Kapat

Resmi tatil hesaplama

Mesai saatleri dışında kalan resmi tatillerde kimi işletmelerin iş devamlılığı sağlaması gerekebilir. Böyle durumlarda resmi tatil mesai hesaplaması işçi ve işverenlerin bilmek istediği şeyler içinde kendine yer bulur. Çalışanların tatil günü olarak değerlendirmediği ve işlerine devam ettikleri bu günler bayram mesaisi gibi kavramlarla tanımlanabilir. Resmi tatil ve bayram günlerindeki bu mesailer işçi ve işveren tarafından önceden yapılan sözleşmelerle belirlenmiş durumda olur.

13.12.2024
İçindekiler

Resmi tatil hesaplama

Mesai saatleri dışında kalan resmi tatillerde kimi işletmelerin iş devamlılığı sağlaması gerekebilir. Böyle durumlarda resmi tatil mesai hesaplaması işçi ve işverenlerin bilmek istediği şeyler içinde kendine yer bulur. Çalışanların tatil günü olarak değerlendirmediği ve işlerine devam ettikleri bu günler bayram mesaisi gibi kavramlarla tanımlanabilir. Resmi tatil ve bayram günlerindeki bu mesailer işçi ve işveren tarafından önceden yapılan sözleşmelerle belirlenmiş durumda olur. Bu sayede işçiler bu tatil zamanlarında çalışabileceklerini bilerek işlerini sürdürürler. 

Çalışma süreleri ve resmi tatil mesai oranı miktarına göre çalışanların aylık maaşlarına ek olarak belirli bir mesai ücreti ödemesi gerçekleştirilir. Bu sayede fazla mesai ücreti çalışan hesabına yatırılır. Fazla mesai ücreti sayesinde kendilerine ayıracakları zamanı işlerine veren çalışanların hak kaybı yaşamasının önüne geçilebilir. “Resmi tatil mesaileri nasıl hesaplanır?” sorusu, bu noktada çalışanların merak ettiği sorular içinde kendine yer bulur.

“Resmi tatil mesai ücreti nasıl hesaplanır?” sorusu, tatil mesaisi yapan çalışanlar ve çalışanlarına tatil mesaisi veren işverenlerin zaman zaman araştırdığı sorular içinde bulunur. Resmi tatil günlerinde yapılan mesai ücretlerinin hesaplanmasına dair çeşitli yöntemleri yazının devamında bulabilirsiniz. 

Bayram mesai ücreti hesaplama

Bayram izni resmi tatil mesai ücreti hesaplama çalışanların merak ettiği hesaplama yöntemlerinden biri olur. Bayram izinlerinde mesai yapan çalışanın bayram mesaisi ücreti çift yevmiye olarak hesaplanır. Çalışan günlük ücretinin iki katını alır. Bayram mesaisi hesaplamasında şu yöntem izlenebilir:

  • Çalışanın aldığı aylık brüt maaş 30’a bölünür ve bu hesaplama ile günlük brüt ücrete ulaşılır.
  • Günlük brüt ücret 2 ile çarpılarak çift yevmiyenin ne kadar olduğuna ulaşılır.

Fazla çalışma ücreti hesaplama

Resmi tatiller gibi zamanlarda bazen fazla çalışma sistemi de takip edilebilir. Bu yöntemde resmi tatil fazla mesai hesaplama için şu adımları izlemek mümkün olur:

  • Çalışanın normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarına yüzde elli eklenir.

Bir örnek vermek gerekirse, saat ücreti 50 TL olan bir çalışan fazla çalışma için 75 TL alır.

Resmi tatil günlerinde mesai ile ilgili merak edilenler

Resmi tatil günlerinde standart iş günlerindeki gibi çalışmaların devam etmesi gerekebilir. Böyle durumlarda çalışanların hak kaybının önlenmesi için iş kanunu resmi tatil mesai ücreti düzenlemeleri belirli kanunlar çerçevesinde garanti altına alınır. Bu sayede hem işçinin hem de işverenin haklarının korunması sağlanır. 

