Kapat

GİB Portal nedir, nasıl kullanılır?

e-Fatura, e-Arşiv Fatura gibi uygulamaları kullanmakla mükellef olanlar, GİB Portalı üzerinden bu işlemlerini gerçekleştirebilirler.

20.04.2022
İçindekiler

GİB Portal nedir, nasıl kullanılır?

e-Fatura, e-Arşiv Fatura gibi uygulamaları kullanmakla mükellef olanlar, GİB Portalı üzerinden bu işlemlerini gerçekleştirebilirler. Ancak, GİB Portal yalnızca bu mükelleflerin kullandığı bir portal değildir. e-Dönüşüm uygulamalarına dahil olanlar ve olmayanlar için farklı kullanım yöntemleri sunan bu portal ile gerekli işlemler kolayca halledilebilir. Yalnız, ihtiyaç duyulan işlemleri gerçekleştirebilmek için GİB Portal’a nasıl girildiğini ve bu portalın nasıl kullanıldığını ayrıntılı olarak bilmek gerekir.

GİB Portal Nedir?

Gelir İdaresi Başkanlığı Portalı; e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-Serbest Meslek Makbuzu, e-Müstahsil Makbuzu ve e-Bilet gibi e-Dönüşüm uygulamalarını dijital alanda kullanabilme imkanı sunan resmi bir portaldır. GİB Portalı fatura oluşturma, kesme gibi temel işlemler için cevap alabileceğiniz bir uygulamadır. Ayrıca, e-Fatura mükellefi değilseniz bile İnternet Vergi Dairesi bilgileriniz ile sisteme giriş yapmanız mümkün olur.

GİB Portal’a Nasıl Girilebilir?

Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi üzerinden GİB Portalı uygulamasına giriş yapmanız mümkündür. Sisteme girişi gerçekleştirebilmeniz için farklı yöntemler mevcuttur. Bu yöntemler aşağıdaki gibidir:

  • Mali Mühür kullanarak GİB Portal'a girmek: Bu yöntem ile GİB Portal'a girebilmeniz için e-Fatura, e-Arşiv Fatura ve e-İrsaliye gibi e-Dönüşüm uygulamalarına firmanızın dahil olması gerekir. Bu uygulamaları kullanıyorsanız firmanıza ait olan mali mührü kullanarak sisteme girişi sağlamanız mümkün olur. Ancak, bir şahıs şirketine sahipseniz e-İmza kullanarak da işlem yapmanız mümkündür.
  • İnteraktif Vergi Dairesi aracılığı ile GİB Portal'a girmek: e-Dönüşüm ürünleri mükellefi değilseniz GİB Portal girişinizi İnteraktif Vergi Dairesi aracılığı ile gerçekleştirebilirsiniz.

Kimler GİB Portal’dan Fatura Kesmek Zorundadır?

e-Arşiv Fatura mükellefleri 01.01.2020 tarihi itibarıyla zorunlu olarak bu uygulamaya geçiş yapmak durumundadır. e-Fatura uygulamasına dahil olmayanlar ise bir günde vergi mükellefi olanlara 5.000 TL ve üzerinde düzenledikleri faturalar için GİB Portalı’nı kullanmak durumundayken vergi mükellefi olmayanlara 30.000 TL ve üzerinde fatura kesmeleri halinde bu işlemi GİB Portal üzerinden gerçekleştirirler.

e-Fatura mükellefleri 2018 ya da takip eden hesap dönemlerinde brüt satış hasılatı 5 milyon TL ve üzerinde olması halinde 01.07.2020 tarihi itibarıyla GİB Portal üzerinden e-Fatura kesmek durumundadır.

GİB Portal Nasıl Kullanılır?

