi bilgilendirmeyi amaçlıyoruz. Logo, kişisel verilerinizin işlenmesi bakımından veri sorumlusu olarak hareket etmektedir.
Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun (“Kanun”) 5. ve 6. maddeleri, kişisel veri işlemenin hukuki sebeplerini düzenlemektedir. Bilgi talebi formu aracılığıyla kişisel verilerinizin hangi amaçlar ve hukuki sebeplerle işlendiğini aşağıda bulabilirsiniz:
Kişisel verileriniz, hukuki yükümlülüklerimizin yerine getirilmesi hukuki sebebine dayalı olarak aşağıdaki amaçla işlenmektedir:
Kişisel verileriniz, veri işlemenin bir hakkın tesisi, kullanılması veya korunması zorunlu olması hukuki sebebine dayalı olarak aşağıdaki amaçla işlenmektedir:
Kişisel verileriniz, veri işlemenin meşru menfaatlerimiz için zorunlu olması hukuki sebeplerine dayalı olarak aşağıdaki amaçlarla işlenmektedir:
Kişisel verileriniz, ilgili kişinin açık rızasının bulunması hukuki sebebine dayalı olarak aşağıdaki amaçla işlenecektir:
Bu aydınlatma metninde belirtilen amaçlar ve hukuki sebepler kapsamında; kimlik, iletişim, çalıştığınız firma ismi, işlem güvenliği, iletişime geçtiğiniz konu ve soru, öneri, talep ve şikayetlerinize ilişkin kişisel verileriniz işlenmektedir.
Kişisel verilerinizi üçüncü taraflara aktarırken Kanun’un 8. maddesinde belirtilen kurallara uygunluk sağlanmaktadır. Kişisel verileriniz aşağıda yer alan taraflara, belirtilen amaçlarla aktarılır:
Hizmet Aldığımız Şirketler ve İş Ortaklarımız: Üçüncü taraflardan hizmet alımı süreçlerinin yürütülmesi (örneğin; elektronik ileti gönderimi için izin vermiş olmanız halinde, ticari elektronik ileti gönderiminin yapılabilmesi kapsamında hizmet alınması) ile iş ortaklığı yaptığımız kişilerle ilgili ürün veya hizmetin sunulabilmesi kapsamında bilgi paylaşımı yapılması.
Yetkili Kişi, Kurum ya da Kuruluşlar: Yetkili kurum veya kuruluşların Şirketimizden talepte bulunması ya da bu kurumlara bildirim yapmamızın öngörüldüğü durumlarda, yasal yükümlülüklerimizin yerine getirilmesi.
Adli ve İdari Makamlar: Adli ve idari takip işlemlerinin ve uyuşmazlık çözümlerinin yerine getirilmesi.
Kişisel verileriniz, internet sitemizde sunulan bilgi talebi formunun doldurulması aracılığıyla otomatik ve kısmen otomatik yöntemler ile toplanmaktadır. Kişisel verilerinizi, hukuki yükümlülüklerimizin yerine getirilmesi, bir hakkın tesisi, kullanılması veya korunması için veri işlemenin zorunlu olması ve ilgili kişinin temel hak ve özgürlüklerine zarar vermemek kaydıyla, veri sorumlusunun meşru menfaatleri için veri işlemenin zorunlu olması ve ilgili kişinin açık rızasının bulunması hukuki sebeplerine dayalı olarak işliyoruz.
Kanun’un 11. maddesi hükümleri uyarınca kişisel verilerinize ilişkin olarak aşağıdaki haklarınız bulunmaktadır:
Haklarınızı kullanmak için: Lütfen taleplerinizi içerir dilekçenizi aşağıdaki adrese posta yolu ile ya da daha önce bize bildirmiş olduğunuz e-posta adresiniz üzerinden kvkk1@logo.com.tr e-posta adresine gönderiniz. Haklarınızı kullanmak için ayrıca Veri Sorumlusuna Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ’de belirtilen yöntemleri de tercih edebilirsiniz. Talebiniz en kısa sürede ve en geç otuz gün içerisinde yanıtlanacaktır.
Adres: Gebze Organize Sanayi Bölgesi, Şahabettin Bilgisu Cad. No:609 Gebze/Kocaeli
Sayfaya DönŞimdi Teklif Alın.
Lütfen size gönderdiğimiz doğrulama kodunu giriniz. Güvenlik kodunuz, telefonunuza gönderilen SMS'te bulunabilir.
Kod sana ulaşmadı mı? Tekrar Gönder
Şirketinize ve ihtiyacınıza en uygun e-Dönüşüm çözümleri hakkında bilgi almak için formumuzu doldurun, satış temsilcilerimiz sizi arasın!
