Kapat

Maaş hesaplama robotu nedir?

En basit tanımıyla maaş bir kişiye gerçekleştirdiği işin karşılığı olarak düzenli bir şekilde verilen parayı ifade eder. İşin ve işverenin niteliği sektörden sektöre değişse de alınan maaşlar genellikle günlük, haftalık ya da aylık olarak hesaplanır.

08.11.2023
İçindekiler

Maaş hesaplama robotu nedir?

En basit tanımıyla maaş bir kişiye gerçekleştirdiği işin karşılığı olarak düzenli bir şekilde verilen parayı ifade eder. İşin ve işverenin niteliği sektörden sektöre değişse de alınan maaşlar genellikle günlük, haftalık ya da aylık olarak hesaplanır. Hesaplama işlemi ise saat ya da iş günü baz alınarak gerçekleştirilir.

İşi gerçekleştirene verilen maaş devlet tarafından belirlenen bir alt sınıra sahiptir. Asgari ücret olarak adlandırılan bu sınırın altında maaş ödemesi yapılamazken bunun dışında kalan ücretlendirmeler için herhangi bir sınırlandırma söz konusu değildir. 

İşveren tarafından işçiye ödenen maaşlar belirli sınırlandırmaların dışında vergilendirmeye de tabi tutulur. Çeşitli kesintiler ve vergilendirmeler söz konusu olduğun ise iki farklı kavram öne çıkar: Brüt maaş ve net maaş.

İşveren tarafından belirlenen brüt maaş, vergi, sigorta kesintileri, emeklilik ödemeleri gibi yasal yükümlülükler dikkate alınmadan önceki toplam maaş miktarını ifade eder. Kısacası brüt maaş, çalışanın işverenle anlaştığı sözleşmede belirtilen ve herhangi bir kesinti uygulanmamış olan toplam maaş tutarıdır.

Net maaş ise çalışanın brüt maaşından vergi, sigorta ve emeklilik gibi yasal kesintilerin düşüldüğü maaş miktarıdır. Dolayısıyla net maaş, çalışanın eline geçen ve harcamalarını karşılamak için kullanabileceği gerçek geliri ifade eder.

Türkiye’de brüt maaşlardan yasal zorunluluk kapsamında SSK işçi payı, işsizlik sigortası, damga vergisi ve gelir vergisi gibi kesintiler gerçekleştirilir.

Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda maaş hesapları hem çalışanlar hem de işverenler açısından büyük önem taşır. Farklı parametrelerin kullanılmasıyla gerçekleştirilen maaş hesaplamaları oldukça kapsamlı, detaylı ve özen gerektiren bir işlemdir.

Maaş hesaplamalarında herhangi bir karışıklığa yol açmamak adına özel yazılım ve uygulamalardan faydalanmak en ideal yöntemdir. Farklı veriler doğrultusunda otomatik olarak brüt ya da net maaş hesaplaması yapmaya imkân veren yazılım ve uygulamalar maaş hesaplama robotu olarak adlandırılır.

Maaş hesaplama robotu sayesinde netten brüte ya da brütten nete maaş hesaplama işlemi kısa süre içerisinde gerçekleştirilir. İnsan hata payını en aza indiren bu robot sayesinde birçok farklı verinin ve parametrenin kullanılmasıyla oldukça karmaşık ve kafa karıştırıcı bir iş halini alan maaş hesaplamaları pratikleşir ve kolaylaşır.

Maaş hesaplama robotu kullanmanın bir diğer avantajı da çeşitli güncellemelerin anlık olarak uygulamaya yansımasıdır. Brüt maaştan düşülmesi gereken çeşitli vergi ve kesintilerin oranlarının değişmesi maaş hesaplama robotunda anında yer alır. Böylelikle yeni parametreleri araştırmak ve doğru bilgilerle hesaplama yapmaya çalışmak gibi zaman alıcı uğraşlar ortadan kalkar.

Maaş hesaplama robotunu farklı amaçlar doğrultusunda kullanabilmek mümkündür. Net maaş alan ancak brüt maaşının ne kadar olduğunu merak edenler maaş hesaplama robotu sayesinde bu bilgiye kısa süre içerisinde ulaşabilir. Bunun yanı sıra sadece brüt maaşı hakkında bilgi sahibi olan ve o ay ya da sonraki aylarda eline ne kadar net maaş geçeceğini öğrenmek isteyenler de maaş hesaplama robotundan faydalanabilir.

Maaş robotu iş görüşmeleri için de kolaylık sağlar. Herhangi bir işe başvuru yapan ve iş görüşmesinde brüt maaş konuşulan durumlarda maaş robotu talep edilmesi gereken ücret konusunda yol gösterici rol oynar. Maaş robotu sayesinde ne kadarlık brüt maaşa ne kadarlık bir net maaş ödeneceğini hesaplayarak istenilecek ücret konusunda en doğru belirlemeyi gerçekleştirmek mümkün olur.