Çalışan kişiler, resmi tatil günlerinde çalışmasalar bile aylık maaşlarına resmi tatil günlerinin ücretleri de eklenir. Ancak kişilerin tatil günlerinde ek mesai yapmaları durumunda fazladan ücret ödenmesi de gerekli olur. 

İş kanunu resmi tatil mesai hesaplama ile tatil mesaisinin zorunlu olup olmaması gibi konular çalışanların aklını meşgul edebilir. İş kanununa göre resmi tatil olan zamanlarda zorunlu çalışmanın yapılamayacağı belirtilir. Ancak çalışanlar ve işverenler arasında yapılan anlaşmalarda resmi tatil ve bayram gibi günlerde çalışmaya dair bir madde bulunması durumunda çalışanların işlerine devam etmeleri gerekebilir. Bu maddelere göre tatil zamanlarında çalışma çalışan için zorunlu bir durum haline gelebilir. Sözleşmelerde böyle bir madde bulunmasa bile bazı işverenler işlerin yoğunluğuna göre çalışanlarından tatil mesaisi isteyebilir. Bu durumda çalışanın onayının alınması halinde fazla mesai gerçekleşebilir ancak işveren, çalışanı tatil mesaisine zorunlu tutamaz.

Tatil mesaileri çalışanın açık onayının alınmasına bağlıdır. Tatil mesaisinin gerçekleşmesi için çalışan ve işveren arasında mutabakat sağlanması gerekli olur. Çalışanlar mesai karşılığı ücret alabilecekleri gibi tatili başka bir güne çekmek gibi bir yöntemi de tercih edebilir. İşverenle mutabakat sağlanması durumunda çalışan tatil gününü kendisi için uygun olan başka bir zamanda kullanmayı tercih edebilir.

Resmi tatil hafta sonuna denk gelirse mesai hesaplama konusu da çalışanlar tarafından merak edilen konulardan biri olur. Çalışanların saat ve günlük ücretleri üzerinden hesaplama yapılacağından günün hafta içi ya da hafta sonu olmasına bakılmaz ve gerekli ödemelerin gerçekleştirilmesi gerekir.

Yarım gün resmi tatil mesai hesaplama konusu da önemlidir. Çalışana böyle durumlarda yarım günlük ücret ödemesi gerçekleştirilir.

Tatil mesaisi ücretine faiz uygulanıp uygulanmadığı sorusu da çalışan ve işverenlerin merak ettiği konular içinde kendine yer bulabilir. Tatil mesaisi yapan çalışanların ücretleri normal ücretlerle birlikte ödenir. Ödemelerin normal ödeme zamanında yapılmaması gibi durumlarla karşılaşılması halinde çalışana ücretinin faiziyle birlikte ödenmesi gerekir. Bu faiz gecikme faizi olarak adlandırılır. İş Kanunu’nun 34. maddesinde “Gününde ödenmeyen ücretler için mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanır.” hükmü gereğince en yüksek faiz oranı kullanılarak ücret ödemesi gerçekleştirilir. Gecikme faizi oranı uygulanması sayesinde işverenlerin ödemeleri zamanında gerçekleştirmeleri ve çalışanların hak kaybı yaşamamaları hedeflenir.

2024 yılı resmi tatil günleri nelerdir?

  • 1 Ocak 2024 – Yılbaşı Tatili
  • 9-12 Nisan 2024 – Ramazan Bayramı Tatili
  • 23 Nisan 2024 – Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Tatili
  • 1 Mayıs 2024 – Emek ve Dayanışma Günü Tatili
  • 19 Mayıs 2024 – Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Tatili
  • 15-19 Haziran 2024 – Kurban Bayramı Tatili
  • 15 Temmuz 2024 – Demokrasi ve Milli Birlik Günü Tatili
  • 30 Ağustos 2024 – Zafer Bayramı Tatili
  • 29 Ekim 2024 – Cumhuriyet Bayramı Tatili
13.12.2024 tarihinde güncellenmiştir.