KİŞİSEL VERİLERİN İŞLENMESİ HAKKINDA AYDINLATMA METNİ
Logo Yazılım Sanayi ve Ticaret A.Ş. (“Logo” veya “Şirket”) olarak, kişisel verilerinizin korunmasına önem veriyoruz. Bu aydınlatma metni ile, www.elogo.com.tr internet sitesinde bulunan bilgi talebi formu aracılığıyla tarafımızla iletişime geçtiğiniz durumlarda kişisel verilerinizi nasıl işlediğimiz hakkında sizi bilgilendirmeyi amaçlıyoruz. Logo, kişisel verilerinizin işlenmesi bakımından veri sorumlusu olarak hareket etmektedir.
Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun (“Kanun”) 5. ve 6. maddeleri, kişisel veri işlemenin hukuki sebeplerini düzenlemektedir. Bilgi talebi formu aracılığıyla kişisel verilerinizin hangi amaçlar ve hukuki sebeplerle işlendiğini aşağıda bulabilirsiniz:
Kişisel verileriniz, hukuki yükümlülüklerimizin yerine getirilmesi hukuki sebebine dayalı olarak aşağıdaki amaçla işlenmektedir:
Kişisel verileriniz, veri işlemenin bir hakkın tesisi, kullanılması veya korunması zorunlu olması hukuki sebebine dayalı olarak aşağıdaki amaçla işlenmektedir:
Kişisel verileriniz, veri işlemenin meşru menfaatlerimiz için zorunlu olması hukuki sebeplerine dayalı olarak aşağıdaki amaçlarla işlenmektedir:
Kişisel verileriniz, ilgili kişinin açık rızasının bulunması hukuki sebebine dayalı olarak aşağıdaki amaçla işlenecektir:
Bu aydınlatma metninde belirtilen amaçlar ve hukuki sebepler kapsamında; kimlik, iletişim, çalıştığınız firma ismi, işlem güvenliği, iletişime geçtiğiniz konu ve soru, öneri, talep ve şikayetlerinize ilişkin kişisel verileriniz işlenmektedir.
Kişisel verilerinizi üçüncü taraflara aktarırken Kanun’un 8. maddesinde belirtilen kurallara uygunluk sağlanmaktadır. Kişisel verileriniz aşağıda yer alan taraflara, belirtilen amaçlarla aktarılır:
Hizmet Aldığımız Şirketler ve İş Ortaklarımız: Üçüncü taraflardan hizmet alımı süreçlerinin yürütülmesi (örneğin; elektronik ileti gönderimi için izin vermiş olmanız halinde, ticari elektronik ileti gönderiminin yapılabilmesi kapsamında hizmet alınması) ile iş ortaklığı yaptığımız kişilerle ilgili ürün veya hizmetin sunulabilmesi kapsamında bilgi paylaşımı yapılması.
Yetkili Kişi, Kurum ya da Kuruluşlar: Yetkili kurum veya kuruluşların Şirketimizden talepte bulunması ya da bu kurumlara bildirim yapmamızın öngörüldüğü durumlarda, yasal yükümlülüklerimizin yerine getirilmesi.
Adli ve İdari Makamlar: Adli ve idari takip işlemlerinin ve uyuşmazlık çözümlerinin yerine getirilmesi.
Kişisel verileriniz, internet sitemizde sunulan bilgi talebi formunun doldurulması aracılığıyla otomatik ve kısmen otomatik yöntemler ile toplanmaktadır. Kişisel verilerinizi, hukuki yükümlülüklerimizin yerine getirilmesi, bir hakkın tesisi, kullanılması veya korunması için veri işlemenin zorunlu olması ve ilgili kişinin temel hak ve özgürlüklerine zarar vermemek kaydıyla, veri sorumlusunun meşru menfaatleri için veri işlemenin zorunlu olması ve ilgili kişinin açık rızasının bulunması hukuki sebeplerine dayalı olarak işliyoruz.
Kanun’un 11. maddesi hükümleri uyarınca kişisel verilerinize ilişkin olarak aşağıdaki haklarınız bulunmaktadır:
Haklarınızı kullanmak için: Lütfen taleplerinizi içerir dilekçenizi aşağıdaki adrese posta yolu ile ya da daha önce bize bildirmiş olduğunuz e-posta adresiniz üzerinden kvkk1@logo.com.tr e-posta adresine gönderiniz. Haklarınızı kullanmak için ayrıca Veri Sorumlusuna Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ’de belirtilen yöntemleri de tercih edebilirsiniz. Talebiniz en kısa sürede ve en geç otuz gün içerisinde yanıtlanacaktır.
Adres: Gebze Organize Sanayi Bölgesi, Şahabettin Bilgisu Cad. No:609 Gebze/Kocaeli
Sayfaya Dön
Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.