Maaş hesaplama robotu sadece çalışanlar değil işverenler açısından da oldukça faydalı bir uygulamadır. İşverenler çalışanlarına ödemeyi planladıkları net maaşın brüt olarak maliyetlere yansımasını uygulama sayesinde öğrenebilir. Böylelikle şirketi ağır yükler altına sokmayacak en doğru ve hakkaniyetli hesaplamayı gerçekleştirebilir.

Bordro hesaplamalarına yardımcı olan maaş hesaplama robotu sayesinde uygulanması gereken kesinti ve maliyetler hakkında bilgi sahibi olmak da kolaylaşır. Aynı zamanda maaş hesaplama robotu hazırlanan bordroların doğruluğunu değerlendirmek için de oldukça işlevsel bir kontrol aracı görevi üstlenir.   

SGK maaş hesaplama robotu ne işe yarar?

Çalışanların gündeminde her ay alacakları maaş kadar gelecekte emekli olduklarında ellerine geçecek olan maaş da önemli yer tutar. Emekli maaşının doğru hesaplanması ile gelecek planlaması yapmak ve güvenli adımlar atmak mümkün hale gelir. Ancak emekli maaşının hesaplaması brüt ya da net maaş hesaplaması kadar kolay değildir.

Emekli maaş hesaplaması SGK emeklilik türleri kapsamında 4A, 4B ve 4C olmak üzere üçe ayrılır. Dolayısıyla emekli maaşı hesaplamaları da emeklilik türlerine göre farklılık gösterir. Bunun yanı sıra sigortalının çalıştığı süre ve prim ödeme gün sayısı hesaplamada dikkate alınan parametrelerin başında gelir. Maaş kat sayısı, aylık bağlama oranı ve gösterge rakamı ise emekli maaşı hesaplamasında kullanılan değişkenlerdir.

Görüldüğü üzere emekli maaş hesaplaması oldukça karmaşık ve kapsamlı bir şekilde gerçekleştirilir. Dolayısıyla bir çalışanın bu hesaplamayı kendi başına doğru bir şekilde yapması imkânsız sayılabilir. En doğru ve net verilere ise SGK maaş hesaplama robotu ile ulaşılabilir.

SGK maaş hesaplama robotunu SGK’nın resmi internet sayfası ya da e-Devlet üzerinden kullanmak mümkündür. Robotu kullanmak için girilmesi gereken bilgiler emeklilik türüne göre farklılık gösterir.

4A türü emeklilik maaşı hesaplaması için sorgulama ekranına T.C kimlik no, SSK sicil no, baba adı, nüfus il ve doğum tarihi bilgilerini girmek gerekir. 4B türü emeklilik maaşı hesaplama işlemi için ise T.C. kimlik numarasına ek olarak kurum bilgisi de girilmelidir.

Ekranda istenilen bilgiler doğru şekilde girildikten sonra sorgulama butonuna basarak gelecekte alınacak emekli maaşının yaklaşık tutarı öğrenilebilir. 

EYT maaş hesaplama robotu

Son yıllarda adından sıklıkla söz ettiren EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) emekli olmak için gereken tüm şartları karşılayan ancak yaş haddinden dolayı emeklilik hakkı kazanamayanları tanımlar. Son yapılan düzenlemeyle bu sorun ortadan kaldırılmıştır. Artık 8 Ekim 1999'dan önce sigortalı olan, yeterli gün sayısını ve prim ödemesini dolduran kişilerin yaşa bakılmaksızın emekli olmaları mümkün hale gelmiştir. 

EYT’lilere maaş ödemeleri kademeli olarak gerçekleştirildiğinden henüz ödeme almayan ancak maaşının ne kadar olacağını merak eden olabilir. Alınacak emekli maaşı hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler EYT maaş hesaplama robotunu kullanabilir. Bunun için başvurulması gereken yerler yine e-Devlet ve SGK’nın resmî web sayfasıdır.

Memur maaş hesaplama robotu

Kamu çalışanlarının önceden bağlı oldukları emekli sandığı 2006 yılı itibarıyla SSK ve BAĞ-KUR ile birleştirilmiştir. Bu doğrultuda memur emekli maaşları da SGK kapsamında değerlendirilir. 4C olarak adlandırılan memur emekliliği için gerçekleştirilen maaş hesaplamasında birçok farklı unsur ve değişken kullanılır. Dolayısıyla gelecekte ne kadar emekli maaşı alacaklarını merak eden kamu personellerinin de kullanması gereken uygulama memur maaş hesaplama robotudur.

Memur maaş hesaplama robotu da SGK’nın resmî web sitesinde mevcuttur. Ancak bu uygulama üzerinden maaş hesaplaması gerçekleştirmek isteyen kamu personellerinin sorgulama için sisteme farklı bilgiler girmesi gerekir.

Sorgulama ekranına girilmesi gereken bilgiler arasında doğum tarihi, cinsiyet, hizmet türü, 4A çalışma süresi başlangıç ve bitiş tarihleri yer alır. Bu bilgiler sağlandıktan sonra sorgulama butonuna basarak emekli olduklarında elde edecekleri yaklaşık maaş tutarını memurlar da öğrenme imkânı elde edebilir.   

 

08.11.2023 tarihinde güncellenmiştir.