Kapat

Vergi no sorgulama nasıl yapılır?

Tüzel kişilerin vergi kimlik numarası başvurularının şirket sahibi, şirket ortaklarından biri ya da resmi olarak şirketi temsile yetkili bir kişi tarafından yapılması beklenir. Şirketler için vergi kimlik numarası şirket kuruluş sözleşmesi ya da şirket tescil talepnamesi ile birlikte iş yerinin bulunduğu yere en yakın vergi dairesine başvurularak alınabilir.

03.11.2022
İçindekiler

Vergi no sorgulama nasıl yapılır?

Devlet ya da yerel yönetimler halka sağladıkları hizmetleri finanse edebilmek için kişi ve kurumlardan para toplar ve toplanan bu para vergi olarak adlandırılır. Gelir vergisi, emlak vergisi, katma değer vergisi, veraset ve intikal vergisi, özel tüketim vergisi, banka ve sigorta işlem vergisi, motorlu taşıt vergisi ve damga vergisi gibi birçok farklı türü olan vergilerin takibi için vergi kimlik numarası sistemi kullanılır. Vergi kimlik numarası günlük konuşma dilinde vergi numarası ve vergi no şeklinde de ifade edilir. 3 Temmuz 1995 tarihinde yapılan düzenleme ile tüm gerçek ve tüzel kişiler için bir vergi kimlik numarası sahibi olmak zorunlu hale geldiğinden vergi no edinme ve vergi no sorgulama konuları sıklıkla gündeme gelir.

Gerçek kişilerde vergi numarası sistemi Türk vatandaşları ve yabancılar için farklı şekillerde işler. Eğer kişi Türk vatandaşı ise güncel uygulamada vergi kimlik numarası olarak kendi on bir haneli T.C. kimlik numarasını kullanması gerekir. Farklı sebeplerden ötürü geçici süreler için Türkiye’de yaşayan ve yabancı kimlik numarasına sahip olmayan yabancı bireylerin de birtakım resmi işlemlerini yapabilmesi ve takip edebilmesi için vergi kimlik numarasına ihtiyacı olabilir. Yabancıların böyle bir ihtiyaç durumunda İnteraktif Vergi Dairesi internet sitesi üzerinden yabancılar için potansiyel vergi kimlik numarası başvurusu yapması gerekir. Sitedeki formu eksiksiz bir şekilde doldurduktan sonra sistem tarafından kişiye özel bir numara oluşturulur.

Şirket adından vergi no sorgulama

Tüzel kişiler için vergi kimlik numarası standart olarak on haneden oluşur. Tüzel kişilerin vergi kimlik numarası başvurularının şirket sahibi, şirket ortaklarından biri ya da resmi olarak şirketi temsile yetkili bir kişi tarafından yapılması beklenir. Şirketler için vergi kimlik numarası şirket kuruluş sözleşmesi ya da şirket tescil talepnamesi ile birlikte iş yerinin bulunduğu yere en yakın vergi dairesine başvurularak alınabilir. Vergi kimlik numarası, vergi ödemelerinin takibi amacıyla ürün ve hizmet alım satım süreçleri, bankacılık ve sigortacılık işlemleri, finansal kiralamalar ve noter işleri gibi birçok farklı alanda kullanıldığından hem gerçek kişiler hem de tüzel kişiler için oldukça önemli bir bilgi niteliği taşır.

Gerçek kişiler için vergi no sorgulama nasıl yapılır sorusuna yanıt arayanlar istedikleri çözümü İnteraktif Vergi Dairesi internet sitesinde bulabilir. Sitede yer alan doğrulama ve sorgulama işlemleri arasından vergi kimlik numarası sorgulama işlemi seçilir, çıkan forma sistem tarafından talep edilen bilgiler girilir ve bu şekilde vergi kimlik numarası bilgisine ulaşılabilir. Konu tüzel kişiler olduğunda ise uygulama gerçek kişilerdekine göre birtakım farklılıklar gösterir.

Çeşitli nedenlerden dolayı herhangi bir şirketin vergi kimlik numarası bilgisine ihtiyacı olanların ilk aklına gelen çözümlerden biri şirket adından vergi no sorgulama olsa da bu işlem yalnızca şirket sahibi ve ortakları ya da resmi olarak söz konusu şirketi temsil etme yetkisi olan kişiler tarafından yapılabilir. Diğer taraftan vergi numarası bilgisi şirketlerin faturalarında ve kaşelerinde yer aldığı için herhangi bir alışveriş ya da sözleşme söz konusu olduğunda otomatik olarak karşı taraf ile paylaşılır. Belirtilen durumlar dışında bu bilgiye erişmek için ise en güvenli yol vergi numarası öğrenilmek istenen şirket ile iletişime geçerek bilgiyi talep etmek olur.

Vergi no ile şirket sorgulama yapılabilir mi?

Vergi kimlik numarası bilgisine sahip olup numaranın doğruluğunu teyit etmek ya da bir vergi numarasının hangi şirkete ait olduğunu öğrenmek isteyenler vergi no ile şirket sorgulama işleminin mümkün olup olmadığını merak edebilir. İnteraktif Vergi Dairesi internet sitesinde yer alan vergi kimlik numarası doğrulama alanı sadece tüzel kişiler için değil gerçek kişiler için de doğrulama yapılmasına ve buna ek olarak şirketin faaliyet durumunun da öğrenilmesine imkân tanır. İşlemi gerçekleştirebilmek için vergi kimlik numarası ile birlikte şirketin bağlı bulunduğu vergi dairesi ve il bilgilerinin de sitedeki forma doğru bir şekilde girilmesi gerekir.

Vergi no ile borç sorgulama nasıl yapılır?

Vergi borcu bilgisi üçüncü kişiler ile paylaşılmadığından vergi no ile borç sorgulama işlemini yalnızca yetkisi olan kişiler gerçekleştirebilir. Hem gerçek kişiler hem de tüzel kişiler vergi borcu bilgilerine erişebilmek için isterlerse fiziksel olarak bağlı bulundukları vergi dairesine başvurabilir isterlerse e-Devlet platformundan veya İnteraktif Vergi Dairesi’nin internet sitesinden faydalanarak dijital ortamda da bu işlemi gerçekleştirebilirler. Gerçek kişiler T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile, tüzel kişiler ise vergi kimlik numaraları ve şifreleri ile siteye giriş yaparak vergi borçlarını hakkında bilgi alabilirler.

03.11.2022 tarihinde güncellenmiştir.