Kapat

Youtube gelir hesaplama

Youtube, dünyanın en popüler video paylaşım platformu olarak kabul edilir. Özellikle Google ile yapılan iş birlikteliğinden sonra para kazanma modeline kapı açan Youtube, her yaştan kullanıcıya hitap etmeyi başarır. Kanal ve kullanıcı sayısının rekor düzeyde artış gösterdiği son 10 yıllık periyotta, Youtube kendini radikal bir şekilde dönüştürmüştür.

29.12.2023
İçindekiler

Youtube gelir hesaplama

Youtube, dünyanın en popüler video paylaşım platformu olarak kabul edilir. Özellikle Google ile yapılan iş birlikteliğinden sonra para kazanma modeline kapı açan Youtube, her yaştan kullanıcıya hitap etmeyi başarır. Kanal ve kullanıcı sayısının rekor düzeyde artış gösterdiği son 10 yıllık periyotta, Youtube kendini radikal bir şekilde dönüştürmüştür.

Youtube; gelir kapısı olarak görülmeye başlamasının yanında spordan müziğe, sinemadan siyasete, habercilikten ekonomiye her alanı bünyesine dahil eder. Yaratıcılığa oldukça açık olan bu mecra ile günümüzde ciddi düzeyde gelir elde etmek mümkün hale gelmiştir. Peki Youtube gelir hesaplama nasıl yapılır? Ayrıca “Youtube gelir vergisi” adı altında özel bir vergi ödeniyor mu? Gelin bu soruların yanıtlarına yakından bakalım.

Youtube’dan gelir elde etmek mümkün mü?

Youtube üzerinden gelir elde edebilmek bundan yıllar öncesi için pek hayal edilebilir bir durum olmasa da günümüzde Youtube başlı başına bir iş alanı olarak kabul edilebilir. Youtube içeriklerinde olduğu gibi kazanç yöntemlerinde de kullanıcıların kreatif yönelimleri elbette belirleyici unsurların başında gelir. Bu popüler mecrada kanalınız üzerinden videolarınızı yayınlayabilir ve hedef kitlenizi büyüterek bir gelir modeli yaratabilirsiniz.

Gelir kaynakları içerisinde temel reklam gelirleri, ürün yerleştirmeleri, viral reklamlar, özel sponsorluk sözleşmeleri öncelikli olarak sıralanabilir. Gelir paylaşımında ve hesaplamalarında sistemin özel olarak benimsediği bir algoritma söz konusudur.

Gelir hesaplamalarında pek çok değişkenden yararlanılabilir. Geçmiş dönemlerde Youtube, minimum 1000 abone ve 4 bin saat izlenme dışında son 90 günde en az 10 milyon shorts görüntülenmesi gibi temel şartlar sunarken günümüzde bu koşulların değiştiğini söylemek mümkündür.

Bugün itibarıyla minimum 500 aboneye ulaşmak, son 3 ayda 3 milyon shorts görüntülenmesi almak ve son 1 senelik periyotta en az 3 bin izlenme saatine erişmek, iş ortağı programı için talep edilen koşullar arasındadır. Kanal sahipleri Katıl, Süper Teşekkür, Süper Sohbet ya da Süper Etiket gibi yöntemlerle de gelir elde edebilmektedir.

Günümüzde Youtube üzerinden gelir elde etme konusunda opsiyonların çoğaldığını vurgulayabiliriz. Gelir elde etmek isteyen her kanal sahibinin Influencer Marketing ve Afilliate Marketing anlaşmalarına yönelmesi büyük önem teşkil eder.

Youtube gelir hesaplama

Youtube üzerinden elde edilecek gelirin hesaplanması, genel olarak şeffaf bir süreçtir. İçerik üreticisi, kanal içerisinden elde edeceği muhtemel gelirleri öngörebilme şansına sahiptir. Hesaplamalar yoruma açık ve öznel değil, doğrudan sayısal verilere ve algoritma mantığına dayandığı için herkes adına oldukça adildir.

Youtube gelir hesaplama aşamalarında reklamlardan ürün yerleştirmeler, tıklama oranından etkileşimlere kadar birçok unsur etkili olabilir. Reklam gelirleri tıklama başına ödeme ile bin gösterim başına ödeme adı verilen ölçütlere göre gerçekleşir.

Günümüzde Youtube’da gelirin %67’lik bölümü içeriği üreten kişiye aktarılır. Diğer miktar ise otomatik şekilde Google tarafından temin edilir. %67’lik gelir doğrudan Adsense üstünden otomatik biçimde hesaplanmaktadır.

Youtube profilinize girdiğinizde gelir panelinize tıklamanız durumunda bu hesaplamaların otomatik olarak güncellenen son durumunu inceleyebilirsiniz. Youtube geliri elde etmenin ilk adımı Google Adsense yayıncı başvurusunu gerçekleştirmektir. Bu başvuruyu yapmadığınız takdirde, izlenme sayılarınız çok yüksek olsa bile gelir sistemine dahil olmadığınız için bir kazanç sağlayamazsınız.

Adsense başvurunuzun kabul olmasından sonra minimum 1000 görüntülenme sonrasında otomatik gelir hesaplamaları devreye girecektir. Youtube hesabından minimum para çekme alt limiti (ödeme eşiği) her ülkede farklıdır.

Youtube gelir vergisi

Youtube üzerinden elde edilen gelirlerin vergilendirilmesi, özellikle içerik üreticileri açısından oldukça kritik bir konudur. Youtube gelir vergisi ile alakalı koşullar, her ülkenin özel vergi yasalarına bağlı olarak değişir. Ülkemizde de Youtube gelir vergisine dair şartların son yıllarda birkaç kez değişikliğe uğradığını görebiliriz.

Yakın döneme dek Youtube üzerinden gelir elde eden kişiler, kazançları 1000 TL dahi olsa bir şirket kurmakla yükümlüydü. Kurulan şirket üstünden de söz konusu vergilerin beyaz edilmesi şarttı. Fakat 2023 senesinde güncellenen vergi kanununa göre bu zorunluluk ortadan kalktı. İçerik üreticileri yalnızca %15’e sabitlenen stopaj vergilerini ödemekle yükümlü durumdalar.

Söz konusu oran, geliri 2023 yılı özelinde 1.900.000 TL ve altındaki kişiler için geçerlidir. Bu kanundan faydalanmak adına içerik üreticisinin Türkiye’de yer alan herhangi bir bankada hesabının olması ve vergi dairesinden istisna belgesi alması şarttır.

29.12.2023 tarihinde güncellenmiştir.