Gelir İdaresi Başkanlığı Portalı’na size uygun yöntemlerden biri ile giriş yaptıktan sonra gerekli adımları takip ederek e-Fatura ya da e-Arşiv Fatura oluşturabilirsiniz. Örnek niteliği taşıyabilecek bu adımlar aşağıdaki gibidir:

  • Ekranda sol üst köşede "Modül Seç" seçeneğine ve ardından "e-Arşiv Portal" seçeneğini seçebilirsiniz.
  • Firmanızı tanımladıktan sonra "Belge İşlemleri" seçeneğinin altında yer alan "e-Arşiv Fatura oluştur" seçeneğine tıklayıp dilediğiniz bir e-Arşiv Fatura’yı oluşturabilirsiniz.
  • Fatura oluşturma işlemini tamamladıktan sonra menüde "Taslaklar" başlığını tıklayarak kontrolünüzü gerçekleştirebilirsiniz.
  • Kontrolü sağladıktan sonra dilerseniz iptal edebilir ya da "GİB İmza" seçeneği ile imzalayabilirsiniz. Ancak, e-Dönüşüm uygulamalarına dahilseniz GİB İmza yerine mali mühür kullanmanız gerekir.
  • Onay işlemlerinizi tamamlamanızla birlikte faturanızı oluşturmuş olursunuz.

e-Arşiv Fatura mükellefi olmanız durumunda GİB Portal üzerinde iptal etme hakkınız olurken e-Dönüşüm uygulamalarına dahil değilseniz GİB Portal'da oluşturduğunuz faturalarınızı, tüm aşamalarını gerçekleştirip onayladıktan sonra düzenleme veya iptal etme gibi işlemleri gerçekleştiremezsiniz. Bu yüzden, oluşturduğunuz faturaya onay vermeden önce söz konusu faturayı kontrol ederek doğru kestiğinizden emin olmanız gerekir.

GİB Portal Şifresi Nasıl Alınır?

GİB portal şifresi gerçek ya da tüzel kişiler tarafından İnternet Vergi Dairesi ya da Vergi Daireleri vasıtası ile edinilebilir. İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden şifre edinmek için internet sitesine girerek  "Kayıt Ol" butonuna tıklanır. Çıkan ekranda gerçek ya da tüzel kişi seçeneklerinden size uygun olanı işaretleyerek adımlara devam etmeniz gerekir.

  • Gerçek kişi olmanız halinde kimlik bilgilerinizi içeren formu doldurup beyan metnini imzalamanız gerekir. Sonraki ekranda şifreyi belirleyerek cep telefonu bilginizi girip ilerleyebilirsiniz. Girdiğiniz numaraya SMS onayı için şifre gönderilir. Gelen şifreyi SMS Onay Kodu alanına girerek cep telefonunuzu doğrulamalısınız. Açılan pencere ile kullanıcı kodu ve parola bilgilerinizi görürsünüz. Bu bilgiler ile sisteme girişinizi sağlamanız mümkün olur.
  • Tüzel bir kişiliğe sahip olmanız halinde ise tüzel kişilerin kanuni temsilcisi tarafından başvuru gerçekleştirilir. Temsilci, bilgilerini MERSİS kayıtları üzerinden doğrular. Kanuni temsilci çıkan ekran üzerinden kimlik bilgilerini girer ve "Kayıt Ol" butonuna tıklayarak işleme devam eder. Sonraki ekranda kişi kimlik bilgilerini kontrol eder ve doğrular. Taahhütname ekranına geldiğinde İnteraktif Vergi Dairesi şifre taahhütnamesini okuyup onaylar. Daha sonra şifre belirlenir ve cep telefonu numarası girilerek kaydedilir. Tüzel kişi kaydının gerçekleştiğine dair kullanıcı kodu ve şifre bilgilerini içeren kayıt ekranına gelindiğinde "Tamam" seçeneği tıklanarak işlem sonlandırılır.

GİB Portal Yerine Özel Entegratör Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

GİB Portal’ı kullanmak yerine özel entegratör kullanımını tercih etmenin getirdiği birtakım avantajlar söz konusu olabilir. Bunlar:

  • Özel entegratör sayesinde e-Fatura arşivi oluşturmanın yanında GİB üzerinde arşivlediğinizden çok daha fazla ve uzun süre fatura arşivleyebilirsiniz.
  • Özel entegratörlerin kullandığı bulut tabanlı sistemler sayesinde dilediğiniz tüm cihazlar üzerinden sistemi kolaylıkla kullanabilirsiniz. Geliştirilen mobil uygulamlar ile telefonunuz üzerinden dilediğiniz işlemi istediğiniz an yapabilirsiniz.
  • Özel entegratörler sahip oldukları uzman kadrolar ile size gerektiğinde danışmanlık hizmeti sağlayarak sistem kullanımını kolaylaştırır, olası sorunlara en hızlı çözümü bulmanıza yardımcı olur.
20.04.2022 tarihinde güncellenmiştir.