Teklif alın
Kapat

Mali Mühür Nedir, Nasıl Başvurulur?

Mali Mühür, özellikle e-Fatura gibi e-Dönüşüm uygulamalarını kullanan kurumların sahip olduğu resmi belgelerin bütünlüğünü, içeriğini ve kaynağını korumak ve garanti altına almak amacıyla kullanılır.

08.04.2022
İçindekiler

Mali Mühür Nedir, Nasıl Başvurulur?

Mali Mühür Sertifikası Nedir?

Mali Mühür, özellikle e-Fatura gibi e-Dönüşüm uygulamalarını kullanan kurumların sahip olduğu resmi belgelerin bütünlüğünü, içeriğini ve kaynağını korumak ve garanti altına almak amacıyla kullanılır. Bu sayede mali mühür, söz konusu belgelerin elektronik ortam üzerinde muhatabına iletilmesi esnasında gizlilik ve güvenliğini sağlayan bir elektronik kaşe görevini görür.

Mali Mühür bir e-imza çeşidi olarak düşünülebilir. USB cihazı şeklinde elinize ulaşan Mali Mühür, TÜBİTAK tarafından size teslim edilir.

Mali Mühür ile ilgili olarak bilinmesi gereken önemli bilgiler aşağıdaki gibidir:

  • Firmanızın unvanı değiştiğinde, eski unvan ile aldığınız mali mühür geçerliliğini yitirir. Bu yüzden, unvan değişikliği olması halinde yeniden mali mühür başvurusu yapmanız ve mali mühürünüzü değiştirmeniz gerekir.
  • Mali mühür kullanımı, elektronik fatura uygulamasına girişte firmanızı sisteme tanımlamanız içindir.
  • Mali mühürü 3 yılda bir yenilemeniz gerekir.
  • e-Fatura kullanmak istemeniz halinde mali mühür kullanımı zorunlu tutulur.
  • Mali mühür başvurusu yapmak için http://kamusm.bilgem.tubitak.gov.tr/ adresine girip formu doldurabilirsiniz.

Mali Mühür Başvurusu Nasıl Yapılır?

Mali mühür başvurusu yapmak için birkaç adımı takip edebilir ve süreci tamamlayarak mali mühürünüzü kolaylıkla edinebilirsiniz. Peki, nedir bu adımlar?

  • Mali Mühür Sertifikası almanız, mali mühür kullanabilmeniz için önemlidir. Bu sebeple, sertifika başvurusu yapmanız gerekir. Başvuru için Kamu SM®, Elektronik Sertifika Hizmetleri ve E-imza Çözümleri resmi sitesine giriş yapabilirsiniz. İlgili sayfada gerekli boş alanları doldurarak başvuru oluşturmanız mümkün olur. Burada gerçekleşen başvuru, elektronik dönüşüm uygulamaları ile karıştırılmamalıdır. Bu işlem ile sadece Mali Mühür Sertifikası için başvuru yapmış olursunuz.
  • Gerekli başvuruyu yaptıktan sonra karşınıza çıkan son ekranda size bazı bilgiler verilir. Bu bilgiler doğrultusunda ödeme işleminizi gerçekleştirmeniz gerekir.
  • Sizden talep edilen ürün ve hizmet bedeli, Kamu SM hesabına aktarıldıktan sonra sertifikaya dair üretim süreci başlamış olur.

Güncel Mali Mühür Fiyatları Nelerdir?

Mali Mühür Sertifikası fiyatları, kullanan firmanın gerçek ya da tüzel kişi olma özelliğine göre farklılık gösterebilir.

Tüzel kişi için Mali Mühür Sertifikası fiyatı:

  • 3 yıllık sertifika (MÜS + GÜS) ve Akıllı Kart Okuyucu = 289,10 TL (245 TL + KDV)

Gerçek kişi için Mali Mühür Sertifikası fiyatı:

  • 3 yıllık sertifika (MÜS + GÜS) ve Akıllı Kart Okuyucu = 182,90 TL (155 TL + KDV) olacak şekilde fiyatlandırılır.

