Kapat

İhraç kayıtlı fatura nasıl kesilir?

Uluslararası ticaret her geçen gün daha karmaşık ve dinamik bir yapıya evriliyor. İşletmelerin de bu dinamik ortamda faaliyet gösterebilmeleri için uyum sağlamaları gereken çok sayıda düzenleme ve belgeleme süreci mevcuttur. Bu süreçler arasında yer alan durumlardan biri de ihraç kayıtlı fatura muhasebe kaydı olarak belirtilir.  

25.01.2024
İçindekiler

İhraç kayıtlı fatura nasıl kesilir?

Uluslararası ticaret her geçen gün daha karmaşık ve dinamik bir yapıya evriliyor. İşletmelerin de bu dinamik ortamda faaliyet gösterebilmeleri için uyum sağlamaları gereken çok sayıda düzenleme ve belgeleme süreci mevcuttur. Bu süreçler arasında yer alan durumlardan biri de ihraç kayıtlı fatura muhasebe kaydı olarak belirtilir.  

İşletmeler yabancı alıcılara mal ya da hizmet sattıkları zaman vergi avantajından faydalanabilir. Tam da bu noktada vergi avantajını elde edebilmek için ihraç kayıtlı fatura kesme işlemi yapmaları önem taşır. Faturaların belirli kriterleri sağlaması ise uluslararası ticari hukukta uyum sağlanması açısından oldukça değerlidir. İhraç kayıtlı faturanın ne olduğundan ve “ihraç kayıtlı fatura nasıl kesilir?” konusunda merak edilenleri sizler için bir araya getirdik.

İhraç kayıtlı fatura nedir?

Günümüzde küreselleşen ekonomi sayesinde pek çok işletme sınırlarını aşma imkanı elde eder. Uluslararası ticaret imkanı elde eden işletmeler mal ya da hizmet satışı sonrasında çeşitli belgeler düzenlemedir. Alım ve satım işlemlerinden sonra düzenlenen belgelerden biri de ihraç kayıtlı faturadır. “ihraç kayıtlı fatura nedir?” konusunda işletme, ürün ve alıcı hakkında bilgi veren ve aynı zamanda vergi mevzuatına tabi olarak satıcı tarafa vergi avantajı sağlayan önemli bir belgedir denilebilir. 

Bu fatura türünün en önemli özelliği ise alıcı tarafın yerel değil yabancı olmasıdır. Yani ihraç kayıtlı satış muhasebe kaydı sadece uluslararası ticari faaliyetlerde düzenlenebilen bir belge olma özelliği taşır. Fatura içeriği de ülke vergi kanunları ve uluslararası ticaret kurallarına uygun olacak şekilde düzenlenir. İhraç kayıtlı e-fatura örneği olarak yer alması gereken bilgiler şu şekilde açıklanabilir:

  • Fatura başlığı ve numarası belgede yer alması gereken temel unsurdur. Faturaya “İhraç Kayıtlı Fatura” başlığı atılır ve her bir faturaya numara verilir. Bu şekilde faturanın incelenmesi ya da sınıflandırılması daha kolay bir hal alır. 
  • Faturanın düzenlendiği tarih mutlaka doğru ve net bir şekilde belirtilmelidir.
  • Satıcı ve alıcı bilgileri kısmına isim, soy isim, adres ve vergi kimlik numarası gibi önemli detaylar yazılır. 
  • Satılan mal ya da hizmete dair önemli bilgiler “Mal veya Hizmet Bilgileri” başlığı altında verilir. Satılan malın miktarı, tutarı ya da birim fiyatı gibi bilgiler mutlaka gösterilir.
  • Uluslararası ticarette önem taşıyan kargo ve teslimat bilgileri konusunda önemli detaylara da yer verilmelidir.
  • İşlemin gerçekleştirildiği döviz cinsi belirtilir.
  • İhraç kayıtlı fatura, KDV gibi vergi bilgilerini de içerebilir. Bu nedenle bu tür detaylara da faturada yer verilmelidir.

