Kapat

İşsizlik maaşı şartları nelerdir? Kimler faydalanabilir?

Haksız gerekçelerle işinden edilen çalışanların başvurusuyla devreye giren işsizlik ödeneği belli koşulları sağlayan kişilere verilir.

23.06.2022
İçindekiler

İşsizlik maaşı şartları nelerdir? Kimler faydalanabilir?

İşsizlik maaşı alma şartları nelerdir?

 

İşsizlik maaşından kimler faydalanabilir?

İşsizlik maaşı başvuru süreci

İşsizlik maaşı şartları nelerdir? Kimler faydalanabilir?

1999 yılından itibaren geçerliliğini koruyan işsizlik maaşı bir diğer adıyla işsizlik sigortası 4447 sayılı kanunla çalışanların hayatına dair edilmiştir. Genel olarak çalışanın haksız yere yaşayabileceği mağduriyetleri gidermek adına devreye sokulan işsizlik maaşı; çalışanın kusuru, hatası ya da iş akışına olumsuz etkileri olmamasına rağmen firma tarafından işten çıkarılması sonucu işsiz kalan çalışana devlet tarafından sağlanan bir ödenektir. Kusuru olmadan işsiz kalan kişilerin başvurusu sonucunda incelemeye alınan ve işsizlik maaşı şartları yerine getiren bireylere ödenen bu işsizlik maaşı söz konusu kişilerin yeniden sigortalı bir işte çalışmaya başlamasıyla sonlanır. Birçok kişinin merak ettiği ve koşullarını araştırdığı işsizlik maaşı kimlere verilir, kişi hangi şartları taşımak zorundadır ve ne kadar süre alınabiliyor daha detaylı bir şekilde ele aldık.

İşsizlik maaşı alma şartları nelerdir?

Haksız gerekçelerle işinden edilen çalışanların başvurusuyla devreye giren işsizlik ödeneği belli koşulları sağlayan kişilere verilir. Koşulları sağlamayan kişiler maalesef herhangi bir ödenekten faydalanamaz. Buna göre işsizlik maaşı alma şartları nelerdir listeleyecek olursak;

  • Çalışanın kendi kusuru nedeniyle işsiz kalmayıp işveren tarafından iş akdinin sonlandırılmış olması,
  • İşsiz kalan çalışanın hizmet akdinin sonlanmasından öncesi 120 gün boyunca bahsi geçen firmada çalışmış olması,
  • Hizmet akdi sonlandırılan kişinin son üç yıllık süreçte en az 600 günlük sigorta priminin bulunmuş olması,
  • Çalışanın hizmet akdinin sonlandırılmasından sonraki 30 günlük süreçte İŞKUR’a şahsi ya da elektronik olarak işsizlik maaşı başvurusunda bulunmuş olması.

İşsizlik maaşı alma şartları bu ödenekten faydalanabilecek kişiler için belirlenmiş kriterlerdir. Kriterleri sağlayan kişilerin özellikle 30 gün içerisinde İŞKUR üzerinden başvurularını gerçekleştirmesi gerekir. Keza bu başvuru süreci kaçırıldığı anda maalesef diğer koşulları sağlıyor bile olsanız işsizlik ödeneğinden faydalanmanız mümkün olmayacaktır.

 

İşsizlik maaşından kimler faydalanabilir?

Kişilerin işsizlik maaşından faydalanabilmesi için öncelikle işsizlik maaşı şartları konusunda koşulları sağlayıp sağlayamadığı incelenir. Lakin başvuru gerçekleştirmeden önce işsizlik maaşından faydalanabilecek kişileri de belirtmek lazım. Buna göre işsizlik maaşı nasıl alınır kimlerin başvuruları dikkate alınıyor listeleyelim.

  • Hizmet akdine dayalı olarak sigortalı çalışan bireyler,
  • Banka sandığına bağlı bulunan sigortalı kişiler,
  • Kısmi bir süreci kapsayan iş sözleşmesiyle çalışan sigortalı kişiler,
  • C. vatandaşı olmayan ancak sigortalı olarak çalışan bireyler.

Söz konusu koşullara uygun olan ve işsizlik maaşı alma şartları uyan kişiler mağduriyetin ortadan kaldırılması için ödenen işsizlik ödeneğine başvuru yapabilirler. Başvuruda bulunamayacak kişiler ise emekliler ve emekli çalışanlardır.

İşsizlik maaşı ne kadar süre boyunca verilir?

İşsizlik maaşı nasıl alınır sorgulamasına giren kişiler bu maaşın ne kadar süre boyunca verildiğini de merak edebiliyor. Başvuru yapan her kişiye standart bir süre ya da miktarlarla verilmeyen işsizlik maaşı işsiz kalan çalışanın toplam prim günü gözetilerek ödenir. Buna göre minimum sınır olarak kabul edilen 600 gün ve üstü için şu süreler gözetilir:

  • Toplamda en az 600 gün sigortalı olarak çalışan, sigorta primleri ödenen ve haksız yere işsiz bırakılan kişiler 180 gün işsizlik maaşı alabilir.
  • 900 gün sigortalı olarak çalışan ve sigorta primleri eksiksiz olarak yatırılan kişiler 240 gün işsizlik maaşı alabilir.
  • 1080 gün ve üzeri sigortalı olarak çalışan, haksız mağduriyet yaratarak işsiz kalan kişilere 300 gün boyunca işsizlik maaşı ödenir.

İşsizlik maaşına hak kazanan ve ödemesi onaylanan kişiler bu onayı ve ödeme süreçleri e Devlet ya da İŞKUR üzerinden takip edebilir. T.C. kimlik numaranız ve şifrenizle birlikte e Devlet sistemine giriş yaparak arama kısmına “İşsizlik maaşı” sorgusunu aratırsanız gerekli sayfalar listelenecektir. İşsizlik maaşı kişinin o güne kadar ödenmiş olan sigorta primleri üzerinden sağlanırken bahsi geçen kişi bu süreç dolmadan sigortalı bir işe başlar ise işsizlik maaşı kesilir. Kalan süresi sonraki işsizlik süreçlerinde kullanılmak üzere hesaplanmış olur.

İşsizlik maaşı başvuru süreci

İşsizlik maaşı alma koşullarını sağlayan kişilerin iş akdinin sonlandırmasını takip eden otuz günlük süreçte başvuru yapmaları gerekir. İŞKUR ya da e Devlet sisteminde gerçekleştirilebilen bu başvurular için şu adımları izleyebilirsiniz:

  • E devlet şifrenizi ve T.C. kimlik numaranızı kullanarak sisteme giriş sağlayın.
  • Arama kısmına “İşsizlik Ödeneği Başvuru” yazarak ilgili sayfanın açılmasını sağlayın.
  • Sizi İŞKUR sistemine aktaran bu sayfa üzerinden gerekli alanları doldurarak başvurunuzu iletin.
  • Yapılan incele sonunda koşulları sağlamanız halinde başvuru esnasında belirtmiş olduğunuz banka hesabına ya da PTT’ye işsizlik maaşınız aylık olarak yatırılacaktır.
23.06.2022 tarihinde güncellenmiştir.
Size nasıl yardımcı olabiliriz? Size nasıl yardımcı olabiliriz?