Kapat

Marka tescil sorgulama nasıl yapılır?

Marka tescili; bir ürün veya hizmetin diğerlerinden ayırt ediciliğini sağlayan en önemli unsurlardan biri olan markasının, tüm haklarının yasal koruma altına alınması işlemini kapsamaktadır.

13.09.2022
İçindekiler

Marka tescil sorgulama nasıl yapılır?

Marka tescil sorgulama nasıl yapılır?

Marka tescili; bir ürün veya hizmetin diğerlerinden ayırt ediciliğini sağlayan en önemli unsurlardan biri olan markasının, tüm haklarının yasal koruma altına alınması işlemini kapsamaktadır.

Bir işletmeye veya şahsa ait fikir, ürün veya hizmetler için kimlik niteliğini taşıyan markanın ve markaya ait logo, slogan gibi ayırt edici tüm işaretlerinin, yasal haklarının sahibi olabilmek markalaşma adına atılacak en önemli adımdır.

Markalaşma ve markayı koruma altına almak adına yapılması gereken işlemlerin en başında ise, markanın daha önce her hangi bir kişi veya kurum tarafından kullanılıp kullanılmadığının araştırılması gelmektedir.

Marka tescili sorgulama; bu markaların tüm haklarının kullanan kişide olabilmesi için Türkiye'de markaların tescili konusunda tek yetkili kuruluş olan “Türk Patent ve Marka Kurumu” nezdinde yapılacak bir sorgulama ve başvuru sürecini kapsayan işlemler bütünüdür.

Marka tescili nedir?

Marka tescili, kişilere veya işletmelere ait ürün ve hizmetlerin kimliklerini koruyan bir sistemdir. Bir diğer tabiriyle, üretilen veya satılan mal ve hizmetlerin diğer mal ve hizmetlerinden ayırt edilebilmesi için kullanılan her türden sözcük, şekil, renk, harf veya sayıdan oluşan işaretler bütünü olarak adlandırılan markaların yasal koruma altına alınması işlemidir.  

Marka tescil sorgulama ve marka tescil başvurusu işlemlerinin tamamlanmasının ardından markalar; hak sahibi olmayan kurum veya kişiler tarafından kullanılamayacak şekilde yasal korumaya tabi olurlar.

Bir zorunluluk olmayan ancak marka sahibini taklit veya izinsiz kullanımlardan korumak adına gerçekleştirilmesinde önemli rol oynayan marka tescil işlemleri, marka sahibini haksız kazanç elde etmek isteyen kişi veya kurumlardan da yasal olarak korumuş olur.

Marka tescil başvurusu nasıl yapılır?

Marka tescil başvuruları için ülkemizdeki tek yetkili kuruluş, “Türk Patent ve Marka Kurumu”dur.

Tescil ile koruma altına alınmak istenen markanın daha önce kullanılıp kullanılmadığını sorgulamak adına yapılacak marka tescil sorgulama işlemi ardından yapılması gereken işlemler aşağıda kısaca listelenmektedir.

·         Öncelikle markanın ve markanın hizmet vereceği sınıflarda daha önce tescil edilip edilmediğinin sorgulanması gerekmektedir.

Sorgulama ve başvurular, turkpatent.gov.tr  adresi üzerinden yapılabileceği gibi, bu konuda deneyimli, profesyonel hizmet veren özel patent büroları tarafından yapılması, tescil sonrası takipler açısından önemlidir.  

·         Markanın hizmet vereceği aynı sektörde (marka sınıfında ), birebir aynı ibareyi taşıyan ve daha önce başvuru yapmış bir başka markanın bulunması durumunda, marka başvurusu doğrudan reddedilir.

·         Daha önce yapılan bir başvuru olmadığı takdirde, hizmet verilecek sınıflar da tanımlanarak marka tescil belgesi için form doldurularak ve marka tescil ücreti ödenerek başvuru yapılır.

·         Marka tescil başvuru süreçleri yaklaşık olarak 10-12 ay kadar sürmektedir.

·         Yapılan başvurular, belirlenen sınıflar çerçevesinde listelenir ve olası bir itiraz süresi için beklenir. Başvuru süreleri bu sebeple uzayabilir.

·         Herhangi bir itiraz yapılmaması durumunda, başvuru sahibi, marka tescil ücretini ödeyerek belgesini alır.

·         Marka tescil belgesinin alınmasını takip eden 10 yıl süresince marka korumaya alınır.  Bu süre zarfında marka başka kurum veya kuruluşlar tarafından kullanılamaz ancak marka sahibi isterse markasını başkalarına devredebilme hakkına sahiptir.

Marka tescil sınıfları nelerdir?

Marka tescil sınıfları, markaların ürünlerini sunacakları ya da hizmet verecekleri sektörler baz alınarak oluşturulmuş bir kategori grubudur.  

Marka tescil başvuru formunu doldururken seçilebilen marka tescil sınıfları toplamda 45 ayrı kategoriyi içerir. Üretim yapan işletmeler, markaları için 34.sınıfa kadar olan kategoriler arasından seçimlere yapabilirler. Hizmet sektöründe faaliyet gösteren firmalar ise markaları için 35.sınıf ile 45.sınıf arasında yer alan kategoriler arasından seçimler yapabilirler.

Marka tescil sınıfları arasında seçim yaparken, markanın o an hizmet verdiği ya da ürün sattığı alan dışında, ileriki gerçekleştirmeyi hedeflediği hizmetleri de kapsayacak şekilde hareket etmesi süreçleri doğru yönetmek adına önemlidir.  Marka sınıfları seçilirken bu konuda deneyim sahibi olan ve profesyonel hizmet veren marka patent firmalarından destek almak daha faydalı olacaktır.

Marka tescil belgesi nasıl alınır?

Marka tescil belgesi nasıl alınır sorusunun cevabı ise; öncelikle marka başvurusu için gerekli olacak evrakların tamamlanması ve gerekli marka tescil ücretlerinin ödenmesi olarak verilebilir.

Marka tescil başvurusu için gerekli evraklar:

  • Tescil işlemi kişi/şahıs adına yapılacaksa ad, soyad, adres, telefon numarası bilgileri
  • Tescil işlemi şirket/kurum adına yapılacaksa adres, ticaret unvanı, vergi dairesi, numarası ve kurumsal iletişim numaraları
  • Profesyonel bir patent firması ile çalışılıyorsa, firmaya verilecek bir bir vekaletname
  • Marka logosu (varsa)
  • Marka tescil ücreti ödendiğine dair dekont / belge

Marka tescil ücreti ne kadar?

Marka tescil ücretleri,  tescil işlemi yapılacak olan marka için seçilecek olan ürün ve hizmet sınıflarına türüne göre değişiklik gösterebilir. Güncel fiyatlandırmalar destek alınacak patent büroları ve “Türk Patent ve Marka Kurumu” üzerinden takip edilebilir.

13.09.2022 tarihinde güncellenmiştir.
Size nasıl yardımcı olabiliriz? Size nasıl yardımcı olabiliriz?