Teklif alın
Kapat

Yeni internet vergi dairesi nedir? Nasıl kullanılır?

İnternet vergi dairesi, kişilere ait olan tüm borçların sorgulanabileceği, var olan borçların farklı yöntemlerle ödenmesini sağlayan bir platformdur.

23.06.2022
İçindekiler

Yeni internet vergi dairesi nedir? Nasıl kullanılır?

İnternet vergi dairesi, kişilere ait olan tüm borçların sorgulanabileceği, var olan borçların farklı yöntemlerle ödenmesini sağlayan bir platformdur. Aynı zamanda geçmiş dönemlere ait olan ödemeleri de görüntülemeyi sağlar. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından kurulan vergi dairesinin yönetimi de bu idare tarafından sürdürülür. İnternet vergi dairesi, ayrıca mükelleflerin karşılaşması olası olan sorunlara en hızlı şekilde çözüm üretmeyi amaçlar. Fiziki olarak vergi dairelerine gitmeye vakti olmayanların işlerini kolaylaştırır. Zaman kaybını ortadan kaldırıp, her türlü borç sorgulama ve ödeme işlemlerini yapmayı sağlar. Platformun kullanılabilmesi için öncelik olarak kayıt yaptırılması gerekir. Kullanıcı adı ve şifreye sahip olduktan sonra tüzel veya gerçek kişi olmaya yönelik farklı yollardan geçilir. Tüm bunlar gerçekleştikten sonra internet vergi dairesinin resmi sitesine gidilir ve ihtiyaç duyulan işlemler T.C. kimlik numarası ve şifre girişi yaparak gerçekleştirilir.

İnternet vergi dairesi üzerinde hangi işlemler yapılıyor?

İnternet vergi dairesinde yapılabilecek işlemler, giriş yapma şekline göre değişir. Kullanıcı kodu ve şifre ile giriş yapılan platform üzerinde;

  • Bilgi girişi
  • Sorgulamalar
  • e-Beyanname
  • Dilekçeler
  • KDV iade talebi listelerini gönderme
  • Gelir - Kurumlar vergisi iade talebi girişi kılavuzu (GEKSİS)

işlemleri yapılabilir.

 

T.C. kimlik numarası girişi yaparak yapılan işlemler ise şöyledir;

  • Motorlu taşıtlar
  • Borç sorgulama
  • Borç ödeme
  • İhbar işlemleri
  • Kira beyannamesi

 

E-Devlet üzerinden giriş yapılan platformda işlem yapılacak belirli başlıklar da vardır. Borç ödeme işlemlerinden borç sorgulamaya kadar birçok farklı ana başlık bulunur. Motorlu taşıtlar, kira beyannamesi ve ihbar işlemleri başlıkları da platform üzerinden gerçek ve tüzel kişilere sunulur.

Yeni internet vergi dairesine giriş nasıl yapılır?

Yeni internet vergi dairesi hesabı olmayan tüzel kişiler, platform üzerinden form kısmına giriş yaparak ilk adımı atar. Tüzel kişileri kapsayan ilgili form doldurulur. Form doldurulduktan sonra alt kısımda bulunan Beyan Metni imzalanır. Ardından kurum yetkilisinin ya da yetkilinin zarf teslim yazısı ile yetki verdiği bir kişinin belgelerle beraber bağlı olduğu vergi dairesine giderek fiilen başvuruda bulunması gerekir.

 

Gerçek kişiler de yine internet vergi dairesi platformu üzerinden ilgili forma ulaşılır. İnternet Hizmetleri Kullanım Başvuru Formu’ndan gerçek kişiler için belirtilen bölüm doldurulur. Formun alt kısmında yer alan beyan metni imzalanır ve bağlı olunan vergi dairesine fiziki olarak gidilir, başvuru yapılır. Kişi kendi gidemediği takdirde noterden tasdikli yetki belgesi ile vekil tayin ederek başvuru yapılabilir. Başvuruyu takiben, ilgili form üzerinden bilgilerin doğruluğu tespit edilir. Bilgiler doğru olduğu takdirde başvuruyu yapan kişiye kapalı zarf içinde kullanıcı kodu ve şifre verilir.

 

Platforma giriş yöntemlerinin başında kullanıcı kodu ve şifre ile giriş olarak bilinir. En geniş işlem şansını bu yöntem gösterir. Bir diğer giriş yöntemi ise T.C. kimlik numarası ile giriş yapmaktır. T.C kimlik numarası, doğum tarihi, anne kızlık soyadı, yakın akrabalardan birinin T.C kimlik numarası gibi bilgiler dahilinde sisteme giriş yapılabilir. E-Devlet üzerinden de yeni internet vergi dairesi sistemine girilebilir. E-Devlet’ten arama kısmına ‘’internet vergi dairesi’’ yazılır ve hizmetlere ulaşılır. Doğrudan vergi dairesine girdikten sonra E-Devlet yolu ile giriş butonuna tıklanabilir. Tüm bu işlemlerin haricinde şifre girmeyerek de giriş yapılabilir. Bilgi alma, vergi hesaplama ya da vergi ödeme gibi işlemler için taşıt plakası ve tescil tarihi ile işlem yapılabilir. Aynı şekilde tecil dosya numarası, tahakkuk fiş numarası gibi bilgilerle de sorgulama ve ödeme yapılabilir.

İnternet vergi dairesinde hangi bilgiler sorgulanabilir?

İnternet vergi dairesi üzerinden sorgulama yapılabilecek belirli konu başlıkları bulunur. Vergi dairesindeki kişiye yönelik kimlik bilgileri, yurt dışı ve çıkış yasağı bilgileri başta olmak üzere ikmalen veya re’sen tarh edilen vergilere yönelik bilgiler sorgulanabilir. Tahakkuk, tahsilat, vadesi gelen ya da henüz gelmemiş olan borç bilgileri de internet vergi dairesi üzerinden sorgulanabilir. İşlenemeyen ödeme ve kayıtları, ödeme planları veya taksit ödeme seçenekleri de görüntülenebilir. Son olarak gümrük çıkış beyannameleri tescil numarası, gümrük idaresi ve kapanma tarih bilgisi gibi birçok bilgi sorgulanabilir. Bu sorgulama seçenekleri arasından tüzel ve gerçek kişiler ilgili oldukları konuya göre seçim yaparak devam edebilirler.

23.06.2022 tarihinde güncellenmiştir.