Kapat

Vergi levhası nasıl alınır?

Vergi levhası, formatı Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmiş olan ve bir işletmenin yasal olarak faaliyetine engel bir durumu olmadığını ifade eden bir belgedir.

12.05.2022
İçindekiler

Vergi levhası nasıl alınır?

Vergi levhası, formatı Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmiş olan ve bir işletmenin yasal olarak faaliyetine engel bir durumu olmadığını ifade eden bir belgedir. İlgili mevzuat maddesi gereği geçmiş dönemde vergi levhasının işletmede asılı şekilde tutulması zorunlu idi. Fakat günümüz uygulamalarında vergi levhası işletmede bulunmalı ve görevliler tarafından istendiğinde ibraz edilmelidir.

 

Vergi levhası olmadan hangi iş kolunda olursa olsun bir işletmenin faaliyete geçmesi mümkün değildir. Söz konusu belge, işletmenin vergi yükümlülüğünün bulunduğunu da ifade eden bir evraktır. E-devlet üzerinden ya da vergi dairelerinde işletme ile ilgili yapılacak işlemlerde vergi levhasında yazan vergi numarası kullanılır.

 

Vergi levhası nedir?

Vergi levhası esasında resmi niteliği olan bir belgeden ibarettir. Üzerinde işletme ve işletme sahibi ile ilgili bilgiler vardır. İşletme ile ilgili herhangi bir işlemde bu belge üzerinde yazan bilgiler kullanılmalıdır. Resmi yazışmalar ya da e-devlet üzerinden yapılan işlemlerde vergi levhası öncelikli olarak baz alınan bir evraktır.

 

Vergi levhası alındığı andan itibaren kullanılmaya başlanabilir ve işletme faal halde bulunduğu sürece geçerliliğini korur. Herhangi bir şekilde belgenin yenilenmesine ya da değiştirilmesine ihtiyaç duyulmaz.

 

Vergi levhası nasıl alınır?

Vergi levhasının alınması için başvuru yapılacak birim işletmenin bulunduğu yerleşim yerindeki vergi dairesidir. Vergi dairesine işletme sahibi ya da vekili tarafından yazılı dilekçe ve istenen evrakların verilmesi ile birlikte başvuru yapılabilir. Yapılan başvuru ile ilgili ortalama 2 iş günü içinde dönüş yapılır. Vergi levhası işletme sahibine yazılı olarak verilmez. İşletme sahibi kendisine verilen Gelir İdaresi Başkanlığı giriş şifresi ile sisteme girerek vergi levhasının çıktısını alabilir. Vergi levhası çıkarma işleminde belgenin siyah beyaz ya da renkli olması dikkat edilen bir husus değildir.

 

Vergi levhası oluşturma işlemi için öncelikle vergi dairesinden gelen görevlilerin işletmenin açılışa uygun olduğuna dair rapor yazması gerekir. Yazılan raporda olumlu değerlendirme yapılması durumunda vergi levhası çıkarılabilir. Yapılan inceleme yukarıda belirttiğimiz 2 iş gününde yapılır.

 

Kimler vergi levhası almalıdır?

Kimlerin vergi levhası çıkarması gerektiği konusu merak uyandıran hususlardan biridir. Gelir vergisi ve kurumlar vergisi mükelleflerinin vergi levhası çıkarması gerekir. Söz konusu vergi mükellefleri başlığını aşağıdaki maddelemelerle biraz daha açabiliriz.

 

  • Ticari kazanç sağlayanlar,
  • Gelir Vergisi Kanunu'nun 52. Maddesinde belirtilen yazıhaneleri açmış olan zirai kazanç sahipleri,
  • Serbest meslek erbapları,
  • Kurumlar vergisine tabi olan anonim, limited ve eshamlı komadit şirketler.

 

e Devlet üzerinden vergi levhası oluşturabilir miyim?

Gelir İdaresi Başkanlığı bilgi işlem sistemi e-devlet ile entegre şekilde çalışır. Bu sayede GİB üzerinden e devlet vergi levhası alınabilir. Aşağıdaki işlemleri yaparak pratik şekilde vergi levhanızı sistem üzerinden alabilirsiniz.

 

  • Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesine giriş yapın.
  • Menü bölümünden internet vergi dairesini seçin.
  • Vergi dairesi tarafından size verilmiş olan kullanıcı kodu, parola ve şifreyi kullanarak sisteme giriş yapın.
  • Sisteme giriş yapıldıktan sonra sorgulama ekranından vergi levhası bilgileri ekranına gelin.
  • Gelir vergisi mükellefleri için mükellef bilgilerini, kurumlar vergisi mükellefleri için ise şirket bilgilerini girin ve vergi levhanızı oluşturun.
  • Hazırlanan belgeyi renkli ya da siyah beyaz çıktı aldığınızda barkodlu vergi levhanız oluşturulacaktır.

 

İşletme ile ilgili tüm vergi ve beyanname işlemlerinde vergi levhasına ihtiyaç vardır. Bunun yanında işletmeniz vergi müfettişleri tarafından teftiş edildiğinde bu belgenin ibraz edilmesi istenecektir. Söz konusu levha ile ilgili hususlar hassasiyetle takip edilerek gerekli girişimlerde bulunulmalıdır. Yapılan ilgisizlik ya da aksaklık ile ilgili idari yaptırım dahi gündeme gelebilir. 

12.05.2022 tarihinde güncellenmiştir.