HSM yerinde gözetim ve sertifikalandırma hizmetine dair fiyatlar ise aşağıdaki gibidir:

Ürün:

  • 3 yıllık HSM Sertifika Bedeli = 885 TL (750 TL + KDV)
  • HSM (Donanımsal Güvenlik Modülü) Gözetim Hizmeti (her bir HSM cihazı için) = 4.130 TL (3.500 TL + KDV)

Barınma ve Ulaşım:

  • Ankara ve Kocaeli dışında kalanlar = 1 adam / gün
  • Yurt dışı = Tüm masraflar firma tarafından karşılanır.

Adam / gün: 2.950 TL (2.500 TL + KDV)

Mali Mühür Nerelerde Kullanılır?

Mali mühürün kullanımında amaç, elektronik ortam üzerinde yapılan evrak alışverişinde belgelerin taraflardan diğerine sağlıklı bir şekilde iletilmesini, alınmasını ve saklanabilmesini sağlamaktır. Bunu sağlarken gizlilik ve güvenliği yeterince uygulayabilmek önem taşır. Mali mühür burada devreye girer.

Mali mühürü çoğu alanda kullanabilmeniz mümkündür. Özellikle tüzel kişiliğe sahip kurum, kuruluş ve firmalarda elektronik belge düzenlemeniz gerektiğinde, bu belgelerin kaynağının ve içeriğinin korunmasını mali mühür ile sağlamanız mümkün olur. e-Fatura kullanan tüm firmaların mali mühür kullanması gerekir. Çünkü ticari firmaların kestiği elektronik faturaların güvenle saklanabilmesi önemli olduğu kadar zor da olabilir. Mali mühür bu gibi tüzel kişiliğe sahip firmalara makul bir çözüm getirir.

Kimler Mali Mühür Kullanmalıdır?

Mali mühür kullanacak olan kişiler, işletmenin yetkilendirdiği kişilerdir. Bu yetkili kişiler, kurum bünyesinde ve tüzel kişiliğin bir parçası olan personel ya da yönetici kadrosundan biri olabilir. Mali mühür, kurumun elektronik kaşesi olduğundan önemli bir unsurdur. Bu yüzden, bunun sorumluluğunu alacak olan kişi önceden belirlenir ve tüm başvuru sürecinden başlayarak tüm kullanım süreci bu kişi ya da kişiler tarafından yürütülür.

Mali Mühür Dışında Kullanılabilir Muadil Ürünler Nelerdir?

Tüzel kişiliğe sahip olan ticari işletmeler için mali mühür kullanımı zorunludur. Mali mühür edinmenin yolu ise TÜBİTAK BİLGEM Kamu Sertifikasyon Merkezi’ne başvurmaktır. Bunun haricinde farklı yollar ile edinebileceğiniz, mali mühür görevi görebilecek başka yöntem yoktur.

Şahıs şirketi olmanız halinde mali mühür şartı aranmaz. Bunun yerine, elektronik imza kullanarak mali mühür ile yaptığınız işlemleri yapabilmeniz mümkün olur. Mali mühürün tek alternatifi budur.

Özel Entegratör Kullanımında Mali Mühürün Kullanım Alanı Nedir?

Mali mühür, kurumsal kaşe özelliği sebebiyle e-Fatura uygulaması ile kullanılması gerekir. Ayrıca, e-Fatura uygulaması elektronik bir uygulama olduğu için mali mühürün gizlilik ve güvenliği sağlama özelliğinden faydalanmanız önem taşır. Dijital ortam üzerinde gerçekleşen tüm ticari işlemler ve fatura gibi önemli belgelerin güvenliği, mali mühür ile işletmenin kurumsal kimliği altında dijital ortamda sağlanmış olur. Özel entegratörler, fatura kesmenize yarayan sistemleri size sunar. Bu sistemler üzerinde kendi kurumsal kimliğinizi tanımlamanız ve faturanızı bu şekilde kesmeniz gerekir. Mali mühür de burada devreye girer. Kestiğiniz e-Fatura, Mali Mühür Sertifikası sayesinde resmi geçerlilik kazanır. “Özel entegratörle çalışmanız durumunda mali mühür sadece ilk işlemler için kullanılmaktadır. Her fatura kesildiğinde mali mühürünüzün kullanılmasına gerek olmayacaktır. Özel entegratörünüz ilk açılıştan sonra sizin yerinize e-Faturalarınızı elektronik imzalayabilir.

Mali mühürü teslim aldıktan sonra kurulumunu yapıp faturanızı kesmeye başlayabilirsiniz.

08.04.2022 tarihinde güncellenmiştir.