Kapat

Mobil imza nedir? Mobil imza nasıl alınır?

Mobil imza, dijital ortamda hazırlanan evrakların imzalanabilmesinde kullanılan ve ıslak imza yerine geçen bir sistemdir.

23.06.2022
İçindekiler

Mobil imza nedir? Mobil imza nasıl alınır?

Dijitalleşmenin hız kazanmasıyla birlikte önemi giderek artan mobil imza son günlerde fazlasıyla kullanılmaya başlandı. Başta e-devlet olmak üzere pek çok uygulamada karşınıza çıkacak olan mobil imza dijital ortamda hazırlanan evrakların imzalanabilmesinde kullanılan ve ıslak imza yerine geçen bir sistemdir. Özellikle yüksek bürokratik işlemlerin yaşandığı alanlarda büyük kolaylıklar sunan dijitalleşme günümüzde pek çok alanda çok daha kısa sürelerde işlem gerçekleştirebilme olanağı sunuyor. Bu noktada devreye giren mobil imza da bu kısa sürede halledilebilen evraklar için ıslak imza özelliği taşıyan bir sistemdir. Dileyen herkesin kolayca edinebileceği Mobil imza nedir, nasıl alınır, nerelerde kullanılabilir tek bir başlık altında topladık.

Mobil imza nedir?

Elektronik ortamlarda kullanılabilen mobil imza nedir diye bakılacak olursa öncelikle kişilerin kendi ıslak imzaları yerine dijital ortamlarda kullanılabilen imza türlerinden biri olduğu söylenebilir. 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu ve ilgili mevzuatlarla hayatlarımıza dahil edilen mobil imza GSM operatörleri tarafından ya da e-devlet üzerinden temin edilir. Dijitale ayak uydurmak, zamandan kazanmak ve farklı dokümanlarla uğraşmak istemeyenlere büyük kolaylık sağlayan mobil imza e-devlet üzerinden ücretsiz olarak alınabilirken kullanmakta olduğunuz GSM operatörleri belli bir ücret karşılığında bunu size temin edebilir. Tercih edilen GSM operatörüne göre bu hizmetin bedeli farklı ücretlere karşılık gelebilir. E- imza olarak da anılan mobil imza sadece işletmeler değil bireysel olarak da kullanılabilecek oldukça faydalı çalışmalardandır. Bu sebeple dilediğiniz yöntemi tercih ederek kısa sürelerde kendinize ait bir mobil imza edinebilirsiniz.

Mobil imza nasıl alınır?

Hem iş hem de özel hayatın dijitale kaymasıyla birlikte kullanımı artan mobil imza temini için izlenebilecek iki farklı yöntem bulunur. Çoğu kişinin mobil imza nasıl alınır diyerek başvurduğu GSM operatörleri bu aşamada sizlere yardımcı olacak ilk yöntemdir. Hemen hemen tüm operatörlerin sağlayabildiği bu hizmeti alabilmek için şu adımları izleyebilirsiniz:

  • Mobil imza hizmeti almak istediğiniz GSM operatörüyle iletişime geçin. Bu süreç ön başvuru, başvuru ve aktivasyon şeklinde ilerleyeceği için ilk etapta müşteri hizmetlerinden faydalanarak ön başvuru sürecini tamamlayabilirsiniz.
  • Sonrasında aynı operatörün size en yakın şubesine giderek nüfus cüzdanınızla birlikte başvuru yapmalısınız.
  • Yapacağınız başvuru esnasında kullandığınız SIM kart mobil imza için uygun mu değil mi kontrol edilir. Eğer uygun değilse mobil imzaya uygun bir SIM kart almanız gerekiyor.
  • Tüm işlemler sırasıyla izlendikten sonra sizlere mobil imza servis paketi için seçenekler sunulacaktır. Bunlardan herhangi birini tercih ederek kendi adınıza oluşturacağınız mobil imzanın aktif edilmesini sağlayın.
  • Aktif edilen mobil imza artık dijital kaynaklarda kullanıma hazır olduğu anda dilediğiniz elektronik ortamda imzanızı kullanabilirsiniz.

Mobil imza resmi olarak ıslak imza ile aynı değere sahip olduğu için mobil imza başvurularında GSM şubelerine gidilmesinde fayda var. Keza güvenlik için bu yöntem daha doğru olacaktır.

e-Devlet mobil imza nasıl alınır?

GSM operatörleri tarafından belli bir ücrete tabi tutularak sunulan mobil imza servisi e-devlet üzerinden de temin edilebiliyor. Üstelik bu yöntemi kullandığınızda herhangi bir ücret ödemeniz de gerekmiyor. Peki, e devlet mobil imza nasıl alınır kısaca özetleyerek anlatmak gerekirse;

  • e-devlet sisteminden faydalanarak mobil imza almak istiyorsanız öncelikle “mobil imza” alanına giriş yapmalısınız.
  • Bu alan size yeni bir panel açacak. Açılan panelde T.C. kimlik numaranız, GSM numaranız ve operatörünüz için gerekli alanları eksiksiz bir şekilde doldurmanız gerekiyor. İşlemleri tamamladıktan sonra “Devam Et” seçeneğini kullanarak bir sonraki aşamaya geçin.
  • Bu aşamada kullandığınız GSM numarasında mobil imza için bir onay mesajı gelecektir. Bu onay mesajı mobil imza için kullanım sözleşmesini içerir. Sözleşmeyi imzaladığınız ve sisteme dahil olduğunuz anda mobil imzanız hazır olacaktır.

Mobil imza nerelerde kullanılabilir?

GSM operatörleri ya da e-devlet aracılığıyla kısa sürelerde edinebileceğiniz mobil imza dijital olarak karşınıza çıkan pek çok uygulamada kullanılabilme özelliğine sahiptir. Mobil imzanın en yaygın kullanım alanlarına bakılacak olursa;

  • e devlet,
  • e belediye,
  • e ticaret,
  • İnternet bankacılığı için imza gereken alanlarda,
  • Sosyal güvenlik uygulamalarında,
  • Finansla alakalı olan bireysel ya da kurumsal işlemler üst sıralarda yer alır. Bu alanlarda kullanılan mobil imza ıslak imza ile eşdeğer kabul edildiği için kullanılacak alanda dikkatli olmakta fayda var.
23.06.2022 tarihinde güncellenmiştir.