Kapat

SGK prim hesaplama nasıl yapılır?

Sosyal Güvenlik Kurumu, ya da kısaca SGK, sağlık ve emeklilik başta olmak üzere sosyal güvenlik hizmetleri yürüten bir kurumdur. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkesin faydalandığı SGK, sosyal sigortacılık ilkeleri üzerine kuruludur.

29.11.2022
İçindekiler

SGK prim hesaplama nasıl yapılır?

Sosyal Güvenlik Kurumu, ya da kısaca SGK, sağlık ve emeklilik başta olmak üzere sosyal güvenlik hizmetleri yürüten bir kurumdur. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkesin faydalandığı SGK, sosyal sigortacılık ilkeleri üzerine kuruludur. Bu kurum, vatandaşların emekliliklerini ve sosyal sağlık hizmetlerinden faydalanmalarını sağlamak amacıyla her ay belli bir ücret temin eder. Bu ücret; sigortalı çalışan vatandaşlarda, işverenin yaptığı bir katkı payı ile birlikte kişinin maaşından kesilir. Yapılan kesinti, kişinin tüm sosyal güvenlik hizmetlerinden faydalanmasını sağlar.

Her çalışanın, emekli olmak ve sağlık hizmetlerinden faydalanmak için priminin yatması gerekir. Ne kadar prim yatması gerektiğini öğrenmek için kolay bir işlem ile SGK sigorta primi hesaplanabilir. Eğer SGK prim hesaplama hakkında daha fazla şey öğrenmek istiyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz!

SGK prim nedir?

SGK primi; her çalışanın devlete yatırmakla yükümlü olduğu, düzenli yattığı sürece kişinin sağlık ve emeklilik hizmetlerinden faydalanmasını sağlayan teminattır. Bu prim sayesinde belli bir yaşı geçtikten sonra emekli olabilir ve sağlık hizmetlerinden ücretsiz bir şekilde faydalanabilirsiniz. Sigortalı bir işte çalıştığınız sürece işvereniniz SGK priminizi ödeyecektir ancak belli durumlarda kişinin SGK priminin ödenmemesi, borcun ortaya çıkmasına neden olabilir. Böyle durumlarda, kişi SGK borcunu ödemediği sürece sağlık hizmetleri başta olmak üzere çeşitli sosyal güvenlik hizmetlerinden faydalanamaz.

SGK prim hesaplama nasıl yapılır?

Her işverenin ödemesi gereken SGK primi, belirli bir formül kullanılarak hesaplanabilir. İndirimsiz sigorta primi; işçi sigorta primi (%14), işveren payı (%20,5), işçi işsizlik (%1) ve işveren işsizlik (%2) ödemeleri ile birlikte brüt maaşın toplam %37,5'ine denk gelir. Bunun yanında, eğer bir şirket belirli koşulları karşılıyorsa devletin tanıdığı prim indirimlerinden faydalanabilir. İndirimler söz konusu olduğunda işveren payı ve işveren işsizlik ödemeleri toplamda %22,5'ten %17,5'e kadar düşer.

Bir işçinin prim ücretini hesaplaması için yapması gereken tek şey prim oranları ile brüt ücreti çarpmaktır. Brüt ücretinizi işçi sigorta primi, işveren payı, işçi işsizlik ve işveren işsizlik oranları ile çarparak SGK prim hesaplama yapabilirsiniz. Bu hesaplama sonucunda elde edeceğiniz rakam sizin prim oranınızdır. Taban SGK primi 3.557 TL, tavan ise 26.831 TL'dir.

SGK primi geri alınır mı?

İşçinin kendi yatırdığı SGK primi belli durumlarda geri alınabilir. Normalde, kişinin emekli olmak için karşılaması gereken iki farklı prim günü hesabı vardır. Bu iki prim gününden birini dolduran kişi yaşı da tuttuğu takdirde emekli olabilir. Ancak, eğer kişi iki prim gününü de karşılayamazsa ve emekli olma imkanını kaybederse bu durumda geriye dönük olarak prim ücretinin kendisine iade edilmesini talep edebilir.

Her ne kadar prim talep edildiği takdirde yüklü miktarda bir para kişiye verilecek olsa da bu meblağın yalnızca o güne kadar işçinin maaşından kesilen ücret olduğunu belirtmekte fayda vardır. Kısacası, işverenin yatırdığı primler ve sağlık için kesilen primler kişiye iade edilmez. Bu durum da SGK primi geri alma talebinde bulunan kişinin alacağı meblağın yalnızca kendi yatırdığı prim kadar olacağı anlamına gelir.

SGK prim geri alma hesaplaması nasıl yapılır?

İşçinin brüt ücretinden emeklilik için belli bir oranda prim tutarı kesilir. Bu tutar, 4b'lilerde %20 oranındayken 4a'lılarda %14 oranındadır. Ancak, bu oranlar zaman zaman değişebileceği için SGK prim geri alma hesaplaması yapılırken her zaman güncel oranlar baz alınmalıdır.

Birden fazla işverenden aynı anda maaş alan bir çalışanın SGK prim tutarı tavan sınırı geçtiyse; o zaman tavan sınırı aşan kısmın %15'lik bölümü sigortalıya geri ödenir.

SGK prim geri almak için nereye başvurulur?

Eğer yaşınızı doldurduysanız ancak prim günleriniz dolmadıysa ya da SGK prim tutarınız tavan sınırı geçtiyse geriye dönük olarak SGK priminizi geri alabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tek şey bağlı olduğunuz sosyal güvenlik merkezine ya da il müdürlüğüne yazılı bir talepte bulunmaktır. Talepte bulunduktan sonra o güne kadar yatmış olan prim tutarınızı alabilirsiniz.

Eğer emeklilik yaşınızı doldurup prim günleriniz dolmadığı için emekli olamıyor ve SGK prim geri alma başvurusunu bunun için yapıyorsanız emekli olma şansınızı tamamen kaybetmiş olacağınızı unutmamalısınız.

29.11.2022 tarihinde güncellenmiştir.