Bu faturanın düzenlenmesi en başta vergi avantajı elde edilmesine yardımcı olur. KDV gibi vergi türlerinde muafiyet ya da indirim sağlayabilir. Aynı zamanda gümrük işlemlerini hızlandıran ve kolaylaştıran bu fatura uluslararası ticarette uyum konusunda hassaslık sağlar. Uluslararası ticarette yapılan alım ve satım işlemlerinin hukuki geçerliliğinin olması için önemli bir belgedir. Ayrıca taraflar arasında anlaşmazlık sağlanması durumunda referans niteliği taşır. İşletmelerin güvenli ticaret yapmalarını da mümkün hale getiren bu fatura oldukça önemlidir.

İhraç kayıtlı faturayı kimler kesebilir?

Uluslararası ticarette oldukça önemli belgeler arasında yer alan ve işletmelere pek çok açıdan avantaj sağlayan “ihraç kayıtlı fatura kimler kesebilir?”  konusu önemlidir. Bu faturayı yerel işletmelere satış yapan şirketlerin kesebilmesi mümkün değildir. Yalnızca uluslararası ticarette faaliyet gösteren şirketlerin düzenlemesi gereken bir fatura türü olarak belirtilir. Aynı zamanda ihraç kayıtlı fatura keserken bazı detaylara dikkat edilmeli ve belirtilen tüm bilgilerin yer aldığından emin olunmalıdır.

Bazı durumlarda alım ve satım işlemini gerçekleştiren işletmeler ihraç kayıtlı fatura iadesi için fatura kesebilir. “ihraç kayıtlı fatura iade faturası nasıl kesilir?” konusu ise çeşitli adımların takibiyle yapılır. İlk olarak fatura iade talebinin alınması gerekir. Ardından bu iade talebi incelenir ve ihraç kayıtlı fatura iade faturası düzenlemesi yapılır. 

Bu fatura türünde de orijinal fatura olan satış ya da ihraç kayıtlı alış fatura muhasebe kaydı detayları yer almalıdır. Daha sonra iade faturasının gönderimi yapılır ve mutlaka muhasebe kayıtlarında düzenlemeye gidilir. İşletmelerin müşteri memnuniyeti kazanabilmeleri açısından bu faturaların dikkatle düzenlenmesi büyük bir önem taşır.  

İhraç kayıtlı fatura örneği 

Uluslararası ticarette pek çok avantajı elde etmenizi mümkün hale getiren ihraç kayıtlı fatura örneği size dikkat etmeniz gereken önemli noktaları da belirtir. İlk olarak ihraç kayıtlı faturayı düzenlerken ilgili ülkelerin mevzuatına uyum sağlamak gerekir. Belirtilen koşulları yerine getirerek düzenlenen faturalar hem vergi avantajlarını beraberinde getirir hem de yasal zorunluluklara uygun hareket etmeyi sağlar. 

Satıcı ve alıcı kısmında yer alan bölümlerde net ve doğru bilgi verilmesi gerekir. Gümrük işlemlerinde ve vergi yükümlülüklerinde bu kriterler önem taşır. Mal ve hizmet detayları ile döviz kuru para birimleri maliyet hesaplamasını çok daha kolay bir hale getirdiği için şeffaflık ilkesine uygun olarak düzenlenmelidir. Ayrıca elektronik fatura düzenleme sistemi ileterek vergi daireleriyle olan iletişimi kolay ve hızlı hale getirebilirsiniz. Ülkelerin ticaret yasalarına da uyum sağlaması gereken bu belgenin güvenilir bir şekilde düzenlenmesi büyük bir önem taşır.

İhraç kayıtlı satış şartları olarak da belirtilen tüm bu detaylar karşınıza çıkan ihraç kayıtlı fatura örneklerinde belirtilir. Sonrasında herhangi bir sorun yaşamamak için bu faturaların düzenlenmesine dikkat etmelisiniz. 

25.01.2024 tarihinde güncellenmiştir.